自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

阿笑 發表於 23-4-23 12:26
吓,原來只可以選等級,無得自己劃位㗎

畫位都只是俾你選坐左/右, 近窗近走廊... 咩行咩卡車都是佢派.... 聽聞, 如果車是無咩位置會無得選, 由佢派....
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

cattz288 發表於 23-4-23 14:01
買唔收,改要收

IC... 都是自己買方便D,

大宅

hinhin_ma 發表於 23-4-23 14:02
畫位都只是俾你選坐左/右, 近窗近走廊... 咩行咩卡車都是佢派.... 聽聞, 如果車是無咩位置會無得選, 由佢 ...

謝謝

大宅

cattz288 發表於 23-4-23 11:00
都係用返12306好d,之前有jm分享過如果經agent 買,如要取消,會收兩層手續費
...

係,都係想自己一手搞掂,但發現原來啲飛係咁難訂
永安携程嗰啲就可以提前預訂超過15日嘅,好似比12306貴,但唔知是否有機會大啲搶到心儀嘅班次同等級,我捕咗12306幾日,次次想訂嘅班次等級都係候補,而且就算有位嘅嗰啲班次都係得番二等座,都未試過睇到有一班心儀嘅係可以有得訂

珍珠宮

阿笑 發表於 23-4-23 14:34
係,都係想自己一手搞掂,但發現原來啲飛係咁難訂
永安携程嗰啲就可以提前預訂超過15日嘅,好似 ...

你去好遠? 有2等座都好啦... 最快無就是最貴 同最平果D 位....

大宅

hinhin_ma 發表於 23-4-23 14:55
你去好遠? 有2等座都好啦... 最快無就是最貴 同最平果D 位....

4個鐘頭左右車程,想啲長老坐得舒服啲,想買一等座或者有商務座嘅班次。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

想問點解手機12306app搵吾到來回,得去或者返?吾可以好似機票咁一次買晒來回?我想買廣州來回。

珍珠宮

ydoris 發表於 23-4-23 15:16
想問點解手機12306app搵吾到來回,得去或者返?吾可以好似機票咁一次買晒來回?我想買廣州來回。 ...

你㨂咗去程提交訂單後(未支付),有選項俾你購買返程。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

白毛毛 發表於 23-4-23 15:28
你㨂咗去程提交訂單後(未支付),有選項俾你購買返程。
哦,原來係咁。因為怕買左去買吾到回。一路都吾敢落單。謝謝。

珍珠宮

阿笑 發表於 23-4-23 15:14
4個鐘頭左右車程,想啲長老坐得舒服啲,想買一等座或者有商務座嘅班次。
...

高鐵 本身2等個位都好闊落, 佢是2 +3 位置, .... 你留意有無復興号的班次是合適, 佢相對再闊落D.... 4個鐘好快過, 沿路望下風景,

珍珠宮

ydoris 發表於 23-4-23 15:16
想問點解手機12306app搵吾到來回,得去或者返?吾可以好似機票咁一次買晒來回?我想買廣州來回。 ...

有無可能你回程大於15日預售? 咪未有得買住...

大宅

hinhin_ma 發表於 23-4-23 17:45
高鐵 本身2等個位都好闊落, 佢是2 +3 位置, .... 你留意有無復興号的班次是合適, 佢相對再闊落D.... 4個鐘 ...

有呀,都有先睇吓邊班係復興號車,不過班次好少,多數都係和諧號,我睇小紅書啲大陸人話可以嘅揀復興號好啲,和諧號二等座好迫2+3排列,一等就好啲2+2,商務1+2,但商務好似復興號先有,難得啲長老肯出門, 想佢哋坐得舒服啲唔使咁迫迫夾同埋靜啲。

子爵府

2024年龍年勳章

hinhin_ma 發表於 23-4-23 17:45
高鐵 本身2等個位都好闊落, 佢是2 +3 位置, .... 你留意有無復興号的班次是合適, 佢相對再闊落D.... 4個鐘 ...

請問點樣睇到係復興号還是和諧号?唔該你先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿笑 發表於 23-4-23 18:50
有呀,都有先睇吓邊班係復興號車,不過班次好少,多數都係和諧號,我睇小紅書啲大陸人話可以嘅揀復興號好 ...

其實分別唔太大,我啱啱坐過復興號同和諧號,係有少少分別,不過唔差太遠。
一等同商務固然闊落過二等,不過二等本身已經好闊,如果一位難求,買到咩位就咩位。

大宅

pauline_c 發表於 23-4-23 22:38
其實分別唔太大,我啱啱坐過復興號同和諧號,係有少少分別,不過唔差太遠。
一等同商務固然闊落過二等,不 ...

收到,好呀,謝謝你分享呀

大宅

pauline_c 發表於 23-4-23 22:38
一等同商務固然闊落過二等,不 ...

請問你喺邊度喺西九定大陸嗰邊搭高鐵?經邊度買高鐵車票?
謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿笑 發表於 23-4-23 23:01
請問你喺邊度喺西九定大陸嗰邊搭高鐵?經邊度買高鐵車票?
謝謝

西九同深圳北上車都買過,喺官方12306 app 買

大宅

pauline_c 發表於 23-4-23 23:03
西九同深圳北上車都買過,喺官方12306 app 買

好的,謝謝妳

珍珠宮

maria2014 發表於 23-4-23 22:00
請問點樣睇到係復興号還是和諧号?唔該你先

在apps 到, 你查車班次時, 是復興号的話, 會寫在果班列車上面... 無寫就是和諧 或其他

或者去時刻表 打到車的車次号搵... 香港出果D 就多數是動感号

子爵府

2024年龍年勳章

hinhin_ma 發表於 23-4-24 00:08
在apps 到, 你查車班次時, 是復興号的話, 會寫在果班列車上面... 無寫就是和諧 或其他

清楚明白,唔該晒你

首頁

尾頁

跳至