自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lalachi 發表於 23-6-4 00:17
強姦犯,殺人犯都係危險既人
全部都要困一世?

del

伯爵府

lalachi 發表於 23-6-4 00:17
強姦犯,殺人犯都係危險既人
全部都要困一世?

del

伯爵府

lalachi 發表於 23-6-4 00:19
又係講人權
咁病人無人權
全部精神病人困起哂啦,咁好唔好

或者我開始太激動,冇清晰表態。
我知精神病有好多種,唔係每一種都會好似琴日單慘劇咁。
部份人抗拒既精神病患,並唔係指人畜無害個種,而係實際走出街對空氣對路人亂鬧一通既精神病人。哩種病患已經對周圍既市民造成恐慌,係咪應該要強行的入去治療?而唔係俾佢地肆無忌憚地“融入”社會?
我知精神病人會想社會既人了解佢地並唔係咁恐怖,但相信而家既人,從來都只係怕會無啦啦打人傷人殺人既精神病人。根本冇做過哩啲野既病人,啲人甚至根本唔會知佢地被精神病所困擾既又有乜好怕?
我都只係想出街唔會提心吊膽姐,有病唔醫、有暴力傾向就應該要強制入社區。

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kecyc2003 發表於 23-6-3 12:31
成日話要同佢哋共融,接納佢哋,但係放佢哋出嚟等如擺個計時炸彈喺隔離,咁樣對正常市民又公平咩?兩個死者 ...

無奈

子爵府

就算冇荷里活事件,我都接受唔到同佢哋共融,因為唔知佢哋幾時發病

大宅

大家生活係同一個地方冇得唔接受,加上唔係個個精神病都會傷人。
但老實講如果身邊朋友或朋友嘅家人有精神病(會郁手郁腳嗰啲)我會遠離。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kwokdicken 發表於 23-6-3 12:36
你捐錢出黎起精神病中心同請精神醫生咪得囉

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 23-6-3 23:57
佢主動疏遠我,話我知佢太多野

另外身邊有憂鬱症朋友,對比係思覺失調可怕d,因為思覺病發係會有幻覺 ...

見你講抑鬱症,我想起一個舊同學,畢業幾年後,知道佢患左抑鬱症的消息,我就突然回想起,大家以前相處過的幾次片段……

第一單,我同佢不同班,我果班有份好特別的功課,就係放學後留校,幫學校開放日整壁報,抑鬱症同學就走黎鬧我擦鞋,叫我吳好繼續整壁報,快啲返屋企

第二單,學校簡左我做司儀,放學後,我同其他司儀同學一齊對稿,練習,抑鬱症同學又走黎鬧我,話我想博出位,想出名,想威想出風頭,佢最憎啲人出風頭博表現,叫我好快啲趁佢發火之前推左老師,不要做司儀

第三單,會考放榜,我夠分原校升中六,佢就會考0分,當時學校係禮堂整左好多櫃位,我就排攞form申請讀中六果個櫃位,抑鬱症同學又黎鬧我,話我利用排隊曬命,以為自己夠分升到中六好巴閉,想鶴立雞群,果時我覺得,都放左榜啦,大家過左今日就一世都不會再見面,所以就不怕同佢反面,放膽同佢嘈,鬧返佢做人神神化化,成日管人地的事,成日作故仔去屈人,你依加想點,佢答要我放棄升中六,同佢一齊讀毅進,我反問返佢,我已經有5科合格,讀毅進玩牙?然後其他同學出黎做和事佬,格開左我同佢

讀大學果時,天文台同學講我知,果位同學有抑鬱症,問我會否睇在佢有病的份上原諒佢,我答,可能原諒掛,反正日後除左舊同學聚會,又或者係街上偶遇之外,都不會見返佢,我都不會主動搵佢嫁啦,同埋我覺得佢本身份人好黑人憎,就算佢無抑鬱症,佢都係一個黑人憎的人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kecyc2003 發表於 23-6-3 12:42
咁講,連啲機構公司都局住要請啲班零生產力嘅廢柴

你把口好差

珍珠宮

2024年龍年勳章

Angel_Rose 發表於 23-6-4 08:01
見你講抑鬱症,我想起一個舊同學,畢業幾年後,知道佢患左抑鬱症的消息,我就突然回想起,大家以前相處過 ...

多口講句,你個舊同學似「躁鬱症」/偏執型人格

都係情緒有問題!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-3 23:03
同意, 冇精神病紀錄的確唔代表一定正常

咪係,睇吓林作就知啦,完全唔覺得佢係正常人囉

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-4 12:44

伯爵府

lalachi 發表於 23-6-3 14:28
我自己有家庭性遺傳精神病,係基因問題
我係抑鬱症,初時睇政府,但醫生根本無時間了解咁多野,只係比藥食 ...

我有個朋友都有呢個情況,兄弟姊妹大部份有情緒甚至精神病,佢自己都depression, 幾嚴重,不過佢唔認同係因為遺傳,佢認為係老公唔好搞到佢咁。

佢唔理咁多,照生小朋友,結局個小朋友大大下,發現都有需要睇精神科,1大1小都要定期覆診。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我以前以為精神病人最多罵你兩句,或者最多令人受傷

今次係令人無命,真係好難接受,出街分分鐘身邊都係定時炸彈

最慘有啲無樣睇,甚至唔知佢接近你

男爵府

陪月勳章

精神科排期到爆
小朋友到大人
有病都未能及時醫治

子爵府

我接受到共融,但大前提係安全、不影響他人
我哋屋苑有個傻婆經常在平台破口大罵騷擾街坊,我已經覺得好困擾
我唔明一個人影響上千人(周邊幾座樓),維時超過十年,但都無人可以解決到
這是文明社會嗎?

子爵府

ozoz 發表於 23-6-4 12:45
我有個朋友都有呢個情況,兄弟姊妹大部份有情緒甚至精神病,佢自己都depression, 幾嚴重,不過佢唔認同係 ...
所以結婚真系要小心,睇性格最緊要,有情緒病精神病的千萬要遠離,吾系一但結左婚就衰三代。呢世玩完。真係寧願單身都吾好搵呢d人

子爵府

cupid0627 發表於 23-6-4 13:09
我接受到共融,但大前提係安全、不影響他人
我哋屋苑有個傻婆經常在平台破口大罵騷擾街坊,我已經覺得好困 ...
如果佢哋可以吾影響人就吾系有精神病,系正常人,所以根本冇可能共融。就系佢哋會做埋d正常人難以理解的事先會被定義做精神病。佢哋自己一堆的時間就可以好共隔,因為大家都一樣。

子爵府

精神病也有好多種,不能一刀切!但分裂果種,算是嚴重,而且病情時好時壞 應該有比較嚴謹的住院或控制措施,

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 23-6-4 12:03
多口講句,你個舊同學似「躁鬱症」/偏執型人格

都係情緒有問題!

同意,可能分分鐘有埋強迫症,妄想症,只係未確診

我估佢有妄想症係因為,我婚後幾年,當年其中一個有份做和事佬的朋友結婚,搵我做姐妹。和事朋友話我知,佢婚前半年,問抑鬱同學是否出席飲宴,抑鬱同學叫和事朋友取消我做姐妹,狂講我份人點衰法(完全係作故仔),話我會透過做姐妹想搶人老公,於是和事朋友就比我的婚紗相同擺酒當日的相抑鬱同學睇,證明我已經結左婚啦。

抑鬱同學話出驚人,話我賣甩大家走去升中六,依加肯定搵好多錢,再加上我性格點點點,一定無人敢娶,叫和事朋友不要比我呃到,話我啲結婚相擺酒相,一定係比$請個男model+一班臨記去完成自己想結婚的幻想,想扮已婚去呃人

最後,抑鬱同學話有我無佢,既然和事朋友無踢我出姐妹團,所以佢不出席

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊