自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

人稱「球叔」的丈夫今午(21日)接受《香港01》訪問時,稱每晚會與妻子飯後外出散步,惟事發當晚妻子因「煲劇」遲一步出門,結果遇害。

原文網址: 元朗電鋸謀殺|死者為包租婆 租客形容隨和醒目 與丈夫恩愛 | 香港01 https://www.hk01.com/article/900 ... utm_medium=referral

時間上
7時多已發現屍體
不是晚飯「後」

除非六點食飯
七點遇害
馬上被發現

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

睇咗死者老公嘅訪問,感覺奇怪,面對記者,如果唔想提,根本唔會行埋記者度,一開始只話死者係自己人,又埋怨警察向佢調查令佢瞓小咗,老婆死得咁慘,冇警察向佢問話都瞓唔着吧?有邊個會攞住咁重嘅電鋸去隨街殺人?明明日日一齊去飯後散步,又會咁啱出事時係前後腳。

yeung_ma    發表於 23-5-22 16:00

珍珠宮

又係元朗?點解元朗特別多血腥兇案?

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-5-21 22:25
RIP

睇咗死者老公嘅訪問,感覺奇怪,面對記者,如果唔想提,根本唔會行埋記者度,一開始只話死者係自己人 ...

我都係第一直覺,老公好有問題

男爵府

RIP

睇咗死者老公嘅訪問,感覺奇怪,面對記者,如果唔想提,根本唔會行埋記者度,一開始只話死者係自己人 ...

睇果段片,佢仲同記者揮手bye bye

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

奇奇媽媽 發表於 23-5-21 22:37
我都係第一直覺,老公好有問題

記者都未問佢家庭情況,佢就主動爆話家庭和睦,仔女又好,會有心情講咁多嘢?

公爵府

goldpiglet 發表於 23-5-21 22:24
人稱「球叔」的丈夫今午(21日)接受《香港01》訪問時,稱每晚會與妻子飯後外出散步,惟事發當晚妻子因「煲 ...

我覺得都覺得個時間好怪

如果佢地好早食飯,如5點幾,咁飯後老公先出去散步,太太煲完劇再去散步,跟住也比人發現時未夠8點?

象牙宮

hwsamo 發表於 23-5-21 22:41
睇果段片,佢仲同記者揮手bye bye

感覺佢嘅反應有啲怪

男爵府

人稱「球叔」的丈夫今午(21日)接受《香港01》訪問時,稱每晚會與妻子飯後外出散步,惟事發當晚妻子因「煲 ...

仲有7時多遇害,即係睇完新聞左右,追咩電視劇?6-7pm都冇乜電視劇睇,如果韓劇嗰啲,根本可以去完街返屋企先追睇

水晶宮

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-5-21 22:44
感覺佢嘅反應有啲怪

似老夫少妻,放心,我地有的疑問警方都一定有,會好快搵到真相。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

元朗電鋸謀殺案 女死者煲劇誤時散步遇害 夫聞死訊難過 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

元朗錦壆路昨晚(20日)發生恐怖謀殺案,婦人劉紅莉(54歲)疑遭兇徒以電鋸及利刀殺害。據悉,劉婦與姓梁(72歲)丈夫居於距離兇案現場約300米外的文苑村一村屋。街坊指兩夫婦以出租貨倉、劏房等維生,生活環境不錯,並且有兒有女。劉婦與丈夫甚為恩愛,每日晚飯後,她與丈夫到附近河邊散步。據了解,昨晚劉婦因睇電視劇而遲了出門,丈夫首先外出,懷疑她稍後獨自行經現場時遭殺害。丈夫對劉婦遇害感傷心及難過。

租客馮先生表示,劉婦與丈夫打理附近的土地,估計他們是大地主,他只在交租時與作為包租婆的劉婦接觸,她看起來為人隨和,人生閱歷豐富,「仲好識計數,但唔會搵我哋笨」,他也不會「搵佢笨」。馮又指,作為包租婆而言,劉婦亦算友善,即使有其他租客投訴,她亦會客氣地提醒他執拾物品。

馮又謂,劉婦不算好惡,也不會不斷催促租客交租,「拖兩、三日都冇問題」,絕對「唔會1號就好緊張收租」。另外,包租公則為人同樣友善,夫婦恩愛,二人很多時間都在一起,他們的子女雖不同住,但經常回家吃飯。至於劉婦會否與人結怨,馮則稱不知道對方的私事。

大宅

回覆樓主:

聽完老公訪問,直覺唔係佢做。反而女家親人有機會。通常近親先清楚死者財力,身家豐厚,有人借錢不遂動殺機果種

複式洋房

真係好恐怖呢單野

象牙宮

Rita 發表於 23-5-21 22:47
似老夫少妻,放心,我地有的疑問警方都一定有,會好快搵到真相。

希望快啲捉到凶手

水晶宮

回覆樓主:

係咪已經鎖定兇手?
我覺得係身邊人

咁大單竟然無去總區

侯爵府

2024年龍年勳章

「球叔」
個名有啲邪

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-5-21 23:17
「球叔」
個名有啲邪

又係wor

男爵府

RIP

我都覺得佢講野怪怪地

DoReMi媽媽    發表於 23-5-21 23:30

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-21 23:17
「球叔」
個名有啲邪

妳講起真係

子爵府

2023年兔年勳章

BKsquare 發表於 23-5-21 23:16
係咪已經鎖定兇手?
我覺得係身邊人

咁兇殘,用電鋸毁死者容,似乎好妒忌死者,有機會係佢老公既小三/二奶所為

首頁
45678...13

尾頁

跳至