自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-10-16 20:10
亞超哥處理國安係唔錯既,日子耐左開始見真章。武官做突手,會計佬財爺,個個都唔識經濟唔係果瓣,香港真 ...

比卡超做老闆已經夠瀨,但呢度好多人撐,仲話佢做實事 搞國安應該俾返一哥做,佢根本就係搶自己下屬功勞,非大將之風!
佢個位就好似大公司嘅CEO,咁貴人工唔喺請佢捲起衫袖落地耕田,係要掌舵擺方向,但一個行Beep出身嘅連business strategy喺咩都未讀過點搞?確實強人所難。
陳茂利就真係唔明白點解可以坐足兩屆,自己其身不正、智商有限、經驗不足、好大喜功。呢件垃圾乜鬼都唔識就大響喇叭要做NFT經濟,真係害死香港就係因為俾啲冇能力嘅水鬼升成王。大陸搞地攤經濟,佢就有得抄唔用腦,係咪適合香港?提起佢就把幾火!香港有咁多優勢唔利用,個腦生草!

珍珠宮

yurijm 發表於 23-10-16 22:58
同意你講
我之前在某個新聞post都講
正苦手上有哂數據

希望唔好攞舊石頭砸自己對腳
稍微讀過Econ都知道後果好大,真係希望政府搵返啲有quali嘅智囊團啦,陳茂利當真唔掂

伯爵府

回覆 loolooloo 的帖子

香港好少酒店會無日常用品的, 就算covid 時d staycation 都住過好多間都有供應,況且個價錢去到咁貴無理無供應仲收錢!?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

mizuho 發表於 23-10-16 23:36
希望唔好攞舊石頭砸自己對腳
稍微讀過Econ都知道後果好大,真係希望政府搵返啲有quali嘅智囊團啦,陳茂利 ...

絕對同意,呢個財爺超唔掂,完全無sense ,樓股係咁跌都冇對策,完全唔知香港嘅價值係乜,政府不如換人先

水晶宮

mizuho 發表於 23-10-16 23:33
比卡超做老闆已經夠瀨,但呢度好多人撐,仲話佢做實事 搞國安應該俾返一哥做,佢根本就係搶自己 ...

突然懷念白頭佬,那些年打大鱷幫香港渡過厄運既年代

水晶宮

green1apple 發表於 23-10-16 23:52

香港好少酒店會無日常用品的, 就算covid 時d staycation 都住過好多間都有供應,況 ...

就係咁衰,先搞到個客火都嚟埋,俾晒錢住咗一晚就走.

伯爵府

八掛想知邊間,下次有朋友嚟香港玩咪叫佢book先得

子爵府

我發覺呢度講親夜繽紛,就實有一班人係度踩,睇真d , 個個既key message 都係話樓價,股市跌,d 人無心機出黎買野。
但事實唔係囉!我呢排出夜街,都比之前幾個月旺左好多!之前8:30 d 鋪頭關晒,d 人都番晒屋企。呢兩個月出街起碼9點仲好多人o係條街同商場度行同買野。 可能真係無疫情前咁旺,但一定旺過幾個月前!

侯爵府

skmibb 發表於 23-10-16 17:02
去啲中價餐廳食晚飯都話限時90分, 食完想去食下甜品, 竟然話9點鐘已 last order(當時9點過少少), 樓面 ...

完全係我心聲…所以好少岀去食飯

侯爵府

maria2014 發表於 23-10-16 17:42
我都睇過一則文章,都係講香港明明係靠金融,點解走去賣魚蛋嚟撐返起經濟
...

真係攪笑

伯爵府

回覆 loveshp238 的帖子

呢句真,個fd 明明住啟德豪宅初初成差不多兩萬蚊一尺,咋一聲政府秒速拍板起埋d 唔知乜房屋要共容,傻的嗎?又唔見係山頂起公屋大家共容下

子爵府

貝_貝 發表於 23-10-16 16:51
真係好想講…
以前有句說話「馬照跑、股照炒、舞照跳」,經歷繁榮d人先會洗錢,依家個情況,物價上升,點會 ...

疫情困住香港人太長時間,有機會出去都想出去走走。
加上大陸有些比較平,上去吃,和購物都平。

伯爵府

回覆 loveshp238 的帖子

大麻

大宅

最好搞既wine & dine
有咩理由11 點就收呀.

書展都到12 點啦!

attach1/tmp/phpSZB1vS

伯爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

痴咗邊條線呀, 点會市區,個腦係咪有病,乜唔係要修心養性咩,遠離市中心,清幽環境咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

子若 發表於 23-10-17 00:12
我發覺呢度講親夜繽紛,就實有一班人係度踩,睇真d , 個個既key message 都係話樓價,股市跌,d 人無心機出 ...

你可能無點買股票啦
0息年代閒錢唔想眨值 又唔夠多錢
多數人都買股
而家人均投資者都起碼蝕緊6位數
有啲mpf 都蝕到呢個數
點會有心情消費

萬7點 由年頭果2萬2跌到而家都未見到底
今晚托美股的賴升百零點
升多啲跌得仲多啲

樓價最少跌緊2成比起2018年
帳面少7位數
主力留港消費果班身家大縮水
仲洗咩錢
返大陸玩岩曬

伯爵府

回覆 唔係細路 的帖子

對呀show off 自己点抽中呀,点裝修呀,点靚点靚呀,跟住望下自己

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-10-17 00:01
突然懷念白頭佬,那些年打大鱷幫香港渡過厄運既年代

當時香港荷包夠厚,加上佢哋幾個確實有實實在在嘅敵人可以重點出擊
現在全球經濟都在萎縮,個個都困難,大陸直接公佈「非短暫經濟衰退時期」,即係冇多餘嘅資金幫香港。正正如此,香港就更加需要一個識得擺位嘅領導安定民心,有明確目標,相信香港人戰鬥力咁強唔會搞唔掂。

子爵府

littlefunpig 發表於 23-10-17 00:30
你可能無點買股票啦
0息年代閒錢唔想眨值 又唔夠多錢
多數人都買股

我有買股票呀,仲蝕緊。不過應該無呢度人蝕咁多掛。樓都有,又係跌緊,不過應該仲未跌穿買入價。 mpf 蝕到咩咁。不過我仲有好穩定收入,我又唔驚wor. 儲定個錢睇下幾時入貨囉。咁呢度可能多退休,或之前靠賣樓賺錢既人士啦

子爵府

回覆 mizuho 的帖子

之前香港有萬幾億盈餘
而家得番9千幾億

今年又財赤

駛吓駛吓冇gar lar

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊