自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

亂拋書包之過

侯爵府

放過 我啦!魚與熊掌,係形容好嘅嘢….. 今次 好在那處

伯爵府

pi0219 發表於 23-5-15 15:12
我最反感係"勇敢地與阿Mo 同走這漫長並彼此扶持的路" , 人地已交代左退團原因, 無講過係因為要長期照顧阿M ...

可能有個女仔代佢照顧個仔,佢他日返加拿大生活都安心啲….

大宅

所以佢老豆係自私,想有人照顧佢個仔,何必鎖住個後生女?

其實無必要交代佢個仔進度,唔係冷血,要公開講插尿喉,要專人協助轉身,對於一個後生仔黎講,係好痛苦。

佢老豆延續緊佢既痛苦,成日話神有奇蹟,唔肯面對現實,都係偏執既一種,記得斌仔是誰嗎?佢係因為意外,導致四肢癱瘓,曾經去信前特首董建華,要求安樂死。

珍珠宮

bobo05 發表於 23-5-16 08:59
個女仔得廿幾歲,阿牧師想佢以後唔做嘢淨係照顧佢個仔呀,真係自私到...,女朋友咋喎,使唔使咁綁人哋一世 ...

我估so ching都有同mo爸講感受, 可能有同mo爸講過上台就諗起意外。而且唔做歌手,唔代表唔做嘢, mo爸點會叫佢唔做嘢,mo爸點會做到負責so ching一生嘅經濟,so ching巳經開班教跳舞了

伯爵府

牛年勳章

aryemyem 發表於 23-5-15 16:48
個女得嗰二十幾岁
我係佢家長都勸個女分手

非常認同你最後兩句,與其演變成一對怨偶,不如跳出呢個框框,以朋友嘅身份去祝福更好

伯爵府

牛年勳章

adaleung717 發表於 23-5-15 19:31
諗起SHE Selina, 當年佢老公其實都已經因為火燒件事想卻步, 但礙於輿論壓力, 一定要結婚 如果唔係就會落得 ...

Selina呢個case 又唔同,雖然燒傷,不過仲喺行動自如,能自理,而且又唔係燒到毀容,佢未婚夫咁樣就想拋棄佢點講都講唔通,扮好人之後就借啲意離婚

侯爵府

Vengerov 發表於 23-5-15 13:48
咁其實為咗自己都應該退,呢啲垃圾公司,唔退,下一個有事都可能係自己,打份工唔使搵命博嘅
...

那女的頓時變成敵人嘅敵人, 又站在道德高地, 好快TBB就向佢招手啦. 聰明!

大宅

TENZNIGHT 發表於 23-5-15 13:40
「魚與熊掌不可兼得」「終於」
第一眼見到都突兀咗一下
心諗背後係咪情緒勒索咗佢好耐 ...

真係慘!入世未深嘅女仔好易會受人影響!如果唔放棄事業,唔一世照顧!就代表忘恩負義,全世界人都會話佢唔啱!人就只是自私!

子爵府

牛熊 發表於 23-5-16 11:06
所以佢老豆係自私,想有人照顧佢個仔,何必鎖住個後生女?

其實無必要交代佢個仔進度,唔係冷血,要公開講 ...

佢老豆真係好煩香港仲有好多不幸的人

男爵府

bkgp 發表於 23-5-15 22:36
牧師似乎對so ching 不滿
魚與熊掌
指責so ching?

好賤, So Ching 無責任照顧你個仔, 佢已經好好, 出事之後已經不遺餘力
牧師真係好識利用人

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

domantai 發表於 23-5-16 00:58
但上次話比一千萬牧師唔肯收
以窄街身份,一千萬真係小左啲,啱啱包山王都索償1600萬勝訴,mo又年紀輕過包 ...

“為了能盡快及切實地為阿Mo及其家人提供幫助,除了公司承諾負責阿Mo的醫療費之外,我會以個人名義向其家人提供一千萬港元的經濟支持。”

果一千萬唔係意外賠償嚟,係佢自己私人名義俾出嚟

不過係李牧師回應:“在責任人未有妥善處理之前,所有捐贈都為時過早。”

大宅

唔係細路 發表於 23-5-15 13:35
點解會用「魚與熊掌不可兼得」、「終於選擇」、「同走」、「漫長並彼此扶持」呢d字眼,全部字湊埋變得好難 ...

唉!事到如今唯有希望有奇蹟出現,mo可以好翻,甘so ching先有幸福。

甘後生本应自由自在無憂無慮地拍拖,見識呢個世界..........

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-5-15 14:38
借信仰之名情感勒索一個無名無份既女仔, 陰功,
女仔就識蝦, 又唔見佢提下去追究機構既責任

如果我係女仔個媽媽會好心痛個女

伯爵府

唔係細路 發表於 23-5-15 15:17
係,「魚與熊掌」或者有可能用錯,但係下面呢2句…

「終於選擇」=你終於肯揀喇咩

彼此扶持係雙向,依家係one way 無止境的的等待….

珍珠宮

好媽媽勳章

free2020 發表於 23-5-16 00:32
下跪牧師黎個喎,sorry,真心唔識欣賞教會

下跪,點解我捻起果個邪教主

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-5-15 14:38
借信仰之名情感勒索一個無名無份既女仔, 陰功,
女仔就識蝦, 又唔見佢提下去追究機構既責任

伯爵府

一直都好關注Mo嘅情況,亦好同情佢哋一家。

但阿牧師呢段文字,我都覺得好唔恰當。

希望佢只係文筆差,而唔係玩心理戰同情緒勒索啦。

我好同意樓上所講,善良嘅人,應該會勸個女仔去搵自己嘅人生。不過,針唔拮到肉唔知痛,面對個仔咁嘅浩劫,喺個仔人生極度脆弱嘅時刻,又真係可能好驚萬一失去咗呢個對個仔咁重要嘅精神支柱,唔知個仔會點。

完全係人間悲劇,真係好心痛呢兩個年輕人。希望上天憐憫佢哋,讓佢哋搵到對大家都好的出路。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

佢阿爸 根本間接害人個女

好心趕走佢!自己有本事使咩要個「女朋友」照顧,趕走佢 比番片天地佢!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實由知道Mo爸係牧師之後,我已經感覺會有咁嘅一日,發展合情合理,唔好怪我對某些宗教有偏見

首頁

尾頁

跳至