自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

叮妹 發表於 23-4-23 15:30
請問你有冇物理治療職業治療?我幾個月前左膝好痛照左話退化,跟住排到屯門E院兩樣治療,但我而家吾痛又想 ...

我兩種治療也有做。其實如果你已經排期,我覺得一試無妨,起碼物理治療師和職業治療師,可以教你做一些運動,可以讓你日後作保健作用也不錯。

已刪除用户

子爵府

叮妹 發表於 23-4-23 15:53
好的,我24同28号要去。多謝你JM

客氣。有時當局者迷,我自己都需要旁人提點。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Beauty222 發表於 23-4-23 11:10
咁請問呢4年辛苦嗎?

辛苦,尤其第一年,因為一嚟就好痛,係唔知咩事,條腰一直扯到落小腿,,根本提唔起隻腳,睇醫生,佢叫我做下運動啦!做運動咩痛都冇啦!問佢可唔可以寫紙比我照CT或者MRI,佢話唔需要,只係開咗啲止痛藥,根本一啲效都冇,一路拖咗一年,冇辦法,去睇walk-in clinic,(我喺外國,唔可以隨意轉家庭醫生,而家亦都好難有得轉)嗰個walk-in clinic 嘅醫生一聽我嘅狀況,就寫紙比我照MRI,就睇到我係腰椎間盤突出,所以而家要keep 住做物理治療,同埋自己每晚做拉根運動,都係時好時差,不過就比第一年嗰陣好啲

複式洋房

Beauty222 發表於 23-4-23 15:41
我兩種治療也有做。其實如果你已經排期,我覺得一試無妨,起碼物理治療師和職業治療師,可以教你做一些運 ...

樓主有冇試過水療?之前我係九龍醫院做水療,我覺得都有效。我之前都醫左成年,加油,要有耐性。

子爵府

wong915 發表於 23-4-23 19:10
辛苦,尤其第一年,因為一嚟就好痛,係唔知咩事,條腰一直扯到落小腿,,根本提唔起隻腳,睇醫生,佢叫我做下運動 ...

多謝你詳盡的分享!請問物理治療會同你做什麼?照咁睇,坐骨神經痛要斷尾真係好難,唉!

子爵府

小小C奶 發表於 23-4-23 20:43
樓主有冇試過水療?之前我係九龍醫院做水療,我覺得都有效。我之前都醫左成年,加油,要有耐性。
...

醫院冇安排過做水療,我打算自己去泳池做吓運動。因為我唔識游水。請問物理治療師教你水療做什麼運動?咁你而家係咪已經完全康復?謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wong915 發表於 23-4-23 19:10
辛苦,尤其第一年,因為一嚟就好痛,係唔知咩事,條腰一直扯到落小腿,,根本提唔起隻腳,睇醫生,佢叫我做下運動 ...

如果係椎間盤突出,會否考慮做手術呢?拖左一年似乎太耐了!
我自己曾經都係椎間盤突出,做完手術醒返時已經完全唔痛

子爵府

mywl 發表於 23-4-21 23:23
Facebook搵玖拾后正骨師
或黎國偉CML HK

請問頸椎問題引致手痛佢幫唔幫到?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Beauty222 發表於 23-4-22 09:51
謝謝你喔。我會嘗試,雖然我唔識游水,但我會嘗試在池邊行,踢下水。
希望會有作用。
...

我以前都試過,游水幫助好大,一星期游2-3日,游了一年咁上下,冇再痛。但真係唔好拎重野,我一拎重野,會痛。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Beauty222 發表於 23-4-23 21:26
多謝你詳盡的分享!請問物理治療會同你做什麼?照咁睇,坐骨神經痛要斷尾真係好難,唉!
...
佢會幫我做下針灸同埋喺下腰至小腿位做啲拉鬆同按摩,然後教做一啲家居伸展運動,

子爵府

199707100304 發表於 23-4-23 21:42
我以前都試過,游水幫助好大,一星期游2-3日,游了一年咁上下,冇再痛。但真係唔好拎重野,我一拎重野,會 ...

謝謝你嘅分享,我會嘗試!

子爵府

wong915 發表於 23-4-23 21:49
佢會幫我做下針灸同埋喺下腰至小腿位做啲拉鬆同按摩,然後教做一啲家居伸展運動,
...

明白
謝謝你啊
希望我哋也可以早日康復

子爵府

bufferzone 發表於 23-4-23 21:38
如果係椎間盤突出,會否考慮做手術呢?拖左一年似乎太耐了!
我自己曾經都係椎間盤突出,做完手術醒返時已 ...
我睇咗呢度嘅專科醫生,佢比我嘅意見係手術只係50/50,屬於高風險,佢話唔建議我做

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wong915 發表於 23-4-23 21:53
我睇咗呢度嘅專科醫生,佢比我嘅意見係手術只係50/50,屬於高風險,佢話唔建議我做

請問你係咪睇骨科醫生呢?

複式洋房

Beauty222 發表於 23-4-23 21:37
醫院冇安排過做水療,我打算自己去泳池做吓運動。因為我唔識游水。請問物理治療師教你水療做什麼運動?咁 ...

我那時係政府完左物理治療後,冇乜起色,就問佢可唔可以幫我轉水療試下,跟住就幫我轉介。水療佢用啲水泡,浮板同其他既用具教你做動作,如果自己係泳池比較難做,因為太多人。我就無去游水,因為驚比人撞親,就仲衰,因為好多時泳池都迫人,而且我自己既泳姿唔多正確,所以醫生叫我唔好游水。

子爵府

Beauty222 發表於 23-4-23 21:53
明白
謝謝你啊
希望我哋也可以早日康復
係,希望大家都早日康復,記住盡量避免拎重物件

別墅

我試過痛一個禮拜已經生不如死,你仲要痛一年好慘

複式洋房

Beauty222 發表於 23-4-23 21:37
醫院冇安排過做水療,我打算自己去泳池做吓運動。因為我唔識游水。請問物理治療師教你水療做什麼運動?咁 ...

剛剛唔記得答你,依家康復晒了。嗰時我無做左1年野,因為不能久坐。雖然依家冇野,但我一定唔會攞重野,同仲有keep住拉筋,所以你都要努力。

子爵府

bufferzone 發表於 23-4-23 21:55
請問你係咪睇骨科醫生呢?
應該係卦
因為係照咗MRI之後,話比我知腰椎間盤突出,然後轉介嘅專科

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊