自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

Nancy20090615 發表於 23-10-8 11:59
我个仔同我講, 我比新抱 d 金器要过大礼果日帶埋去女家 for 影相?
之後拿回來. 有無人係咁做的?
...

其實傳統係過大禮時,
男家金器要過埋去,
要帶住金器出門。
因為以前唔興女家要俾金器俾新娘出門!

男爵府

回覆 yurijm 的帖子

其實遲早都係所出之物,早比遲比都係要比,好小事啫,而家啲後生興打卡影吓相,唔需要諗得咁複雜,搞到日後大家難相處

侯爵府

emt1314 發表於 23-10-8 14:35
係哦, 宜家新一代的玩法的确唔同咗.

我結婚時過大禮新娘不能在場, 過完大禮後不能見新郎, 直至結婚當日.

而家啲重好無分寸,親戚娶新抱買金鈪,個未過門新抱竟然住跟埋去,仲要講埋出口想要對金鈪有以幾粗,親戚話前世欠佢咁,而家未過門已有對新抱另眼相看

子爵府

Lilyforest 發表於 23-10-8 16:17
而家啲重好無分寸,親戚娶新抱買金鈪,個未過門新抱竟然住跟埋去,仲要講埋出口想要對金鈪有以幾粗,親 ...

咁核突都有

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家興咁樣
完全覺得好土

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 23-10-8 16:08
我覺得都係互相尊重.

不过我个係獨子佢係獨女, 無姑9姑你叔伯一大抽人 d 麻煩野.

又係同我一样,獨子娶獨女

珍珠宮

waic 發表於 23-10-8 14:57
原來潮州人唔買金器比女架,而家先知
我99有買俾姑仔呀!

公爵府

金器預咗要買又係開心錢,既然啲後生提出就跟佢地意思做,唔好搞到新抱個心有條刺,以後個仔難做人

恭喜榮升奶奶!

大宅

Nancy20090615 發表於 23-10-8 11:59
我个仔同我講, 我比新抱 d 金器要过大礼果日帶埋去女家 for 影相?
...

有呀!全統係咁!

珍珠宮

...

過大禮係要有金器,敬茶金器又另外計。

過大禮嘅嘢,一般會回返一半,有來有往。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

我結婚時
好似過大禮已經收到龍鳳鈪(但非我要求)

跟住比返男家先。結婚當日再比我

恭喜曬
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

Xmas吸收勳章

...

我嗰陣時冇咁做,一封包羅萬有搞掂男家有拎龍鳳餅嚟,上頭嗰日我都唔記得拎出來用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

興還興呀,好似焗男家要送好多金俾女家,又要講排頭,窮啲都唔掂啊。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-8 17:16
興環興呀,好似焗男家要送好多金俾女家,又要講排頭,窮啲都唔掂啊。
講得岩
D金好貴喎!點買呀!離左婚,新抱識你老鼠
買比女又吾同

珍珠宮

Lilyforest 發表於 23-10-8 16:17
而家啲重好無分寸,親戚娶新抱買金鈪,個未過門新抱竟然住跟埋去,仲要講埋出口想要對金鈪有以幾粗,親 ...
買金鈪,做乜要比未來新抱知道?
依個女人,都吾方好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜晒Nancy做奶奶!

侯爵府

anna59 發表於 23-10-8 17:37
買金鈪,做乜要比未來新抱知道?
依個女人,都吾方好

聽親戚講佢個仔把口唔收咩都同女友講,佢都預咗無咗個仔好在唔同住。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

anna59 發表於 23-10-8 17:35
講得岩
D金好貴喎!點買呀!離左婚,新抱識你老鼠
買比女又吾同
仲有好多入咗門都係頂心杉,佢哋會憎奶奶憎到死,你睇 BK 都大把啦。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Lilyforest 發表於 23-10-8 17:43
聽親戚講佢個仔把口唔收咩都同女友講,佢都預咗無咗個仔好在唔同住。
好嘅,正氣女仔,糸吾會咁貪婪,我覺得個女仔有機心。
叫你親戚,提醒個仔,小心自己嘅資產,好多女人,利用婚姻,入門揾着數,跟著離婚。
除非新抱有比首期,否則D樓千祈吾好寫新抱個名,最穩陣,系父母加個仔名就算

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-8 17:44
仲有好多入咗門都係頂心杉,佢哋會憎奶奶憎到死,你睇 BK 都大把啦。
同意呀!
送基本野,一對一両嘅金鈪算數,完!
你有事,根本新抱吾會關心你,吾咒你死已經好好

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊