自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

OKC 發表於 23-10-16 00:47
我有個移民美國五十多年親戚都係咁,以為自己係上等人,成日話香港玩完,佢由細到大都崇洋,話自己係鬼婆 ...

痴根。
不过我都有親戚係咁

子爵府

我有個移民美國五十多年親戚都係咁,以為自己係上等人,成日話香港玩完,佢由細到大都崇洋,話自己係鬼婆 ...

多數移咗民去美國澳洲加拿大嘅人都係咁,見到香港折墮就最開心

水晶宮

佢個腦就一早玩完啦!同Trump一樣癲,怪不得咁欣賞佢啦

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 23-10-16 00:12
加上自己習慣了大陸嘅生活模式,落差都唔細

例如呢?

小費 ~ COVID開始後,美國人為了保護附近嘅餐廳、咖啡廳,都會多付小費。現在雖然已經過去,但餐廳侍應直接開始收20-30% 小費,加上sales tax,每US$10就要多給差不多$4。

安全 ~ 以前白天去三藩市嘅downtown Market Street感覺仍然幾安全,但現在門口多了個保安,單身女士去藥房都會被跟,保安要看著。

包容文化 ~ 明顯有被過份渲染,學校、公司變得非常被動地害怕做得不夠,現在感覺已經有點失控。

魚兒小寶貝    發表於 23-10-16 14:18

公爵府

manfatcentre 發表於 23-10-16 03:28
痴根。
不过我都有親戚係咁

佢係痴線,佢成日同我媽同其他親戚講,哎呀,你哋點算好,香港搞成咁,點生活落去?佢以前返香港,攞住美國passport,就好似高人一等,成日覺得美國係天堂

子爵府

其實宜家去美國讀大學仲安唔安全?

侯爵府

fishballbaby 發表於 23-10-16 01:33
人哋國家打仗尾國最鍾意做炸兩,好心顧惦自己的地方先喇,民生出現咁大問題都唔處理
...

真係唔明,老尾專做損人不利己嘅事,有錢唔去改善民生啦,反而提供武器比人打仗,d錢原本就係市民節衣縮食去交嘅稅,白白送比人,依加見對烏克蘭已經無乜noise,又走去搞以巴,咁烏克蘭點算呢?

烏克蘭d人民好慘,流離失所,所以選總統真係要用下腦先,選個低能嘅出黎,下場可以好慘好慘!

侯爵府

蘭開夏道 發表於 23-10-15 15:22
佢喺講LA同三藩市最恐怖,而我朋友就住紐約都喺話好多crime,homeless 同inflation
佢片中話10個人9個屋企被 ...

你可以睇下呢條utube 片;講三藩市

https://youtu.be/K_zWAOMNNV0?si=n2LJJunnUaR93wEi

別墅

yk2 發表於 23-10-15 21:11
佢個國家正正好比黑社會,應該話係衰更多,黑暗更多,果頭搞風搞雨,煽動他國搞你國家,下部就要你買佢軍 ...

不過人地識包裝同蘿蔔國一樣

珍珠宮

JoeyYung1234 發表於 23-10-15 23:59
早兩個月去過Las Vegas參加trade show,
又唔覺有乜咁恐怖,可以正常行夜街,夜晚仲要人頭湧湧,唔覺有流浪 ...

流浪漢一般都唔會去Strip嗰邊,賭場都有黑幫睇場,所以嗰度反而安全,如果你過去old town嗰邊就唔一樣,只要有social welfare(派飯、派food stamp)嘅office(都係downtown)附近會特別差,呢個就幾十年來一直都知道。
Vegas係美國做conference和trade show嘅重點城市,市政府都知道唔係可以risk,所以都派幾多警察睇住

水晶宮

回覆 gallygally 的帖子

校園入面係安全。最近聽個家長分享,佢讚芝大的保安好勁,唔離開大學城係無問題。但好難完全唔出去吧

公爵府

2024勳章

大力大力 發表於 23-10-15 17:30
× 2

中國應該是全世界、最安全的地方之一~

又係, 尾國自己人民都唔理, 烏煙瘴氣人唔人鬼唔鬼咁, 只關心中國人民以免受到一丁點委屈, 真係辛苦晒, 所以中國真係最安全

tammy_my    發表於 23-10-17 03:03
aidan08    發表於 23-10-16 11:20

珍珠宮

剛剛暑假去了Boston和Las Vegas, 治安不錯。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

金黑街矇 發表於 23-10-15 20:14
借個位宣洩吓,可能同主題冇乜關係…

一年前,有個識了多年嘅朋友,移民美國。我都好戥佢開心,因為佢出 ...

大家出黎食飯如果AA會揾間正常合理價,如果對方請會食平D,自己請先會食豪,你朋友真系老實唔客氣,佢典型一個井底蛙,未食過好野甘。移民一年未夠返香港旅行?你唔理佢真系醒。

珍珠宮

gallygally 發表於 23-10-16 09:05
其實宜家去美國讀大學仲安唔安全?

好睇你去邊間同埋平日生活習慣
Berkerly學校裡面好安全,但啲學生要出campus去clubbing就唔安全

但都係嗰句,如果小朋友有能力入到好嘅學校讀佢喜歡嘅科做理想嘅工作,我作為父母會支持但需要佢哋自己學會聰明點。但申請嘅時候大家要傾好咩原因選擇呢個學校,有共識才做申請。

子爵府

出年美國大選,如果trump代表共和黨出戰選總統,好大機會贏民主黨,到時肯定美國人民生活和全世界仲慘

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

個政府剩係關心其他國家, 邊得閒攪內政....

子爵府

mizuho 發表於 23-10-16 10:02
好睇你去邊間同埋平日生活習慣
Berkerly學校裡面好安全,但啲學生要出campus去clubbing就唔安全

但如果出面租屋, 治安差嗎?

伯爵府

我d黃人朋友話治安ok, 我話最緊要接受到就得

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

明丫,身邊有教師早兩年同我講,佢唔係鍾意美國,係至在要佢嚟對付中國 佢話如果移民,佢會去澳洲。

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊