自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

JChan 發表於 23-10-14 04:36
就係親人先搵笨

人善被人欺

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Yang81 發表於 23-10-14 09:24
佢仔真係英文都唔掂,要過去讀個英文課程先,之後才申請學校,同佢哋講左,係香港都可以讀,冇人聽,成家 ...

呢啲人你由佢地發夢啦!你都要醒呀!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔會幫,又唔係自己個仔
呢家人不切實際,冇$學咩人出國留學,仲要之前d財務咁亂... 寧願反面,千祈唔好嗱屎上身

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

勸佢俾個仔喺香港重讀,下年再考DSE

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Yang81 發表於 23-10-13 23:57
就係我家姐個仔,都算好親,我自己而家照顧小朋友冇做嘢,D錢都係慳返來㗎
...

你自己都冇做野更加睬佢都傻啦,有錢都俾自己小朋友啦

子爵府

回覆樓主:

爭你錢唔還你仲諗住幫佢 。。。。

侯爵府

根本唔需要惆悵,直接say No

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Yang81 發表於 23-10-13 23:27
我有個親戚,佢個仔係香港考唔到大學,想去加拿大讀大學,問題係佢屋企人住公屋,兩公婆月入6萬,成50歲人 ...

其實你自己都諗到答案
只不過要其他人認同你的想法

別墅

回覆樓主:

睇樓主所形容!根本你家姐一家就係借個仔已成年,又願意去加拿大讀書,到時就算讀唔成書,都打算賴死唔走,申請埋父母過去,可能到時有埋雙重國籍享受到兩邊福利!當然現在拿你著數就講得好聽!話想培育年輕人成材!好實現呢個自私大計!

男爵府

Yang81 發表於 23-10-13 23:57
就係我家姐個仔,都算好親,我自己而家照顧小朋友冇做嘢,D錢都係慳返來㗎
...

住公屋月入6萬儲唔到錢,去外國讀供唔供到先

珍珠宮

我有個親戚,佢個仔係香港考唔到大學,想去加拿大讀大學,問題係佢屋企人住公屋,兩公婆月入6萬,成50歲人 ...

你話係股市輸曬,無錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

同錢銀有關, 一概不幫, 舊債未還;
資助人即係你負責交學費, 都時你唔交, 一樣做衰人, 干脆不要給任何希望對方.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

2024年龍年勳章

penpenvivi 發表於 23-10-14 11:10
有印象加拿大好似可以陪讀居留,叫當時人父母是其中一人起加拿大讀書,個細路就可以免費讀書,有錯請指正。 ...

父母其中一方學生簽證,配偶及仔女可陪同居住,仔女讀公立中小學免費,但唔包大專大學,所以樓主親友個case係要俾錢

象牙宮

回覆樓主:

仲爭你錢就咪幫啦!人地個仔女讀得好書又點喎

男爵府

回覆樓主:

我錯重點,點解月入六萬可以住公屋?

覆返樓主先,其實淨係借錢唔還呢點,已經唔使考慮去幫佢哋

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 23-10-14 07:58
申請人如何finance the tution fees and living expenses (4年大學呀), 要交申請人或幫佢俾學費的人的銀行証明及說明該人與申請者關係。

以前英國都要

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

舊債未還仲幫 咪喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有句說話係 :唔做中 , 唔做保 , 唔做媒人三代好

我一定唔會做擔保人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yang81 發表於 23-10-14 01:27
之前本來准備還房貸的錢俾佢知道左,就俾佢借走咗十幾萬還信用卡,我就同佢講左我自己都有頭家,呢次以後 ...

以後自己嘅財務唔好再同呢個人講喇 , 同埋同佢講 , 借錢俾佢但佢未還錢呢件事俾老公知道咗 , 所以俾老公攞返財政大權 , 依家自己都係做新手黨 , 1千幾佰都要伸手問老公攞㗎

珍珠宮

先唔講錢,呢個細路考到邊一間學校、咩major?
如果考到UT或Waterloo嘅CS,而呢個細路真係有心讀書、有態度去追求,如果夠親,我會直接供佢讀,唔係做字面sponsor
但如果唔係,對不起,去加拿大都係浪費,我嘅錢應該用喺更有價值嘅地方
絕對唔建議做financial sponsor/監護人,如果呢個細路喺嗰邊有問題,有可能要背負責任,欠費就一定要負責。絕對、一定唔可能做,就算係至親都唔會,可以借錢但冇可能做資助人!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊