自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

富養唔止金錢同物質! 係要豐富小朋友嘅見識同閱歷,等佢開闊眼界,咪咁井底蛙! 同無咁容易比人呃

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bmuimami 發表於 23-9-11 10:51
小學生禮物係名牌手表手袋,係咪hello kitty手表同公主手袋呀?

唔係呀,我見小四已經用kate spxxx

水晶宮

pomanlife 發表於 23-9-11 18:57

Kate spxxx都唔係好貴(個人認為),但款式合小四生?9歲咋喎!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Jumama2000 發表於 23-9-11 10:46
我理解的「富養」不是物質上,是精神上培養孩子的氣質,思考「美」(簡單便宜也可以是美),例如:如果小孩子 ...

如果係咁理解,點解男仔要窮養?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bmuimami 發表於 23-9-11 19:08
Kate spxxx都唔係好貴(個人認為),但款式合小四生?9歲咋喎!

有都ok

男爵府

Farfetchhyt 發表於 23-9-11 11:50
富養小朋友 不如富養自己

我正是如此! 貴生果買俾自己食, 得閒同朋友食好野、high tea 。細路就食我煑嘅家常便飯。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Mooskha 發表於 23-9-11 10:18
大家如何睇富養小朋友?我見有d朋友中產家庭,唔係富豪級。小朋友唔食平價的雪糕,生日係快閃旅行慶祝,禮 ...

人地點養唔關我事。

bk 黎講唔算富養。

珍珠宮

牛年勳章

Mooskha 發表於 23-9-11 11:42
名牌唔係指Nike adidas,呢d牌子我都會買俾小朋友,我指係Chanel LV 呢d名牌

中產家庭小學生就用chanel, lv,比較誇張,不過我都見有d普通家境中學生帶rolex返學

水晶宮

jyjy1684825 發表於 23-9-11 11:47
是聽回來的...
小朋友就讀名校, 家底個個都有咁上下. 有些小朋友出入私家車, 鞋襪書包雜物都係名牌精品, ...

有d郭晶晶feel,我是冠軍,win 晒

水晶宮

crazypaper 發表於 23-9-11 14:05
無絕對,從小要教導小朋友正確價值觀,女孩子又唔一定要所有野都富養 ,有時都應該要鍛鍊下 ...

我女窮養,我灌輸佢大個想要咩生活,靠而家努力!
閒時陪玩、陪睇書,佢又ok開心,唔多扭我買野,或者妒忌人有佢無!

侯爵府

回覆樓主:

父母環境好, 細路咪充裕d

男爵府

Mooskha 發表於 23-9-11 12:29
好感動,你真係有睇清楚我寫什麼。有d人為鬧而鬧,又話咁通甘比會窮養。我已經寫係中產階級。富豪級當然不 ...

我都覺得係,好多人九唔搭八地回答樓主嘅問題。

珍珠宮

mandy952 發表於 23-9-11 10:43
千金難買少年窮
除非富豪級,可以養幾代
否則遲早後悔

千金難買少年窮

呢句嘢out到爆

冇錢栽培小朋友,已經係輸在起跑線

公爵府

大家如何睇富養小朋友?我見有d朋友中產家庭,唔係富豪級。小朋友唔食平價的雪糕,生日係快閃旅行慶祝,禮 ...

有經濟能力沒有不妥
反而高檔物質既需求會令佢地有搵錢動力

男爵府

Mochachoi 發表於 23-9-11 20:46
我都覺得係,好多人九唔搭八地回答樓主嘅問題。

多謝你。仲有人話唔富養,唔通要窮養,唔俾錢小孩撘車,唔俾錢小孩食飯。我心諗唔富養,唔代表要窮養,可以正正常常地養。我只不過覺得童年時,小朋友過著咁奢侈的生活,除非父母有能力一直供給俾佢哋,好似富豪一樣,下一代唔做野,生活都無需擔心。否則到佢哋大個,能力不如父母,咁佢哋會好失望。

子爵府

你講嘅中產,其實係指月入幾多嘅家庭?父母係做啲咩職業?

子爵府

pomanlife 發表於 23-9-11 18:57

咁呢個牌子唔係好貴,但唔太啱小朋友用,但一家唔知一家,又或者有人啱唔用環保比佢用呢

珍珠宮

薯圈 發表於 23-9-11 19:13

其實-直也覺得說什麼富養女孩、窮養男孩的很可笑!

彩鑽殿

yk2 發表於 23-9-11 21:36
咁呢個牌子唔係好貴,但唔太啱小朋友用,但一家唔知一家,又或者有人啱唔用環保比佢用呢
...

新買架,雖然唔係好貴,但用既年齡細左啲

子爵府

2018復活節勳章

薯圈 發表於 23-9-11 19:13

所謂「窮養」,我理解為由小教䁱男孩子獨立,有承擔,不能事事有依賴。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊