自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

myfaye 發表於 23-10-15 10:00
A連佢老婆岩岩生完兩件都要鬧離婚,可想而知佢堅盲不講理

咁係有狂躁症
樓主要遠離病人
Team A 同事真可憐
上司呢個品格
下屬可能屈到生cancer
樓主要自保

男爵府

回覆樓主:

樓主自己返早10分鐘,係自己一相情願早返,公司無必要早放比你,比你只係人情,公司呢刻無話你,唔代表日後會唔會抽後算帳。又無簽合同早返早退。如果甘去計早返1個鐘係咪就早放1個鐘。現在樓主比A上司針對都無咩運行。

男爵府

2023年兔年勳章

我都同意要自保,有實驗對住植物鬧鬧鬧,植物都會枯萎的, 人真係會生cancer ,到時多多錢都冇用

侯爵府

牛年勳章

唔明點解A唔係你direct report但可以點你做嘢同管你,你同返你自己上司傾吓先,如果係佢默許你有10分鐘flexible上下班時間安排,A又唔係你direct report,全公司係得你上司同老闆有資格管你

大宅

唔覺老闆想炒你

你都話你做嘢熟手,同埋老細唔鍾意turnover咁高,佢無啦啦搞你做咩

似係A個人性格問題,我都見過有人每期都要搵一個對象嚟鬧,會唔會係A啲人走曬所以鬧你,鬧走你都係B少個人用咋嘛

大宅

回覆樓主:

我又覺得樓主唔使太敏感
A只不過係發癲周圍鬧人,典型嘅地獄上司,可能佢啱啱做嘢唔順心順意,想鬧人發洩,咁啱你又有把病(早退十分鐘)畀佢睇到,佢咪攞你做佢發洩對象,我見過有啲地獄上司,鬧下屬鬧到冇曬癮,清潔姐姐抹漏少少嘢,或者某啲地方多塵少少,佢哋都可以借啲意鬧到人上天,所以唔使諗得咁深入,你當佢癲狗鐘意周圍亂吠就得啦
樓主,你咪騎牛搵馬,做住呢份工先囉,同b單聲,今日a攞啲嘢借題發揮嚟鬧你,睇下b有乜反應,探吓口風,唔使諗咁多野住,有啲嘢“煮到埋嚟先食啦”,但係暫時都唔好早退十分鐘住,等b解決幫你咗呢件事先

男爵府

myfaye 發表於 23-10-15 02:03
哎,A玩走我對佢有好處?
佢首要任務唔係穩定佢團隊先咩?

你諗嘢over 左又多嘢諗,你都話佢閙人係佢脾性,佢係對自己睇唔過眼既嘢嘈啫,不過佢係半個老闆咁冇計,一係醒定啲執生,一係唔做,因為難免下次有第二啲佢覺得睇唔過眼既事又閙

別墅

諗多都無謂,當冇事發生
既來之則安之

別墅

myfaye 發表於 23-10-15 02:03
哎,A玩走我對佢有好處?
佢首要任務唔係穩定佢團隊先咩?

佢係咪唔妥你唔肯幫佢手,所以搵機會話你。

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 01:45
我未同B講鬧我一事,我唔知B知唔知?
定還是A同老闆同B夾好,由佢做代言人?
而且感覺A大B少少,A手上多客 ...

唔會,老闆唔會為左咁少事而同A夾埋鬧走你,搵admin同你傾已搞掂,而且搵b都唔會搵a搞你

珍珠宮

明顯a覺得你要幫佢手,想整頓你嘅工作態度,係我就出聲話返佢。最多咪唔勞

伯爵府

育兒性格勳章

myfaye 發表於 23-10-15 01:54
佢自炒唔到家,間公司佢有股份。B又唔夠佢大,要老闆開聲先禁到A,老闆成日唔係公司,佢應該唔會理哩d事。 ...

屋企係咪好需要依份人工,係的話唯有忍。
一句講哂佢係你老闆 ,
你得罪咗佢實冇運行。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊