自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

回覆樓主:

癌症入私家主要係為吊住條命..我身邊都有朋友爸爸都係,入得都預左燒錢

大宅

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...
完全同意,仲有如果有醫療事故,投訴醫管局肯定好過投訴私家醫生同醫院

子爵府

brother4 發表於 23-7-29 20:55
路過!要買医保十危疾
普通医保都未必夠claim,除非買高端,但之前東張又做過有人又係claim唔到

子爵府

lileikam 發表於 23-7-29 21:47
癌症入私家主要係為吊住條命..我身邊都有朋友爸爸都係,入得都預左燒錢

...
最後用左幾錢?

大宅

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...

子爵府

BO_NG 發表於 23-7-29 21:08
其實如果有買墊底費嘅高端醫療保險,就算俾私家醫院劏,都唔會咁肉痛!

我全家每人都有一份CEO plan,保額 ...
東張做過有兩单都claim唔到

子爵府

EWSL 發表於 23-7-29 21:43
咁我都有聽過,有啲醫生好好人,知道個病人份保險唔夠大,佢可能係出於好意,睇住個價錢來claim醫藥費。

...

係,很多病人貪平買細額保險,好多項目未必能賠足,住不同私院價錢都有分別,好嘅醫生會比預算病人。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Yeelim 發表於 23-7-29 20:10
私家醫院係咁嫁!我入過浸会,期間除左自己个醫生,都係有幾个醫生会入來睇我的,又無事前問過我,當然都会 ...

係呀!私院啲醫生真係好無良!
見你有買保險就劏到你一頸血!
我囡有次整親隻脚由於紅假
睇荃x港x醫院急症,照x ray腳有少少骨裂,於是入院啦!個主診醫生話叫個骨科醫生過來睇吓佢,點知等咗幾小時,到我離開醫院都未嚟,最後亞女話佢零晨先去睇亞女,只是「望聞問切」,無嘢做過!最後埋單先見到額外多咗4K係嗰專科醫生費用!俾人劏咗!
大家要小心!

子爵府

angiehouse 發表於 23-7-29 21:10
你有睇晒個case就知,吾系苦主無預算,系幾個醫生夾醫院亂開費,入左好似27日醫院,洗腎一星期二次,竟然 ...
佢地應該係做完第一次手術覺得仍唔妥就要轉政府医院,私家唔係兩三日要找一次數?点解出院才知咁多錢?

大宅

唉瘋 發表於 23-7-29 21:24
所以年年狀元們9成都會讀醫,因為香港醫生最賺錢,真心為救人嘅恐怕唔多。 ...

其實我響公立醫院見的醫生,大部份都好好人
如果佢哋係私人市場,應該可以搵好多好多錢,所以真心多謝佢哋為香港市民嘅付出

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-7-29 21:58
東張做過有兩单都claim唔到

我冇睇東張

係完全 claim 唔到,定claim 唔足?

呢兩單都係買高端CEO plan嗎?定還是細額 plan?

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

BJ2017 發表於 23-7-29 22:02
其實我響公立醫院見的醫生,大部份都好好人
如果佢哋係私人市場,應該可以搵好多好多錢,所以真心多謝佢哋 ...

係呀!有次我囡入過馬嘉烈,d醫生 姑娘姐姐 勁好!

子爵府

wtcys 發表於 23-7-29 22:00
係,很多病人貪平買細額保險,好多項目未必能賠足,住不同私院價錢都有分別,好嘅醫生會比預算病人。
...
未必人人比到咁貴保險費,當6O歲打後保費好甘尤其高端保費

珍珠宮

Yeelim 發表於 23-7-29 21:37
醫生係我朋友,佢的姑娘問,我無想那麼多,就俾左佢睇!後來入院時,浸会又問我,我又俾左醫院。結果係睇 ...
我好反感醫生姑娘一嚟就問有冇買保險,今次覺得有問題時去睇一個朋友介紹嘅專科,打去約期見醫生時已經問我有冇保險,去到見醫生時我除咗胃唔舒服,尿都變咗茶色佢都冇理,就叫我做胃鏡仲問做唔做埋腸鏡,我話我已經好唔舒服仲點飲瀉藥,最後我覺得好唔妥轉睇另一個醫生已經叫我即入院。我入過三間醫院都冇叫我攞保單俾佢地睇

男爵府

wan_sosin 發表於 23-7-29 20:52
我有朋友照CT見到胰臟有水泡,可能發過炎,私家醫生想幫佢抽血驗下,我朋友精神無唔舒服,而且只係抽血睇報 ...

你朋友而家安好嗎?個水泡如何處理?

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-7-29 22:01
佢地應該係做完第一次手術覺得仍唔妥就要轉政府医院,私家唔係兩三日要找一次數?点解出院才知咁多錢?
...
係囉!我外婆好多年前住浸會住咗半年,我記憶中係每星期找一次數

公爵府

三國1 發表於 23-7-29 22:07
我好反感醫生姑娘一嚟就問有冇買保險,今次覺得有問題時去睇一個朋友介紹嘅專科,打去約期見醫生時已經問我 ...

我保險係買頭等私家房,入院時都唔敢住頭等房,怕保險唔夠cover,都係住二等半私家房,醫院仲提我,你的保險可以住頭等私家房的,我就話唔使了!

子爵府

大力大力 發表於 23-7-29 21:17
唔好以為買咗高價保險、就萬無一失~

急症都係入急症室、設備及醫生最齊~
係吖,我仔試過半夜下體痛去睇夜診診所,夜診医生話寫紙比我即刻入急症室,因為可能要急做手術,入私家係極大可能冇医生可即時做手術,去到政府急症室即時安排照不用等,幸好不是當初估計那種病。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

LoveCorgi2 發表於 23-7-29 21:18
呢啲plan應該都會好似高端plan咁,有補充條文係只會賠合理嘅醫療費用,如果佢哋覺得唔係合理水平都未必賠 ...

呢樣我記得Agent講過, 醫生收費要合理,佢哋會因應在政府醫院嘅私家病房相同嘅手術作準則,例如政府呢個手術私家房收10萬,咁出邊嘅私家醫生最多係乘大三倍,即係30萬,如果超過呢個數就認為不合理了,唔會賠足。

男爵府

Yeelim 發表於 23-7-29 22:13
我保險係買頭等私家房,入院時都唔敢住頭等房,怕保險唔夠cover,都係住二等半私家房,醫院仲提我,你的保 ...

我份保險都係買頭等房!

如果實際住咗二等,保險公司仲會每日有額外現金俾返你添!

不過最好唔好住!我唔貪呢啲!

首頁
45678...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊