自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

子爵府

fong2005 發表於 23-7-17 10:05
人以群分
私立/直資學生會好過津貼學校
我當送禮物俾自己小朋友

我都係甘諗

不過我果個中學先讀直資

津校小學樣樣一般般 ,同學質素,但欣賞老師愛心是滿滿的
但免費就唔好要求甘多 ,例如:課程,NET的 資源

可能既話讀一線直資..
二線直資既話 我會寧願讀津校

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

樓主應該非本地人

侯爵府

2024年龍年勳章

開不了口 發表於 23-7-17 11:50
其實我覺得大抽獎先係最唔好嘅產物

我都唔buy大抽獎,但可以點做?
全部K3考小學?全部計分?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

津校
英文多數唔得

男爵府

yantung2010 發表於 23-7-17 11:17
唔好將責任完全放係制度上!
從上面大家講嘅,直資學生質素,家長質素都較高。
教育唔係單指學校教育,小 ...

但直資及英中既出現的確係首先令到教育2極化左

侯爵府

2024年龍年勳章

開不了口 發表於 23-7-17 11:47
我一直覺得,揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校,整體成績好又點,唔係學校教育成功,只係佢 ...

你話「揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校」,係因為直資私校程度較深(快1-2年),如果收既學生能力參差,根本好難配合佢地既課程
有啲名津校都教快,小一用小二書,學生能力唔到咪打電話俾家長叫佢幫下個細路,再唔得咪一直left behind/留班解決

男爵府

Ssddff 發表於 23-7-17 11:38
比錢嘅VS唔冼錢嘅
家長學歷、英文程度、工作、眼界、度假地、平時玩嘅都唔同啦

我同意
所以唔可以單以學術做比對,因為眼界和社交圈子已經有分別。
所以,前面jm貼出來的 link,只需好短時間,個校長已經可以睇到學生的眼界,分別到學生黎自咩基層和學校。

珍珠宮

直資資源比津校多,而且我諗直資係全英普環境,比起津校學習語言會有優勢

侯爵府

yauchuchu 發表於 23-7-17 12:05
你話「揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校」,係因為直資私校程度較深(快1-2年),如果收既學 ...

呢個真,見有地區名津小,成績冇8字頭,有老師會建議家長幫小朋友私補追成績,個人覺得好癲。
相對直私,有啲會offer補底,除番條數,慳咗補習錢咪又係差不多~

男爵府

yauchuchu 發表於 23-7-17 12:00
我都唔buy大抽獎,但可以點做?
全部K3考小學?全部計分?

全部k3計分考小學,同而家K2考直資私學無分別,到時啲家長都係谷谷谷,苦了學生苦了家長,我覺得香港最大問題係課程越教越深,間間都鬥,你深左,我又要深啲咁,搞到學校差別越黎越大,變左成績好嘅學校爭崩頭,小朋友細細個已經被谷,如果間間教啲野差唔多,大家唔會怕左大抽獎入寶校,因為唔會有寶校存在,就唔會覺得個制度唔好,反而覺得好方便,唔駛煩唔駛自己搵學校

男爵府

開不了口 發表於 23-7-17 11:47
我一直覺得,揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校,整體成績好又點,唔係學校教育成功,只係佢 ...

其實都係, 所以我更欣賞天主教學校如喇沙,Maryknoll,Marymount 呢d . 雖然都要家長背後都大力發功、但真係冇得揀學生及家庭來教、仲唔會好似一些直私咁要in埋家長睇下父母同學校理念一唔一致。得小量叩門位/插班位係可以揀到學生。

子爵府

回覆樓主:

直資都要睇邊間,最top果幾間,如果入到男女拔,聖保羅男女,英華,呢幾間就緊係好,其餘果d要考慮下,有好多名過其實

侯爵府

LoveYinYin1215 發表於 23-7-17 12:02
津校
英文多數唔得

這點十分認同 ,我女讀津小一線,我覺得學校英文係比較差。不過升中派位2/3派band one,我覺得已經好好。
但你話英文聽講,一定冇直資英小好。睇下家長想要咩。
直資學費一個月先2千幾,基本上好多家庭都比到 ,只係你是否考得入好既直資?如果差一線的直資你又願唔願意讀?

男爵府

開不了口 發表於 23-7-17 11:50
其實我覺得大抽獎先係最唔好嘅產物

大抽獎原意係分校網,俾學生可以係自己區內讀書?

咁唔大抽獎,個個去考跨區學校?
(例︰住屯門、上水的去考喇沙,咁本身41網的小朋友入到的機會就少左,造成唔公平。)

就算限制考自己校網的學校,都有學校會多人考(例︰喇沙、MARYKNOLL),可能一級5班都唔夠,要開多幾班 ,
亦都會有學校無人考

男爵府

yauchuchu 發表於 23-7-17 12:05
你話「揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校」,係因為直資私校程度較深(快1-2年),如果收既學 ...

其實我係講緊幼稚園,當大家係一張白紙黎講,叻晒易教黎教,跟住話自己學校考小學成績幾好幾好……因為呢個感覺當年幼稚園時期感覺好深,當年你呢個理論係小學黎講係啱,無底子係跟唔上本身課程,但如果本身學生普通,但普通學生都教得好,更加係一間成功嘅學校,成功唔一定指學校出幾多個狀元,可以係教好一個學生,如果一個唔好嘅學生都教得好,係咪好成功

好欣賞一個校長訪問,佢話黎interview嘅學生,只要係肯同人合作,投入學習,鍾意玩,就合格,唔需要識太多學術嘅野(即係唔駛勁過人),因為黎到學校會教,不過呢間係國際學校,相信普通律校直資好少可以做到愉快學習

侯爵府

開不了口 發表於 23-7-17 12:10
全部k3計分考小學,同而家K2考直資私學無分別,到時啲家長都係谷谷谷,苦了學生苦了家長,我覺得香港最大 ...

但越谷越深,越讀越辛苦,好多都係家長自己爭取
呢世都記得,幼稚園揀咗間happy school,活動教學冇功課返全日暑假得2星期,嗰時雙職覺得非常合適,開學無耐學校通知有好多家長反映暑假太短要請假去旅行唔方便,嗰年開始暑假會改番正常個幾月,每月學費由除12變除10變相貴咗,然後學術又係家長反映唔夠競爭力,課程又變深咗。相信呢啲改變唔係1,2年係年年有家長投訴煩校長。
當時堅唔開心㗎,失晒預算,覺得你地有咁要求當初根本唔應該報

珍珠宮

chantelle321 發表於 23-7-17 09:31
但我見地區一線嘅津貼小學派位真係好靚,如:沙田呂明才,想知佢哋係點做到。

...

呂明才有中學聯繫的

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

chanti 發表於 23-7-17 12:12
其實都係, 所以我更欣賞天主教學校如喇沙,Maryknoll,Marymount 呢d . 雖然都要家長背後都大力發功、但真係 ...

呢幾間去到升中就見真章,就算直屬小學,成績稍遜都一樣危危乎,競爭非常激烈。其實無論直資、官津,到升中都一樣講求成績,標青嘅入邊間都得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mandy952 發表於 23-7-17 10:36
簡單黎講就係教育階級化,本末倒置,教育嘅原意就係減低社會上嘅階級之間距離
...

「教育嘅原意就係減低社會上嘅階級之間距離」未聽過,只係知教育係比任何人得到受教育嘅機會,津校已經達到呢個目的,能力高就可以有好成績,讀大學。

大宅

開不了口 發表於 23-7-17 12:18
其實我係講緊幼稚園,當大家係一張白紙黎講,叻晒易教黎教,跟住話自己學校考小學成績幾好幾好……因為呢 ...

直資 聖X加利 ,小一是沒有功課的,主要是看書,小二才開始有功課,現在已成熱校。

首頁
45678...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊