自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:39
好辛苦,兩個一日爭到黑。
玩玩下,冇啦啦話對方掂到佢,之後又吵。
個大既就反應慢表達差但又唔肯認輸。
辛苦咗媽媽. 生兩個好多時都會咁, 我嗰兩個細時終日一路喊一路打到嘭嘭聲, 問佢地為乜又講唔出. 但係上中學後就越嚟越少嘈, 成人之後變得好Friend. 可惜吖, 唔係互相有好嘅影響, 係狼狽為奸, 一齊懶一齊hea, 一齊做廢青.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:55
叫了兩個收聲唔好再吵,兩個唔好一齊玩,兩個好似唔識聽中文咁,繼續吵繼續爭,係要等到我發火,兩個唔可以 ...

相親相愛是父母一霜情願嘅想法,唔生仲好唔洗煩

伯爵府

叫佢地自己諗辦法解決,
問佢地嗌交打交解唔解決到問題
大家俾個意見,你做中間人做調解
如果冇解決方法就各自拎本書出黎睇30分鐘,冷靜左先

大宅

過渡期,大d可能好friend,唔生都生左,積極面對

芝麻街    發表於 23-7-6 15:40

大宅

一人一樣買同款
會唔會唔嘈
真係頂唔住入廁所me time 下

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-7-5 22:23
我由頭先佢地吵架開始,冇再同佢地講嘢。
佢地叫我我都冇理,唔想再理佢地,兩個中途又有吵架仲整損了少少 ...

係咪由佢哋倆細個時,你聽到投訴,都以為自己公正處理? 我見識過一個媽咪,2姐妹又係相差3年, 2個都成 投訴對方,首先家姐幼稚園已好愛投訴,因為個媽咪一直有理佢啲投訴。 到個妹有樣學樣,我睇住個家姐只hi到佢件衫,個妹都扮到好痛苦爆喊左好耐。依家一個k2,一個小學,日日嘈大交。一切大人造成!

另一家庭,又係2姐妹,但個家姐自阿妹出世後就一直要就個妹,個妹係大晒,所以佢哋從來唔嘈交!但個家姐性格有少少扭曲。

2個咁唔同嘅case, 樓主屬邊種?

伯爵府

回覆樓主:

見到個標題都覺得驚

珍珠宮

回覆樓主:

得一個嘅小朋友,會無咁妒忌心,因無人爭玩具,無人爭媽咪,佢哋都無咁早黑心嘅,個人會較天真,但在學校會易比其他有姐妹嘅同學欺負。嘈交都唔夠人嘈。

有得自有失,睇你重視邊樣

子爵府

好媽媽勳章

我經歷過,不過係兩姊弟,我一行開佢地兩個就嘈交、打架,開頭我有阻止,發覺係冇用嘅,之後佢地一開波我唔理邊個啱邊個錯,我就罰佢地企,每人一個角落面向牆,企幾耐唔定㗎,最長可能有三個鐘企到大家肯同對方講對唔住,捱多幾次佢哋就知驚

芝麻街    發表於 23-7-6 15:42

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

我對仔女相差2年,小時候咪又係成日鬧交,個細佬成日攪攪震,大嗰個又小氣喎,我見佢地鬧交咪錄影佢地囉,咁好快佢地就會笑返。其實唔大打出手,我算架啦。

到依家兩個都大學啦,有時都鬧交.....不過感情算幾好,我覺得做家長千其唔好偏心,咁佢地大個都會感情好

珍珠宮

芝麻街 發表於 23-7-6 15:49
我對仔女相差2年,小時候咪又係成日鬧交,個細佬成日攪攪震,大嗰個又小氣喎,我見佢地鬧交咪錄影佢地囉, ...

唔偏心好重要,要佢哋一齊罰或一齊獎,感情會好好

小朋友鬧下交好過一個人對4面牆

芝麻街    發表於 23-7-6 17:07

男爵府

我兩個都成日嘈,還好佢地唔會打架

男爵府

我記得細個同阿妹打餐死,只要唔係有咩損傷,阿媽都當時運高睇唔到如果一齊衝埋去投訴實死緊,我阿媽會不論對錯兩個一齊打,到後期都甚少搵阿媽處理,我記得細個同阿妹爭得最多嘅係屋企個電話 10次有8次都係為咗呢樣嘢嘈

男爵府

tinyangel 發表於 23-7-5 23:42
我出街帶-個另一個在家同工人,返大陸玩只帶-個 ,-齊帶搵自己搞,以前由出門換衫-刻打鬧至著鞋,噤(e ...

我次次都帶住兩個,畫好位
一個企右一個企左,唔準換位,除非對方同意
坐底食野搭車,佢地習慣一齊坐,一人一部電話,絕對唔敢嘈,一嘈就沒收電話,點敢嘈啊

男爵府

mimi005 發表於 23-7-6 08:55
我二個都係咁,主要係個大嘅麻煩,又易吵架又易動手打妹,所以成日吵,到依家 20,13 依然成日吵架,好煩
...

20都仲會同個13歲嘅嘈

男爵府

ivycwl 發表於 23-7-5 20:09
6歲9歲

兩個一齊玩,多數5分鐘後就聽到吵架,我多數唔理,但吵吵下一定有人喊有人大發脾氣。

同我2個一樣,7歲10歲,好討厭,成日嘈、爭野。

公爵府

呢啲正常架,佢哋唔嘈就真係唔正常,我試過揸揸下車佢兩個係咁嘈,我泊埋一邊,我話等你哋嘈完我先走。之後兩個就唔再在我開車時嘈。
係屋企的,我叫佢哋係房度嘈,唔好影響我。
嘈多兩三年就唔再嘈

伯爵府

Kammui916 發表於 23-7-5 22:34
所以啲人成日話生一個孤單,生兩個有伴玩 想得太美好

大個仲要爭埋家產

公爵府

叫了兩個收聲唔好再吵,兩個唔好一齊玩,兩個好似唔識聽中文咁,繼續吵繼續爭,係要等到我發火,兩個唔可以 ...

開門叫佢地2個企係門口嘈完先入屋,我2個仔唔打交,細個唔鬧交到高小初中就嘈,一嘈我叫佢地出門口嘈,如果要打就打到流血先好停,2個就即刻收聲,轉頭又攬埋一齊
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

正常,我兩個小朋友都一樣大大下就會好㗎啦,忍下啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊