自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

opclk99 發表於 23-6-14 10:27
Agree x 2
近年好多朋友/老闆/老同事仔女就係DSE高分但錯選BBA,
全部(係全部)出路都係油麻地。

因為bba 畢業唔會自動變持牌人士
要上位,努力做之餘仲要努力考各樣牌照,唔係努力讀書嘅人會攪唔掂

但醫護社工教篇一畢業就有牌,搵食已有保障

上校車    發表於 23-6-14 13:57
opclk99    發表於 23-6-14 12:26

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

上校車 發表於 23-6-14 11:01
讀社工要考慮下入職ngo 初期好低人工, 我識好多個都係11K - 13K, 要捱幾年跳返出去先會人工高返D
...

當 training 一部分,專業頭幾年一樣要做吓廉價勞工先~

伯爵府

薯圈 發表於 23-6-13 10:51
我仲特登入來睇下什麼是"副的士" . 睇下同正規的士有什麼分別

水晶宮

pauline_c 發表於 23-6-14 12:54
當 training 一部分,專業頭幾年一樣要做吓廉價勞工先~

聽果個世姪女呻到樹葉落, 早大概5-6年前, 一入去得10500, 仲要供mpf, 無bonus / double pay, 每年加既係跟政府即係大概3-4 %, 做左3年好彩轉到工去大D既ngo 但人工都係麻麻地, 好彩佢唔使養家, 不過要過到自己心理果關因為會同D 一齊畢業既同學有比較

男爵府

2024年龍年勳章

上校車 發表於 23-6-14 09:32
拿, 我打個底先, 早幾年我記得理大讀ugc 讀到year 2 GPA 得2點幾, Year 3 唔收要跌去讀poly speed, 而HKCC ...

我識人早2年HKCC升Poly U Senior entry。佢話最少要有GPA 3.2 先有conditional offer。

男爵府

2024年龍年勳章

xi_belle 發表於 23-6-14 09:51
回覆 challenging 的帖子

如果GPA連2.0都無, 應該係連副學士都畢唔到業, 莫講話升UGC。

副學士有一個好處就係無限重讀。讀到你满意既GPA為止。祇要你交學費就得。之前D record 唔會Show 喺Transcript。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊