自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-8-2 09:39
醫生話老人家身體反應慢,唔好等肚餓至食,feel到肚餓其實已好空肚,要keep住少吃多餐,飲食均勻
...

你個中醫都唔錯喎,俾咁多方法你。

可以嘅話可以做平甩功,一邊背脊曬太陽一邊做。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 23-8-2 09:17
尋日睇左,佢唔肯食藥,
已約睇精神科,
覺得佢腦有問題影響。

有腦退化的話,係reason唔到
我爸都係,同佢講咩均勻飲食、要行多d、唔可以買一袋生命面包當三餐
佢當我唱歌,你亦要預咗家人長者唔聽你枝笛

要搵人捉佢食捉佢運動至得

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bobomia 發表於 23-8-2 09:43

謝謝,我搵片send俾媽媽

大宅

回覆樓主:

一齊用餐會唔會食番多d野?好多老人家都有心理病

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 23-8-2 09:43
有腦退化的話,係reason唔到
我爸都係,同佢講咩均勻飲食、要行多d、唔可以買一袋生命面包當三餐
佢當我唱 ...

而家唔係同佢講,
係要身邊人接受預長時間要照顧佢,
要其仔人做,預照顧佢,
見行路無力比枝拐杖比,
話老人家用唔岩佢用左好老.

上次睇電視後開始睇fb,
婆婆好幸福個孫女咁照顧佢.
https://www.facebook.com/babegranny?mibextid=LQQJ4d

象牙宮

bobomia 發表於 23-8-2 09:43

見係公園好多長者做.

象牙宮

FaflofaC9 發表於 23-8-2 10:03
一齊用餐會唔會食番多d野?好多老人家都有心理病
有其仔女會氹佢,好似好小小,
同住照佢無咁好心機.

王國長老

mercurycc 發表於 23-8-2 10:05
而家唔係同佢講,
係要身邊人接受預長時間要照顧佢,
要其仔人做,預照顧佢,

預備長期作戰,共勉之

mercurycc    發表於 23-8-2 10:28

別墅

mercurycc 發表於 23-7-31 08:37
想問下各位有咩奶岩老人家飲?
呢排老人家唔多食野又成日話好累,
會唔會因為熱所以無咩胃口?我亞嫲獨居都係冇人睇住,我地有時會買d滴雞精畀佢,不過應該唔係人人啱飲,問營養師穩陣d

別墅

lalalalisa_m 發表於 23-8-9 02:48
會唔會因為熱所以無咩胃口?我亞嫲獨居都係冇人睇住,我地有時會買d滴雞精畀佢,不過應該唔係人人啱飲,問營養 ...
獨居長者其實都要多啲探,好似我婆婆都係架,
成日話自己80幾歲人都好壯,點知上個月跌親唔出聲,到我媽媽探佢先發現中風,即刻送佢入院檢查,好彩無咩大礙,不過又係唔肯食嘢,因為扭計唔想留醫。
我媽媽宜家日日去照顧佢,夜晚就睇cam,不過都係唔係長久方法,宜家都諗緊係未搵個看護睇住會好啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我爸爸年頭中咗COVID之後完全無胃口食唔到嘢兩個月瘦咗超過10 kg
冇晒精神冇體力成日都瞓喺床度
我哋帶佢睇好多醫生最終睇咗個腸胃專科
腸胃鏡都話正常,最後醫生決定開啲開胃藥俾佢,其實啲開胃藥係啲抗抑鬱藥嚟㗎,不過唔係用嚟抗抑鬱而係利用佢嘅副作用,會胃口好咗,食咗唔使一星期就差唔多正常晒啦
三個月之後我哋試過停藥,不過就真係有冇胃口,咁我哋而家繼續俾佢食住先啦

如果你屋企個老人家冇好轉,你可以呢試吓帶佢去睇醫生,問吓佢值唔值得食

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23229075/#:~:text=Mirtazapine%20is%20an%20antidepressant%20approved,populations%20such%20as%20the%20elderly.

象牙宮

fatmousechai 發表於 23-8-9 19:17
我爸爸年頭中咗COVID之後完全無胃口食唔到嘢兩個月瘦咗超過10 kg
冇晒精神 ...
老人家瘦就惜無晒力氣,
好返好多就好!

佢做左檢查未有報告,
睇完報告,睇醫生有噠建議,謝謝你!
佢呢幾日選擇性,
有時食到野,有時唔想食.

別墅

扭蛋 發表於 23-8-9 18:49
獨居長者其實都要多啲探,好似我婆婆都係架,
成日話自己80幾歲人都好壯,點知上個月跌親唔出聲,到我媽媽 ...
老人家跌親可大可小,夜晚冇人陪只係睇cam,如果咁樣係咪唔適合獨居喇?

別墅

lalalalisa_m 發表於 23-8-10 00:06
老人家跌親可大可小,夜晚冇人陪只係睇cam,如果咁樣係咪唔適合獨居喇?
係架,所以我婆婆出院之後,媽媽同姨媽佢哋都煩惱搵咩人照顧,宜家聽咗個fd介紹Book咗care u保健員,同佢哋deal左要定時定後上門照顧婆婆,因為問過佢哋全部人都有訓練過同專業證書,所以我媽都好放心,起碼唔會擔心婆婆一個人又會跌親先。

公爵府

mercurycc 發表於 23-8-9 20:46
老人家瘦就惜無晒力氣,
好返好多就好!

我老豆林走之前兩星期都係吾肯食嘢,一直昏睡,戴去睇醫生又吾肯張開口,醫生開左抗生素比佢,後來老人院送左去廣華,住左二日就死左,死於肺炎,但佢一直無發燒。不如早d入院檢查下,好多老人吾舒服吾識講。

象牙宮

lilysun123 發表於 23-8-10 17:54
我老豆林走之前兩星期都係吾肯食嘢,一直昏睡,戴去睇醫生又吾肯張開口,醫生開左抗生素比佢,後來老人院送左 ...
係老人家唔知自己情況,
上次入院見醫生佢話我無事,
醫生咪寫紙佢走。
已睇醫生做檢查,未有報告,
我地有晒心理準備佢隨時走。

男爵府

mercurycc 發表於 23-8-10 18:14
係老人家唔知自己情況,
上次入院見醫生佢話我無事,
醫生咪寫紙佢走。

去私家醫生度寫紙,然後排公立。我媽上星期去私家寫完紙排公立,轉頭姑娘就話聽日就去見外科醫生

象牙宮

lukelukeu 發表於 23-8-10 18:21
去私家醫生度寫紙,然後排公立。我媽上星期去私家寫完紙排公立,轉頭姑娘就話聽日就去見外科醫生
...
醫生話佢咩問題?
朋友話佢爸爸以前試過,
吞嚥困難。

男爵府

mercurycc 發表於 23-8-10 18:25
醫生話佢咩問題?
朋友話佢爸爸以前試過,
吞嚥困難。

我媽中完新冠後長期食野反胃,呢排嚴重左,見到已想嘔。所以寫紙。好快可以有得睇

象牙宮

lukelukeu 發表於 23-8-10 18:27
我媽中完新冠後長期食野反胃,呢排嚴重左,見到已想嘔。所以寫紙。好快可以有得睇
...
未睇嗎?
盡快搵到原因就好,祝早日康復!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊