自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ddkaka 發表於 23-7-26 18:56
係啦,唔check 嘅人大把智商高都唔奇,智商高又點,有研究成果有貢獻先係最重要
...

我身邊都有個,小學時考級一,小朋友好多時會讀書自學,老師叫父母去check同建議小朋友跳班 ,如果係資優就搵專業人士哉培,對父母話只想小朋友有正常的朋友,正常的發展就夠,無帶佢check,我覺得呢對父母都不錯啊

水晶宮

rayrayus 發表於 23-7-26 19:10
就係啊,如果小朋友到頭來真係好有成就有貢獻,你補足資料講佢細個時已經好出類拔萃,我覺得係ok, 純粹驗 ...

啲人更係冇睇過內地節目「最強大腦」內地大把高智商人士,海量記憶力,做到好多異於常人嘅事情,呢啲人唔只高智商添啦,人哋都唔會炫耀出嚟

子爵府

rayrayus 發表於 23-7-26 18:54
次次見到呢d新聞我都唔明點解父母咁得閒check 自己小朋友咩智商,叻唔叻都好,都係自己知算啦,上報講到自 ...

如果知道係資優,採用既教育方法唔同

伯爵府

ddkaka 發表於 23-7-26 19:16
啲人更係冇睇過內地節目「最強大腦」內地大把高智商人士,海量記憶力,做到好多異於常人嘅事情,呢啲人唔 ...

公平啲講,內地太多人,只有1%係天材都多過香港好多人

侯爵府

內地女與港男離婚後派公屋!即接大陸前夫與7歲仔來港但仍鬧爆香港呢個福利

https://www.weekendhk.com/weeksp ... -ctb023-hc-1470597/

係嘅係嘅, 大6人真係好聰明, 尤其攞著數, 叻到爆

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Adiezz 發表於 23-7-26 05:27
如果知道係資優,採用既教育方法唔同

咁父母知咪得囉,可以低調處理,就算你想搵名師栽培都可以私下進行,除了自我感覺良好外,我係唔明公告天下的作用,一生出來已經好醒IQ 高,同一個小朋友上報講我阿爸係Elon Musk有咩分別

子爵府

rayrayus 發表於 23-7-26 19:10
就係啊,如果小朋友到頭來真係好有成就有貢獻,你補足資料講佢細個時已經好出類拔萃,我覺得係ok, 純粹驗 ...

agree 好多小學考晒IAL都未出聲

子爵府

rayrayus 發表於 23-7-26 18:54
次次見到呢d新聞我都唔明點解父母咁得閒check 自己小朋友咩智商,叻唔叻都好,都係自己知算啦,上報講到自 ...

同埋其實英國果邊智力test如果係做韋氏英文test(美國版),係同美國小朋友比,所以分數會高過香港版(香港智力普遍高,而且中文test難啲)

侯爵府

Bbpig2014 發表於 23-7-25 16:50
請你講說話小心啲喎!唔好老屈我歧視!
首先, 個小朋友叻, 你就話佢長大後可能會做壞事, 岐視嗰個係你喎;第二, 喺廣華醫院棄養個12歲雙非仔嘅貪心大陸婆, 請問佢喺香港做緊咩工作?在香港貢獻過什麼呀?如果佢係香港做緊嘢, 幾低下層我都唔會歧視佢㗎, 不過正常人都見到佢係一隻冇貢過香港, 但食盡香港着數嘅貪心蝗蟲, 完全談不上什麼岐視低下層工作嘅人喎, 你唔好噏得出就噏啦
你唔止把口奇臭無比, 偷換概念仲好叻! 人地明明想講廣華被遺棄果個小朋友, 將來就算做低下階層, 都算係貢獻社會, 你就數人地阿媽, 開口埋口蝗蟲, 大陸婆, 呢啲字眼, 已經充滿歧視。請你說話都小心啲喎!

公爵府

BK Milk勳章

Bbpig2014 發表於 23-7-26 19:35
內地女與港男離婚後派公屋!即接大陸前夫與7歲仔來港但仍鬧爆香港呢個福利

https://www.weekendhk.com/wee ...

咁你都要個港男肯先得架!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 23-7-26 19:16
啲人更係冇睇過內地節目「最強大腦」內地大把高智商人士,海量記憶力,做到好多異於常人嘅事情,呢啲人唔 ...

我有睇,呢d直頭係能人異士 !!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

平平常常 發表於 23-7-25 23:24
我都覺得Mensa係用來吹。呢個香港細路係舊年攞BNO簽證去英國,佢都未有英國人身份,鬼佬就即刻認親認戚, ...

London boy so interesting

侯爵府

Prosperous 發表於 23-7-26 19:40
你唔止把口奇臭無比, 偷換概念仲好叻! 人地明明想講廣華被遺棄果個小朋友, 將來就算做低下階層, 都算係貢獻 ...
又要洗白, 又要扭曲事實鬧得人咁, 你呢方面都好叻, 同啲好叻嘅大6人一樣咁叻

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 23-7-26 19:30

唔係幾多嘅問題,係人哋唔會覺得智商高係好大件事咁,最緊將自己特長貢獻社會

侯爵府

大陆来港卖淫案件增加 年龄最小者仅15岁(图)

https://www.secretchina.com/news/gb/2023/07/12/1040390.html

智商高唔高唔都唔重要, 最緊要發揮到自己嘅專長

伯爵府

奇奇媽媽 發表於 23-7-26 19:30

亦解釋了為何印度裔天才多

不過算啦, BK呢度最緊要移左民唔好返香港

侯爵府

Bbpig2014 發表於 23-7-26 19:48
又要洗白, 又要扭曲事實鬧得人咁, 你呢方面都好叻, 同啲好叻嘅大6人一樣咁叻
...
唔好轉移話題, 我話緊你歧視呀!

侯爵府

尖沙咀賣淫集團|偷渡來港女雞頭「食腦」上位 變裝轉酒店避追捕

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E ... F%E8%BF%BD%E6%8D%95

大6人的確食腦又特別聰明

水晶宮

Bbpig2014 發表於 23-7-26 20:07
尖沙咀賣淫集團|偷渡來港女雞頭「食腦」上位 變裝轉酒店避追捕

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%B ...

你只睇大陸新聞,中國香港就唔會有壞人啦,你真聰明

侯爵府

大陸職業乞丐利用「L簽」集體到香港行乞

https://www.rfa.org/cantonese/fe ... 03192018080417.html

樓上吾好岐視大6新聞好喎, 特區政府叫香港人認識祖國嘛!
不過咁, 香港新聞當然要睇啦, 全方位咁去睇先知大6人幾叻走位、幾咁超級聰明㗎嘛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊