自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

oasismcmug 發表於 23-7-20 18:42
回覆 baby668 的帖子

ST 在HA 的point scale 是 point 16-33( $34185-$75620). HA pharmacist point scale ...

語言治療就係係私人機構做緊

大宅

回覆 baby668 的帖子

如果佢3萬都無,佢應該只係在HA 的pharmacy做 (likely 做緊dispenser),並唔係做緊pharmacist 。resident pharmacist 都point 22-24 ($45670-$50080),即起薪至少$45670。

POD    發表於 23-7-21 08:24

大宅

我個小朋友係SEN ,揾過三個T (OT, PT, ST) 1 on 1,真係錢錢差唔多,但ST 可做上門或係私營機構掛單或者自己開舖都得做得好,有口碑係唔休做…

PT OT都唔休,但如要開舖要添置適當設備、可能面積都要大番小小

3 個T 都要開頭係公營機構儲經驗,同埋要有heart , SEN小朋友每個特性唔同,你要不停諗方法幫到佢地..一個好既治療師真係幫到好多小朋友

大宅

工作關係,知道連鎖藥房做替假藥師起薪都有四萬幾… 但你要預係舖做藥師始終有銷售成份,睇下本身鐘唔鐘意

我見有d 做得好好既,佢地都係本住個心幫街坊解決健康問題… 盡量介紹最好、價錢合理的俾客人… 咁佢地真係會儲到一班熟客,藥師都好有滿足感

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 October. 的帖子

佢話唔鍾意喎,同埋出面人工高啲同自由度多啲,睇症都多元化,唔限死某一類症狀。

公爵府

TEMPO123 發表於 23-7-19 18:28
男仔就物理冶療。
女仔就藥劑。

職業治療師不限於整義肢,小肌、感知、輪椅坐姿評估、自閉症、都係職業治療師所涉及的範疇。當然仲有好多。

子爵府

小妮子 發表於 23-7-20 21:18
回覆 October. 的帖子

佢話唔鍾意喎,同埋出面人工高啲同自由度多啲,睇症都多元化,唔限死某一類症狀。 ...

係,出邊私人市場睇症會幫病人做多好多野,HA就就住做(資源問題),我仔POLY PT 讀緊,佢話畢業後會讀埋MASTER ,有針灸學,到時做私人,可提供多啲服務。

不過,如果冇HA經驗,出面私人容唔容易入?同埋,請問POLY PT 畢業生,是否一定入到HA?

唔該曬!

大宅

baby668 發表於 23-7-20 20:06
親戚都係政府做藥劑師,人工都未過三萬蚊,有人做緊語言治療,人工五萬幾蚊
...

似乎唔係政府藥劑師人工,係配藥員人工

珍珠宮

October. 發表於 23-7-20 21:58
係,出邊私人市場睇症會幫病人做多好多野,HA就就住做(資源問題),我仔POLY PT 讀緊,佢話畢業後會讀埋M ...

最好都係醫院拿經驗,無論私人或HA, 自己識得嘅無論外國或poly 讀完,都入醫院做下先,有個前年poly PT 畢業,去咗一間大醫院做.有咗經驗,之後私人做,多勞多得,可以抽佣。

Poly 讀PT 真係好忙,暑假都唔得閒.朋友個囡話佢來緊升year 3會最忙,反而話final year 無咁忙

子爵府

bbc2018 發表於 23-7-20 22:39
最好都係醫院拿經驗,無論私人或HA, 自己識得嘅無論外國或poly 讀完,都入醫院做下先,有個前年poly PT 畢 ...

大E院就好似少林寺,一畢業有得係HA做拿經驗就最好,再讀埋master,我仔話要升職一定要讀master。
Poly PT好多嘢讀,要取好成績,一定要花時間溫習,考試前,我仔讀到好夜㗎,佢哋暑假假期都要去醫院實習,要儲夠一千小時實習鐘數,畢業先攞到牌。

男爵府

Fishqqma 發表於 23-7-19 19:01
澳洲唔係都難搵工咩?

人哋傳啫,外面学歷要審批又冇當地工作經驗當然比較難。

男爵府

Fishqqma 發表於 23-7-19 19:01
澳洲唔係都難搵工咩?

藥劑師同醫生同級待遇㗎。

男爵府

親戚都係政府做藥劑師,人工都未過三萬蚊,有人做緊語言治療,人工五萬幾蚊
...

你好明顯將配藥員同藥劑師兩個職業混淆咗啦, 藥劑師喺HA起薪點係$45000幾, 你呢個應該係配藥員人工, 唔怪得知你覺得藥劑師只喺度執藥啦! 請唔好喺度再誤導人啦, 唔清楚可以先上網search吓, 唔appreciate呢個行業唔緊要, 但請唔好發放錯誤資訊囉!

侯爵府

...
就咁睇人工,你親戚應該唔係做緊藥劑師,應該係配藥員喎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

KenChung_FB 發表於 23-7-21 07:02
藥劑師同醫生同級待遇㗎。

「擁有醫學學位的人,年薪為7.5萬澳元。而藥劑師畢業生們的年收入僅為4.96萬澳元。」

侯爵府

PT 前景應該唔錯,親人在HA 做咗三年,面試升級失敗後,辭職出咗去NGO, 人工係HA 升級後嘅point, 有五萬幾,工作量比起HA 少唔止一倍,所以好多PT 如果升唔到職,都會轉投外面市場,變相令到流失率好高,我細仔都剛剛入職PT, 佢話三年一個約滿後,會自動加兩個points 人工, 因為驚佢哋會唔再續約!

公爵府

醒目開學勳章

...

你有冇問過,佢到底係配藥員(dispenser) 還是藥劑師?
個grade 唔一樣

侯爵府

開心吸收勳章

October. 發表於 23-7-20 21:58
係,出邊私人市場睇症會幫病人做多好多野,HA就就住做(資源問題),我仔POLY PT 讀緊,佢話畢業後會讀埋M ...
正常HA 睇既症多元化, 當然派左去邊就定左. 呢一兩年Poly PT 大大部份都能入到HA.

子爵府

ycmami 發表於 23-7-21 08:58
PT 前景應該唔錯,親人在HA 做咗三年,面試升級失敗後,辭職出咗去NGO, 人工係HA 升級後嘅point, 有五萬幾 ...

請問三年約滿後,有冇約滿酬金?

子爵府

Glau 發表於 23-7-21 10:16
正常HA 睇既症多元化, 當然派左去邊就定左. 呢一兩年Poly PT 大大部份都能入到HA.
...

都係既,我睇過阿仔POLY 派既實習醫院LIST, 唔睇唔覺,原來大大細細既醫院+療養院+政府診所有好多好多,而POLY PT都係收14X人,成績合格學生,應該吸納得曬。

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊