自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mother904 發表於 23-10-14 10:07
好多用bno急急腳走的人好緊張拎番mpf,有啲真係冇乜錢,有啲成日擔心將來拎唔番
...

可能全副身家最大舊錢就係mpf
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mcheungm 發表於 23-10-14 10:53
退休-都係取部份咋,不是全部取回,仲要夠年齡
移民-不是移居...

香港 MPF 有攞部分呢回事?講緊香港?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

FennieMan 發表於 23-10-14 10:57
睇下Facebook, 大把移居英國既,大大聲話放低張八達比屋企人,政府消費券照攞(仲要無恥到話佢地有身份證 ...

應該查埋出入境紀錄,拎得咁爽丫!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

積金局其實一向都有捉,以往叫積金老鼠,衹係而家大規模去足。
之前BK呢度仲有網友,公然教啲ftm發假譬去拎mpf,真係唔知死

珍珠宮

減齡達人勳章

ATRT_HFC 發表於 23-10-14 10:28
支持香港政府/ICAC嚴正執法,糾正歪風,等D騙子一回港即拉,未返果D以後唔敢返,咪當香港自出自入既搵著數 ...

點止20個咁少!Facebook 之前大把話可以幫你攞返MPF, PM嘅人數係幾千人㗎。不過,新聞話全部已經保釋候審,呢班人會唔會’走佬‘架

伯爵府

czl115 發表於 23-10-14 08:59
應該牽連一大批人,呢班人呢世都唔敢返香港了
但呢班人 要攞bc時要返香港攞良民證㗎 佢哋遲早都要返香港

珍珠宮

畀面勳章

woodpecker 發表於 23-10-14 10:13
英國果邊仲不時要求香港,話應該要俾BNO人拿取番哂強積金。

當然啦,佢地當然想D人帶多D錢去英國奉獻啦! ...

我都覺得係,班人以為5+1 好似一定移到民咁,買哂屋咁,到時日落國一個政策改變,反口唔收留呢班BN撈都奈佢唔何,日落國對BN撈唔會講感情的

男爵府

FennieMan 發表於 23-10-14 11:03
點止20個咁少!Facebook 之前大把話可以幫你攞返MPF, PM嘅人數係幾千人㗎。不過,新聞話全部已經保釋候審 ...

新聞有講話沒收左旅遊證件

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點止20個咁少!Facebook 之前大把話可以幫你攞返MPF, PM嘅人數係幾千人㗎。不過,新聞話全部已經保釋候審 ...

20個應該係指中介同咁啱返嚟香港嘅BNOner, 另外嘅大批人唔知仲夠唔夠膽返嚟呢

大宅

pauline_c 發表於 23-10-14 10:58
香港 MPF 有攞部分呢回事?講緊香港?

你上网睇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小肥兔 發表於 23-10-14 11:06
我都覺得係,班人以為5+1 好似一定移到民咁,買哂屋咁,到時日落國一個政策改變,反口唔收留呢班BN撈都奈 ...

政府鍾意佢地啲錢啫,唔同真係鍾意佢地個人咩

翡翠宮

畀面勳章

走佬都好,一世唔敢返黎搞搞震,好過坐監浪費納稅人米飯
日日是好日

水晶宮

pm 係要多 d 資料了解,可能明咗玩法無落搭

大宅

Bbpig2014 發表於 23-10-14 10:07
希望政府拉明明走左, 但又照攞消費券嗰班, 呃消費券嗰班cheap 到嘔!

如果話自己移民又攞咗消費券嗰啲,肯定而家好驚...

水晶宮

mcheungm 發表於 23-10-14 11:08
你上网睇

上咩網?

水晶宮

RoseRose1980 發表於 23-10-14 11:04
但呢班人 要攞bc時要返香港攞良民證㗎 佢哋遲早都要返香港

唔使嫁 ~

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-14 03:02
積金局其實一向都有捉,以往叫積金老鼠,衹係而家大規模去足。
之前BK呢度仲有網友,公然教啲ftm發假譬去拎 ...

我都有聽過,好彩無做

男爵府

HelloMylink 發表於 23-10-13 23:24
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/951138/%E7%94%B3%E9%A0%98mpf%E7%A7%BB%E8%8 ...

實在太貪心,又要攞錢,又要貪方便返香港,邊有咁完美

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花海 發表於 23-10-14 08:50
若干年前係有,家庭主婦或其他人如果宣誓永不工作就可以領取,因為好多人咁做,所以取消咗,係取消咗好耐
...

你哋搞錯曬,由2000年有mpf到而家,從來都冇一條係家庭主婦宣誓唔工作就可以提取嘅理由, 好多人以訛傳訛 根本用咗其他理由, 有啲係離港返大陸,但玩幾日就返嚟 ,根本係發假誓。 如果宣誓永久不工作係要年滿60歲先得。

伯爵府

pauline_c 發表於 23-10-14 11:12
唔使嫁 ~
你意思係唔使返香港攞良民證?如果香港犯罪累累咁佢又可唔可以攞到香港嘅良民證呀?

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊