自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

我覺得上K2是最好的。

珍珠宮

回覆樓主:

冇工人唔生

水晶宮

pky726 發表於 23-4-27 10:27
我係個ftm,有個11個月大嘅bb,平時得我一個人湊
老公想我生多個,我係高齡產婦都唔可以拖太耐,但依家bb仲 ...

你未有提供家庭經濟狀況,居住空間。只見你話自己ftm,也沒談及有冇被動收入之類,你四大長老也未能協助,也不打算請工人。加上你話自己高齡產婦。(超過35歲起碼)。

如果我是你處境,只湊妥一個已夠。再添一個會很辛苦,學習資源也未必理想。

除非你沒所謂,樣樣野是但也可接受,仔女平庸也可以,咁你可以隨時添多一個。

伯爵府

kwhkwh 發表於 23-4-27 12:25
千萬唔好咁諗。細時手足大時兩房千真萬確。

公海久唔久出有post。

特別係兄弟

大宅

老公想我生多個,我係高齡產婦都唔可以拖太耐,但依家bb仲 ...

有心同 有能力 (時間同錢), 就係時候.

生左要養要照顧, 要供書教學, 付出精神時間金錢....

水晶宮

kwhkwh 發表於 23-4-27 12:17
無惡意。
地方細已經限制左你地小孩數目。

同意。請望我#97帖回應。

要有地方、人手,才可考慮添第二個。

未有呢啲條件前,我絕對不會生二個。

樓主請三思。

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-4-27 10:44
好多人開頭都唔想請工人
但有能力真係請個工人
點都可以幫輕下

子爵府

mikinana 發表於 23-4-27 13:20
樓主,請問你c6放工後會幫手做家務或照顧小朋友嗎?如果你病咗例如發燒感冒,佢可以幫手煮飯及照顧小朋友嗎 ...
佢好少主動做家務,除非我叫到
佢識得點照顧阿b, 放工返嚟都肯幫手,不過佢返到嚟都起碼7,8點後。。星期六有時仲要返工。。。

煮飯唔識,煲粥嘅話,有需要時可能都會學嘅,成日叫佢早d學,萬一我c左都唔會餓親阿b 呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無工人,無四大,高齡,算啦。

子爵府

Astra00 發表於 23-4-27 17:37
你未有提供家庭經濟狀況,居住空間。只見你話自己ftm,也沒談及有冇被動收入之類,你四大長老也未能協助, ...
我無收入,靠老公一份糧應該夠養家,唔請工人唔係錢問題,而係怕遇到個唔好仲煩,又唔想間屋多個女人,到時要換間3房先夠住(生多個b加工人的話)

睇完咁多人回應,都令我驚驚地,辛苦不在話下,至怕分身唔到,無能力嗰下唔知點算

生2個,老公就算幫手都係放工嗰3個鐘,對於我嚟講作用唔大

珍珠宮

40歲
即刻生都41歲
高齡陀b已經辛苦
仲要陀住bb湊大嗰個
生咗出嚟湊兩個仲辛苦
當然有媽媽好犀利,一個湊3、4個都無問題
自己承唔承受到,自己最清楚
唔好預老公會幫手,期望愈大,失望愈大

男爵府

如果一直都係得你一個人 就等小朋友四歲嘅時候先好生第二個。

伯爵府

回覆樓主:

既然高齡就即刻啦,先苦後甜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔請姐姐唔生

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pky726 發表於 23-4-27 19:36
我無收入,靠老公一份糧應該夠養家,唔請工人唔係錢問題,而係怕遇到個唔好仲煩,又唔想間屋多個女人,到時 ...

三思,我自己一手一腳湊2個,真係辛苦嘅,如果非要不可,就等k2-k3時,請個工人用頭2年幫下手,唔需要旨意工人,但有個人幫頭幫尾,2房都唔駛換,整個上下床大同工人一間,2年後自己都可以搞得掂。

男爵府

無姐姐,幾時都唔係合適時候

男爵府

回覆樓主:

三年抱兩最好,起碼好多事情可以一齊行動。

有朋友兩個差4年,已經有d野大既做到,細既做唔到。有d細啱做,大既唔啱做。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

pky726 發表於 23-4-27 19:36
我無收入,靠老公一份糧應該夠養家,唔請工人唔係錢問題,而係怕遇到個唔好仲煩,又唔想間屋多個女人,到時 ...

已經40,現在生又不是時候,時間唔等人,等多兩年更高齡。細時又困身,上小學更加恐怖,溫習做功課,打孖黎。其實我覺得生一個好夠了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

3年抱兩唔請工人=做死自己.
我兩個相差27個月

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-4-27 17:48
同意。請望我#97帖回應。

要有地方、人手,才可考慮添第二個
我初初assume 樓主有米添啦, 點知地方都冇。

咩決定都好, 涉及他人就要3思。

決定生, 就5該拎點誠意,提升環境請下工人等事先工夫5該先做好。

請工人, 又嫌有多個人在, 地方細又未換地方, 生件出來盞大家辛苦。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁
45678...11

尾頁

跳至