自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

大宅

travelman 發表於 23-5-1 22:25
點解政府要用公帑,幫業主做中間人角色?

住得係香港都有機會遇到呢d 衰鄰居,你無遇過你好彩啫~除非你住開租嘅公屋,永遠都有房署幫你搞,否則呢d業主真係好值得同情,政府又唔係出錢幫佢地維修,俾返d同理心好不好?

男爵府

睛靈勳章

半生緣 發表於 23-5-1 23:12
是否黃埔缺德鄰醫生?

你真叻,起個咁貼切嘅名

goldpiglet    發表於 23-5-2 02:35

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

見婆婆同律師好惨,見間屋陳設保養得好好除左漏水地方! 住嘅地方被人搞到咁好慘 希望亞醫生好好處理還人一個安樂窩啦!用錢解決到嘅嘢,佢又唔係無! 人心地唔好揾幾多錢都無用! 題外話,聽聞黃埔漏水幾嚴重

大宅

購物狂媽媽 發表於 23-5-1 23:31
住得係香港都有機會遇到呢d 衰鄰居,你無遇過你好彩啫~除非你住開租嘅公屋,永遠都有房署幫你搞,否則呢d ...

不用激動,其實香港有好多民事訴訟都係需要當事人自己付款找律師找專家告上法庭去處理,因為這些事涉及私人財產物業所以需要動用私人財產去告上法庭。我只是提出這個考慮,不是沒有同情心而是政府實在沒有太多資源去處理所有私人糾紛,既然大家都覺得滲水辦是垃圾,倒不如就解散滲水辦、由私人公司,按一般民事訴訟處理,既可慳回公帑支出,私人公司又處理得這麼快捷妥當,這不是更好嗎?

子爵府

WChan 發表於 23-5-1 21:40
個個部門都唔去改善就梗係咩都過時,做又36,唔做又36

其實最唔想改變的人係做政府果班,唔肯學新野,試新野。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

HL7646 發表於 23-5-2 00:08
其實最唔想改變的人係做政府果班,唔肯學新野,試新野。

同意,但係時候要改變

大宅

travelman 發表於 23-5-2 00:03
不用激動,其實香港有好多民事訴訟都係需要當事人自己付款找律師找專家告上法庭去處理,因為這些事涉及私 ...

你係以好客觀角度去睇件事,但有時呢d住係樓齡舊嘅所謂業主都未必個個咁多錢同人打官司,尤其樓上果位係政黨又係醫生,講錢人地一定多過樓下果個老業主,加上法例未必有阻嚇性,可能最多罰幾千蚊了事,但漏水依然漏水,好似依家好多樓宇潛建,其實政府都係隻眼開隻眼閉,即使出咗法令叫人清拆,都係無人跟進而不了了之(之前東張播過)所以某d政府部門係全無效率同無牙老虎,政府真係好應該整頓,已經無咗反對派,有心做一定做到,但冇心就….

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-5-2 00:01
見婆婆同律師好惨,見間屋陳設保養得好好除左漏水地方! 住嘅地方被人搞到咁好慘 希望亞醫生好 ...

大部分李嘉誠的樓都係漏水嚴重

大宅

同埋政府真係要平衡下成個社會嘅權益,唔好下下偏重於窮人/新移民,又起哂公屋/過渡性房屋/租金津貼/綜援/關愛基金/雙糧免租等,呢d漏水個案雖然係業主同業主之間問題,但都好需要政府幫,如果唔影響公眾利益就唔幫,咁點解要幫窮人?除咗有病/行動不便,我唔明點解要幫到咁盡去養懶人,老業主有交差餉以前有交稅,默默耕耘捱到層樓返嚟,就唔值得幫?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

travelman 發表於 23-5-2 00:03
不用激動,其實香港有好多民事訴訟都係需要當事人自己付款找律師找專家告上法庭去處理,因為這些事涉及私 ...

小額錢債排幾耐?唔做唔還又可以點?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

購物狂媽媽 發表於 23-5-2 00:22
同埋政府真係要平衡下成個社會嘅權益,唔好下下偏重於窮人/新移民,又起哂公屋/過渡性房屋/租金津貼/綜援/ ...

樓只會越來越舊,滲水問題越拖就越嚴重,小業主真係唔知搵邊個幫,慘
放下自在

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

樓下律師證明到有尿成分,我只會諗阿樓上係滲水辦黎測試前,放曬d野去個廁所入面!讀咁多書!醫生喎

珍珠宮

同埋政府真係要平衡下成個社會嘅權益,唔好下下偏重於窮人/新移民,又起哂公屋/過渡性房屋/租金津貼/綜援/ ...
同意!香港大部份人都係用一生既積蓄買一層樓,而且絕大部份市民對法律知識貪乏,好似東張事主咁大龍鳳,一般市民好驚拎一舊錢揾律師而得不償失。剩係睇 bk不停有人求救樓上滲水就知,睇到好多人都吾知自己既權利,大部份人都吾識處理及擔心公證行費及律師費

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前仲出律師信比周小姐! 其實真係可以告佢精神虐待!

水晶宮

iamiam 發表於 23-5-1 23:23
沒有醫德既醫生,心地咁差,比錢佢睇係為錢唔係真心幫人

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

滲水辦唔單止無用仲因為佢阻礙人地解決問題,對方出曬公正行有曬證據,但滲水辦一聲話無又再拖住,支持解散滲水辦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

非常同意!小市民買層私樓慘過住公屋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

alau2021 發表於 23-5-1 22:05
第三屆香港人道年獎得獎人 - 潘德鄰醫生

https://www.redcross.org.hk/tc/humanity_award/history-2010-D ...

呢個先最諷刺

珊瑚宮

2024年龍年勳章

同意呀,如果咁計嘅,買私樓都要交稅,窮人唔洗交稅仲可以有咁多政府資助,咁仲唔公平

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sugarbean 發表於 23-5-1 19:57
食環同滲水辦失職啦!咁都比醫生耍到。

1) 好多政府部門員工都係hea做,呢個有目共睹;但
2) 佢哋真係冇權強行進入私人地方的,業主唔合作都真係冇符。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁
45678...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊