自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個朋友係你心中有幾重要只有你先知,我地叫你放唔放棄都係多餘的,傷害已做成唔係一句對唔住就可以了事,你都要比時間佢考慮是否繼續這段友誼,現階段先退回一般朋友的程度,適當時間保持聯繫,但就唔建議再道歉,再道歉只係把舊事重提,如果佢真心原諒了你佢自然會行多一步,如果一段時間後都沒有進展,你兩的友誼可能真係走到盡頭了,做朋友也要講緣份緣盡了就不強求。

公爵府

414928 發表於 23-10-12 15:45
個朋友係你心中有幾重要只有你先知,我地叫你放唔放棄都係多餘的,傷害已做成唔係一句對唔住就可以了事,你 ...

delete

珍珠宮

zoie_w 發表於 23-10-12 15:29
係, 我自己都覺得係, 現在係自己內疚同自責, 唔安樂, 釋懷唔到

呢個朋友係有啲脾氣, 但唔係好多人知 ...

我曾經有個好朋友,喺第三者面前講我壞話,第三者講返比我知,之後我無再聯絡佢,大家見到面嘅場合,我選擇保持距離,多年後,同佢係街撞到過兩三次, 我見同見唔到都準備直行直過,佢都有走過嚟打招呼,但我Hi完,然後等佢開口講咩就講咩,配合一兩句回答,但我唔會再問問題了,佢一停左口,我就主動笑笑點點頭說:好啦bye bye.

sorry, 以前幾好朋友都好,但我真係唔可以返回以前那樣了。

珍珠宮

Kuromi1127 發表於 23-10-12 14:04
即係大家都要以呢個同事為首
走了, 此風不可再

係呀! 佢走咗後,而家好好多!

珍珠宮

畀面勳章

話說出口就收唔返
唔好打擾佢
等佢消化你的說話同療傷
反正樓主而家好被動
暫時各自安好
將來就隨緣了

子爵府

MC媽 發表於 23-10-12 14:52
你講得好啱, 除非經歷過生死,否則普遍人嘅朋友其實都係人生嘅過客,有時甚至連血脈親人都可以老死不相往 ...

好認同!
我同老公以前對大伯一對仔女好好! 錫到好似自己親生咁! 因為一啲事 先看清楚原來所有野都係我地自己一相情願、人地從來無當過我地係叔嬸長輩看待!
何況係朋友!
一切緣盡 無得強求

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

大姑娘 發表於 23-10-12 14:01
做好做醜,請佢食埋最後個餐。

若果我唔請/唔去,其他同事仲會覺得係我有問題添! 因為其他同事中意舔佢 ...
Jm真心拜服你咁大度做得出
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

可能緣盡左,just let it go.
之前(都差唔多三年前)有個識咗over30年嘅好朋友(我自以為)做左d事令我好失望,自此就同佢斷咗聯絡,到呢一刻我都仲未可以接受返佢。我係一個好愛恨分明嘅人,接受唔到就係接受唔到,冇得勉強。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

家人都可以因為一d事反晒面老死不相往還,何況朋友?所以我勸你隨緣,你朋友可能已經唔止忍你一次,你過左佢底線所以佢唔想再繼續同你做朋友,你再猛搵人地,講真我係佢一早就block你囉,我無咁好耐性!你朋友已經好大耐性,可能都尊重過往友誼念舊情,你就當比個機會佢喘息啦!無左都無辦法,以後講野小心d囉。

子爵府

zoie_w 發表於 23-10-12 15:29
係, 我自己都覺得係, 現在係自己內疚同自責, 唔安樂, 釋懷唔到

呢個朋友係有啲脾氣, 但唔係好多人知 ...

做朋友要互相尊重,佢可以當眾話你, 你唔可以話返佢咩? 佢可以喺人面前話你,都冇理你感受啦, 你咁care佢做乜, 你會唔會好人得滯? 佢要面你唔要面㗎原來! 唔好將自己身段放得咁低, 除非佢係你債主, 否則諗唔到理由要卑躬屈膝求佢原諒

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bbhappy68 發表於 23-10-12 11:57
我感覺你朋友都比較小氣

當對方好朋友,轉過身就俾個好朋友講是非所以唔開心,咁樣叫做小氣?

子爵府

我有類似你嘅經歷, 可能件事仲冇你咁嚴重, 而且各方面當時都覺得我冇做錯, 只係對方敏感小氣, 不過我當時都有同佢解釋同示好 (始終覺得相交3X年好難得), 已經事隔快1年啦, 有見過1次面, 好明顯雙方都返唔到未發生事時嘅感覺/感情, 其實大家心中都有條剌. 不過做咗咁多年人, 越發覺交朋友真係要隨心隨緣, 冇謂勉強自己要同其他人交深, 依家做人最緊要健康同開心, 問心無愧就可以啦.
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

zoie_w 發表於 23-10-12 12:01
唔方便喺呢度講喇! 都係啲晦氣說話,但唔係啲人身攻擊說話, 不過都係啲話佢既說話。
...

唔講發生左咩事,好難比意見。

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

勉強無幸福呀,一早已經道過歉,人家唔接受要疏遠你仲可以點,平常心啦

珍珠宮

2023年兔年勳章

MC媽 發表於 23-10-12 16:42
做朋友要互相尊重,佢可以當眾話你, 你唔可以話返佢咩? 佢可以喺人面前話你,都冇理你感受啦, 你咁care ...

同意

翡翠宮

畀面勳章

事情剛發生,大家都需要時間消化,保持平常心,大時大節可以照send祝福,平日大群人中見到就say hi,如果大家有心維繫友情,慢慢會有改善。

你再chur住佢,亦不會得到任何你想要的反應,就算拔左條刺都要俾時間等傷口復原。如果你希望短期內大家關係回復如昔,這是不可能的。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

checkcheck 發表於 23-10-12 12:16
通常話人嗰個都唔覺得自己講嘅野有咩咁大傷害,但受嘅人感受可能好深,
明顯你朋友對你好失望,你hurt到佢 ...

應同

男爵府

可能你個朋友會嫌你太煩,或者遲d先再搵佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實佢大聲話你,你都可以嬲佢!點解講到你錯晒咁?

公爵府

lojo11 發表於 23-10-12 18:10
其實佢大聲話你,你都可以嬲佢!點解講到你錯晒咁?

delete

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊