自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

侯爵府

改變唔到父母, 改變唔到大哥大嫂, 你自己眼火爆的話, 或者盡量少見啲, 知道佢哋嚟食飯, 就約人出街唔喺屋企食, 眼不見為乾淨

大宅

萍pig 發表於 23-8-18 08:42
你亞嫂,可能係BK會員。這種妲已多的是,嫁人化表唔使做!

如果係仲好呀!希望佢睇到呢個post!
佢呢個妲已令到個仔都變都似佢咁,之前個仔係小學生都要人喂飯(我嫂喂佢),個仔一日到黑玩電話玩ipad ,玩到大小便唔去要瀨出黎就換褲,做阿媽嘅都唔覺係問題,又話自己個仔係聰明仔所以坐唔定,成鬼日都話個仔比其他小朋友聰明架

珍珠宮

cyyiu 發表於 23-8-18 00:05
父母enjoy呢點認同!
但絕對不認同嫁左出去就係外人,而家生於咸豐年代?
...

樓主父母係冇計
仔喎、孫喎⋯⋯係呢啲面前6299即刻跪低
奉勸樓主一句:距離產生美

大宅

j2j2 發表於 23-8-18 08:59
如果你父母覺得冇問題,你唔需要煩惱啦!

其實可能人人習慣唔同,如果我去奶奶屋企食飯我都唔幫手的,我一 ...

我覺得唔幫手無問題,但我阿嫂成日都灘係床到郁都唔郁仲要長輩叫佢食飯,佢自己唔覺唔好意思咩?都已經咁大個人,我哥又衰,成日怕咗佢咁,聲都唔聲下!
唉我都無眼睇,只可以講佢地身在福中不知福!

大宅

maymaysheep 發表於 23-8-18 07:46
但對佢唔好,會背後係咁講人壞話

我哥嫂都已經覺得兩老偏心,又話我地其他兄弟姊妹唔好,講人壞話我嫂已經做緊!

珍珠宮

serenakk 發表於 23-8-17 23:12
大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!

面對呢位阿嫂,既然佢唔識尊重人,我亦都唔會尊重佢,我會不留情面咁爆佢

珍珠宮

serenakk 發表於 23-8-17 23:23
我出聲就會比人叫停唔好嘈,我試過!
我父母對我阿嫂好過對我,可能佢大學畢業又高人工掛,連我哥都怕佢, ...
人哋叫你唔好嘈就收聲,你咁聽話嘅。如我冇理 虧,我唔會咁易收聲

男爵府

我父母對我阿嫂好過對我,可能佢大學畢業又高人工掛,連我哥都怕佢, ...

得罪講句,你阿哥好廢,一來俾個老婆食住,二來佢老婆喺夫家發脾氣仲要鬧埋兩老,都唔出句聲保護2老,你阿哥係男人唔係呀?叫你阿哥去死啦。
你阿嫂咁樣,應該直接叫你阿哥少返嚟食飯或者叫佢唔好返。

男爵府

serenakk 發表於 23-8-17 23:44
你好勇,其實我都好心淡架喇,最近都少係屋企

呢啲唔係叫勇,係做仔女應該要做既嘢,你阿嫂無家教,佢老豆老母唔識教,咪等外人教下佢咩叫尊重,唔係搵多幾個錢,生到個慈菇掟就大哂,全世界都要睇佢面色做人

大宅

回覆樓主:

事實係有好多

越對佢唔好,對方就越對佢好,好似我阿媽咁,佢個仔同住唔俾家用,但阿媽都係以佢事事為先 ,有時我啊媽話唔開心,我只係答佢你自己摞嚟

大宅

ShingLing88 發表於 23-8-18 10:09
回覆 serenakk 的帖子

你父母情愫高,唔同人計較,有咁嘅父母應該替自己榮幸。你可以少出席有佢哋兩個出現 ...

我已經少出現喇,做好自己就算,不過其他親戚就覺得我唔好囉

大宅

mimi222shi 發表於 23-8-18 09:56
"佢地個仔去讀書兩老都比唔少錢呢粒孫架"
呢2公婆咁唔掂

佢地大把錢,住緊九龍區居屋,已經供完,又有玩股票,疫情前一年去幾次日本旅行

公爵府

牛年勳章

serenakk 發表於 23-8-18 10:12
講真,我父母一直都對佢地最好,我地都做唔到啲咩,但我都想佢地知道佢地好幸福有父母錫,但佢地都唔心足 ...

認真,可能你唔岩聽,不過我真心覺得:

咁多年都唔出聲,連你開口幫父母佢地都唔領情,仲要滅你聲;成件事根本係你父母自己造成嘅,自己寵壞個仔,寵壞個新抱,仲要連自己都唔覺得有問題,咁一個願打一個願捱,你哥嫂根本都唔覺得係你父母偏佢地心,點解要感恩?

再講一句更難入耳嘅說話:既然咁樣相處兩方都安樂,你呢個第三方黎操心?你做多左喇!講就講過、提又提過,再講就做左衰人喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

Fishqqma 發表於 23-8-18 10:16
點解你就覺得係阿嫂問題

係咯!明明係父母問題大啲,點解淨係怪阿嫂?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

Carol999 發表於 23-8-18 11:15
係咯!明明係父母問題大啲,點解淨係怪阿嫂?

係,我父母問題就係太寵佢地,搞到兩個自私又小氣嘅人出黎,但父母對佢地好真係唔係必然,大把人都羨慕我阿嫂有咁好嘅6299,我父母覺得唔應該做衰6299,所以做人6299好難,對佢地好定差佢地都唔心足!
應該係我地全家前世欠左佢地,今世係還比佢地,希望下世唔好再有任何瓜葛!

子爵府

做仔女唔好理父母d事...你父母睇得出唔介意你阿嫂d行為,你唔好做麻煩姑仔,你搬左出去住當睇唔到....或者你叫你哥自己一個返黎就算

男爵府

serenakk 發表於 23-8-18 08:40
其實從來無人叫佢洗碗做呢啲家務,我媽當然唔膽開口啦,不過問題係我嫂嘅行為真係唔得呀,一返到黎瞓到豬 ...

冇叫人洗碗,但就要別人自動自覺去洗,咁一個月食幾多晚飯呀?咁你又係餐飯負責d乜?點解唔出街食?出街食飯咪解決晒所有問題囉,點解唔出去食?

你應該入未結婚,未有小朋友,仲要冇拖拍

珍珠宮

喺你面前鬧你父母ok㗎??
我諗你釐定清楚,唔係有冇人叫你停/唔好嘈,唔係一齊嘈,係你即時通知佢「喺我在場唔可以鬧我父母,互相尊重!」
唔係邊個大聲就邊個惡,可以話佢哋一個願打一個願捱,但係唔好喺你面前發生,影響你情緒就要出聲,你出聲唔代表鬧交!
互相尊重呀,同學歷無關!

琥珀宮

回覆樓主:

一個願打一個願捱

男爵府

Fishqqma 發表於 23-8-18 10:16
點解你就覺得係阿嫂問題

吃醋囉,當佢做人新袍就會唔係咁講架啦

首頁
45678...12