自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

坦白講,除左真係打風要返工嘅人,其他真係唔抵幫,自己打風仲去玩
想認識多啲屯門友

大宅

LokYauYau 發表於 23-10-9 13:10
當然係好人。但無事就好,最怕大吉利是有乜事,又冇保險,班乘客反轉豬肚 。。。。香港好多野蠻人 ...

如果發生意外,司機真係要上身
理論上乘客可以從保險公司claim 3rd party
但係8號風球,其實有得保險公司點講。因為當時司機唔係reasonably 用緊架車(例如證明到自己返緊屋企)
分分鐘冇得保
如果冇得保,最後乘客可以從其他途徑claim the driver

子爵府

seaheart88 發表於 23-10-9 14:10
我都覺得呢個離譜。。。其實係咪可以將架車呢一程完成晒先啦?。。唔係一七點就話架空電纜停。。人哋坐緊 ...
地鐵司機也是人,他也有風險的

子爵府

Skytree1000 發表於 23-10-9 11:17
總不能突然丟下乘客不理,
由8 號轉9 號只是20 分鐘下夠,
很多乘車的是返完工回家途中,
我覺得昨天起碼有一半人不是返工,是出去行街飲食,其實掛完8号後來新聞有話有機會改掛更高,不是20鐘內的事情,地鐵司機和月台職員在露天地方工作也危險,乘客可以在站內避下嚕。

男爵府

好人一生平安

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

jjlai 發表於 23-10-8 22:34
剛在yt, 直播,看到大圍站, 有位男士, 自行駕七人車到大圍站, 免費義載因停港鐵而滯留在站內人士, 初時他不 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得,港鐵跟守則,係冇責任對已喺車內乘客負責任(如果大家都覺得哩個講法講得通的話),要哩班人喺邊個站落車就落車,但港鐡作為香港主要大眾運輸網絡,喺特別情況下,可以做多小小,人性化小小,多啲為因工作而被迫困喺港鐵內嘅香港巿民,作多小小安排,當幫人嘅時候,都會假設佢係需要幫忙嘅人,唔好因為有人風球下去吃喝玩樂而忘記仲有一群喺惡劣天氣下仲要返工工作嘅人,工作後筋疲力盡仲要為回家路上的交通工具折騰。

又講下機場安排,係咪可以做得好啲呢? 冇理由唔知停機鐵,冇理由唔知8號風小的士,冇理由唔知會有幾多航班照常降落,冇理由唔知有幾多人數短時間內需要交通疏導,管理層又去咗邊?

香港私人公司以微薄之力都能夠安排旅巴去接載被困港鐡的巿民,私家車主主動去港鐡站解救被困港鐡的巿民,連不相干嘅人都會伸出援手,港鐡真係冇責任??? 香港政府睇唔睇到香港人今日都仲要靠自救???

李家超政府內部有冇人睇到哩啲事情??有冇人會事前作出相關統籌???去協調港鐡,機管局,運輸物流局等,解巿民之憂???

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-10-9 17:26
我覺得,港鐵跟守則,係冇責任對已喺車內乘客負責任(如果大家都覺得哩個講法講得通的話),要哩班人喺邊個 ...

不如問下有幾多人,真係需要出外?個個都係消防員咩

一早講咗可能會更大風球

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babytt2 發表於 23-10-9 18:03
不如問下有幾多人,真係需要出外?個個都係消防員咩

一早講咗可能會更大風球

但的而且確係有人因為工作而被困港鐡,相同論調,個個都一定係出去玩? 停港鐡,有兩手準備去協調疏導有需要的人群,點解變咗係苛求?

港鐡丟低上咗車嘅人喺任何一個站,跟守則,就完全冇問題?那管那個人是老弱婦孺?噚日我喺Youtube見到有個婆婆喺大圍港鐡站內被丟低,佢本來係要去金鐘站。 最終係由好心人車佢去旺角站轉地鐡去金鐘。

只要港鐡宣布咗停車,就可以丟低全部人而不顧,俾水俾小小食物就可以讓老弱婦孺自生自滅。

Skytree1000    發表於 23-10-9 21:03

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-10-9 14:54
一聽到有人義載。。。

即刻已經有人講架車無保險包點算?。。坐咗佢車。冇保險包點算?。。。其實咁驚咪 ...

其實,司機及公司係出於好意。。。事前大家諗清楚,司機有風險,乘客有風險。。。如果雙方明白哂,唔好有事先嚟典地皮怨天怨地,走去賴他人就OK了。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-10-9 18:09
但的而且確係有人因為工作而被困港鐡,相同論調,個個都一定係出去玩? 停港鐡,有兩手準備去協調疏導有需 ...

星期日大風大雨婆婆8號風去邊?
市民係人,港鐵職員也是人,為何要人冒極險為送全部人返屋企?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-10-9 17:26
我覺得,港鐵跟守則,係冇責任對已喺車內乘客負責任(如果大家都覺得哩個講法講得通的話),要哩班人喺邊個 ...

義載,安排左幾多架旅巴咁大把?

象牙宮

LokYauYau 發表於 23-10-9 18:17
星期日大風大雨婆婆8號風去邊?
市民係人,港鐵職員也是人,為何要人冒極險為送全部人返屋企?
...

情況係咪惡劣到完全安排唔到?私人公司安排到旅巴去接載,私家車主可以做到,港鐡就係冒險,希望今日講哩啲說話嘅人將來唔需要幫忙。

象牙宮

LokYauYau 發表於 23-10-9 18:20
義載,安排左幾多架旅巴咁大把?

唔駛多,幾架就可以,港鐡能力綽綽有餘,就係唔駛多,私人公司都做到,更顯港鐡唔係做唔到,只係唔做。

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-10-9 16:51
我覺得昨天起碼有一半人不是返工,是出去行街飲食,其實掛完8号後來新聞有話有機會改掛更高,不是20鐘內的 ...

我工人放假出街玩,我早已聲明不要去遠,放風改8號已叫她立刻回到屋企walking distance (原來一直在屋苑附近)。
老實,如果佢回不到家,我不會接她,叫她揾瓦遮頭喺街瞓,當個教瞓。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-10-9 18:22
唔駛多,幾架就可以,港鐡能力綽綽有餘,就係唔駛多,私人公司都做到,更顯港鐡唔係做唔到,只係唔做。

每個地鐵站幾架?

象牙宮

我唔明點解要帶風向譴責8號風球喺街嘅人,當中雖然有人係自己出去吃喝玩樂,但亦有人真係為工作,點解港鐡可以一掛9號就可以丟低全部乘客不顧?唔駛事前作出安排安置疏導車上乘客?機鐡話停就停,機場滯留過萬搭客,哩啲全部係事前可預知,竟然唔駛作兩手準備,由得搭客喺機場滯留。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Skytree1000 發表於 23-10-9 11:17
總不能突然丟下乘客不理,
由8 號轉9 號只是20 分鐘下夠,
很多乘車的是返完工回家途中,

港鐵提供安全地方、食水同餅,已經唔錯,天氣嘅嘢,邊個可以有能力?
即使其他地方,鐵路行唔到,都係乘客自己諗掂佢,點解港鐵就有責任送人返到屋企?

象牙宮

LokYauYau 發表於 23-10-9 18:25
每個地鐵站幾架?

唔駛吖,荃灣西鐡站安排幾架已搞掂啦,詳情你自己睇新聞,有啲嘢,唔係做唔到,只係做唔做。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-10-9 18:30
我唔明點解要帶風向譴責8號風球喺街嘅人,當中雖然有人係自己出去吃喝玩樂,但亦有人真係為工作,點解港鐡 ...

港鐵一向都係9號停,天氣無人可以控制,幾時預警亦唔係港鐵控制,天氣惡劣滯留,度度都係咁發生緊,點解港鐵責任特別大?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊