自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Pinky28 發表於 23-8-26 22:07
帶埋3個小朋友嫁入去?對方果邊都要好大愛先做到Wo

小朋友跟前大嫂,無再結,係男再娶

子爵府

twinkle_0504 發表於 23-8-26 00:59
老公放工只係想休息,放假又係想休息,休息係只玩電話,放工返來玩電話,沖涼等食飯,洗碗,再玩電話,之後 ...

所以我唔會揀自己湊,寧願俾人湊,返工都無咁困身,外人聽落喺屋企湊仔有人養,唔洗做,有苦自己知

男爵府

2024年龍年勳章

twinkle_0504 發表於 23-8-26 00:59
老公放工只係想休息,放假又係想休息,休息係只玩電話,放工返來玩電話,沖涼等食飯,洗碗,再玩電話,之後 ...

佢放工仲會係屋企食飯咪好
見有男同事一直OT, 話唔想太早返屋企煩,屋企有3個小朋友。
可唔可以攪吓新意思,唔同互動方式?
日日單純既生活唔會搵到趣味。

子爵府

生兩個係大家共識?
定係孖女?如果生完一個老公都已經係咁仲生第二個就即係自己已經諗清楚先做.....小朋友係細個活潑d難湊d攰d, 佢地知你辛苦湊大左會乖,加油

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友健康已好好要感恩
YouTube有多條片講罕見病/遺傳病/SEN
家長湊到抑鬱心力交瘁無盡頭
老公一人養家怎會沒壓力
都有分擔家務仲想點
少點埋怨多點欣賞
小朋友會大返晒學舒服好多

子爵府

baby7 發表於 23-8-26 14:58
認同,香港地一個養4個真係唔容易,壓力大。

我以前FTM到而家有返工無工人,我C6係一樣家務都唔會做,所 ...

換燈泡洗冷氣都係你做?

伯爵府

放工仲肯洗野,朗衫已好好

伯爵府

solim 發表於 23-8-27 10:10
換燈泡洗冷氣都係你做?

燈泡呢啲就C6做
洗冷氣隔塵網我洗,大洗嗰啲就比$人做

日常家務係我做囉

大宅

我唸呢個情況大把女人要傾有排傾,無辦法,但兩夫妻要過一世,如果現階段真係頂唔到,要搵適當時間,好好傾下可以點,千期唔好爆對方,你老公仲肯做一兩樣家務唔衰得哂,內心可能就係都想幫你分擔下。
大不了同老公商量下出去搵工做,請工人,睇下佢有乜意見。

小朋友愈大愈難攪,起碼上到中學無咁困身,但到時可能好激心。從來見好多家庭,都係做阿媽既帶住頭家走過唔同階段,女人係頭家既付出,仔女大個會明。
其實好多家庭都似偽單親咁,有工人無工人都係靠阿媽一個人照顧小朋友各方面大小事。就算婚前傾好家務分工,無人可以保證到啲咩。

大宅

solim 發表於 23-8-27 10:10
換燈泡洗冷氣都係你做?

我都係自己做,呢啲野好多女人都要做,連座廁水泵都試過睇youtube 自己攪掂,都無辦法。。。

男爵府

提醒下佢lor!我老公平日放工返來,我要求佢同囡玩一個鐘,星期六日放假要老公送阿囡去學嘢同去玩。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

佢根本無經歷過點會明呀,所以比佢自己湊2日就真係最易明(好多豬隊友會返6299度博唔駛理)
想認識多啲屯門友

大宅

你老公返到屋企幫手洗碗都算係咁啦。因為我放工返到屋企都唔想做家務。。。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

揍仔係好困身
但自己揍會教出好孩子更孝順媽媽
值得既

老公返工回家打機應該係減壓
佢有佢在職場既煩惱
互相包容下唔好家嘈屋閉

不能天天開心就揾個週末上深圳住一晚同D小朋友玩下,食下野,網上大把推介
或去個短途旅行(唔想煩可跟親子團)
你老公唔想煩就你花少少時間plan下家庭日囉,唔好硬碰硬,以子女幸福為本呀!
加油媽媽

男爵府

其實我明你,我都剛做ftm
都有唔適應,但又係自己選擇,冇退路,硬住頭皮都要頂
間中搵朋友/上網呻下,會好d
老公未必會明白你
我成日諗起一句說話,「未經他人苦,莫勸他人善」
返工有返工既辛苦,ftm有ftm 既辛苦,好難一概而論

水晶宮

出來工作吧!要練習孩子自理獨立。。正如用尿片之後訓練褲,最後不用片

珍珠宮

回覆樓主:

如果真係頂唔順就請姐姐出去做嘢,happy mommy happy baby

子爵府

Png 發表於 23-8-27 12:35
揍仔係好困身
但自己揍會教出好孩子更孝順媽媽
值得既

見解正確

侯爵府

長期一湊二年中無休,明白你的疲累。情緒上亦因此出現問題,你有冇可能返工請姐姐?又或者有人幫你間中睇下?小朋友返學未?
要愛護自己,才可以照顧身邊家人,要有時間休息放鬆心情

公爵府

感覺你老公唔太愛d女,我自己家庭,我爸爸一個人返工養曬一家七口,我媽媽照顧我哋冇返工,但係佢收工會照顧我哋:教做功課、幫我哋冲涼、剪指甲、整糖水比我哋食⋯⋯我哋五兄弟姊妹仲嘈啦!但係佢收工真係即刻返屋企,因為我爸爸好錫仔女。

我覺得你應該要出返去做嘢,交比工人做家務,減輕咗佢嘅壓力,大家輕鬆啲可能相處會改善。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊