自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

珠氏家庭 發表於 23-7-14 10:34
依家坐CX 預咗要受空中服務員嘅氣~
4月坐,覺得態度比疫情前好好多,
疫情前有d真係無咩笑容黑面,
今次好有禮貌喎!

公爵府

虎到金來勳章

唔係喎, 我岩岩日本返來, 佢地好helpful, 好有禮貌, 唯一係飛日本途中問佢拎入境紙填, 竟然派哂, 令我好驚奇, 咩唔係有足夠準備嘅咩.

男爵府

上面行李架嘅位的確係先到先得,如果有hand carry,唯有早啲登機囉,預咗坐喺到等一段時間
所以除咗必要嘢,我通常盡量寄倉,小朋友仲好細嘅時候去就無辦法,始終比較多嘢,唯有自己早啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hennyyoyo 發表於 23-7-14 09:19
呢D人一入到去時就放在近門口柜位買,自己坐後D都可以睇到自己嘅行李!自私到爆!
...
我都係果次之後至知原來頭頂櫃係任人用的

象牙宮

十一哥 發表於 23-7-14 10:47
唔係喎, 我岩岩日本返來, 佢地好helpful, 好有禮貌, 唯一係飛日本途中問佢拎入境紙填, 竟然派哂, 令我好驚 ...
都係去日本,今次搭覺得禮貌好好,
去程佢派入境紙,我攞時,
空爺問有無做VJW 呀!
做左可以唔攞,我話做左,
但想攞後備,全程笑住。

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-7-14 09:54
日本返香港係比較誇張,
好多時後上真係無晒位放野,
好多次見士多啤梨,桃,密瓜,
如果買左生果, 我真係寧願放前方座位下邊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yauchuchu 發表於 23-7-14 10:36
好想知點鬧佢

x2

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FJmom 發表於 23-7-14 10:59
我都係果次之後至知原來頭頂櫃係任人用的

C6以前做領隊,帶過n咁多團,所以day one佢已經教我要早排(一係有本事例如咩會員之類早入場就唔駛)

不過我都係今日至知原來有人咁妙,坐後面但擺前面(估計係可以行到前面至拎行李,輕鬆d)

侯爵府

回覆樓主:

放其他位所謂呀,貴重野跟身咪得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

啱啱坐過 CX,好 nice 有笑容呀 ~ 名牌有寫可以講嘅語言,聽到前幾排嘅乘客好似好驚訝可以講普通話。(香港飛日本)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

話時話
前排搭uo 泰國返香港
想講,好耐無見過咁後生靚女有禮貌又笑容甜美嘅空姐,直頭模範

子爵府

回覆 十一哥 的帖子

其實大部分衝突都是想當然做成,你睇有多少人在走滑梯還攞行李行就知。個個以自己為先人地一刻俾唔到你就投,要人屈服,我只想講是這不是道理。我坐咁耐無試過不禮貌的(可能有但我未遇過),客人反而更無禮貌。

子爵府

我通常只會有一個重要袋跟身,就算多一個袋都一定無關重要,我試過放10多行後,我無所謂我成日都面對,因為我會等好後才上機就是知一定好多人搶住放由佢地放飽佢,不用搵空服直接自己搵位放,因為這根本不是空服問題。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BGCOME08 發表於 23-7-13 23:11
真係好自己私,雖然我唔會用櫃,但我曾經見過一班人,每人手拎2袋好似棉胎size咁大個袋上機…D櫃真係俾佢 ...

唔係每人一件7kg手提行李上機咋咩 可以帶2件架?
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

我6月坐左國泰,室姐好好笑容,好nice呀,服務又好好。
我諗係個別事件啫

goldpiglet    發表於 23-7-14 13:24

大宅

回覆樓主:

其實放唔到喺自己上面無咩問題,呢樣嘢係無辦法,無明文規定,只可以先到先得,想放自己上面唯有乖乖早啲排隊。

但係俾空姐「鬧」就真係唔得,可能對方未至於「鬧」,只係態度唔好。我昨天都搭CX 回港,其間問個空少拎水,可能我唔夠大聲,佢有點rude 地話「我聽唔到你講乜」。如果佢換成:「唔好意思,可唔可以大聲啲?!」成件事出唻效果會好好多。作為服務性行業,其實我唔expect 佢呢啲對答,希望航空公司會注意下啦!

珍珠宮

micsin 發表於 23-7-14 09:43
對 買免稅物品上機 要收付加費
吾理你係免稅店買嘅商品、手提行李、隨身手袋、行李喼、小型包包都只能以"一件"7KGS BELOW拎上飛機,呢個做法好FAIR

Love and Kindness are never wasted.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bearwhat 發表於 23-7-14 10:12
我剛剛係大板回來HK Express 服務好好,我有一個大行李有買寄倉,另一個細無買,入到閘口等上機,空姐邀請 ...

我都試過check in時,空姐話可免費幫手將1件手提行李寄艙,我朋友好開心因為佢有個細喼加個背囊,結果個細喼寄艙。

公爵府

ChammyMAMA 發表於 23-7-14 11:40
唔係每人一件7kg手提行李上機咋咩 可以帶2件架?

我唔知呀,我從來唔拎行李上機,所以我唔知條例。會唔會個個機場唔同,又或者我見到果班人係入閘後响機場入面shopping?反正,我就係親眼見到一人拎2大袋嘢上機

大宅

我都唔想放上去, 只係一個LONGCHAMP中袋, 都唔俾放腳下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊