自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

zoie_w 發表於 23-10-26 10:20
我只覺得我今世人太失敗了! 人際關係永遠搞得唔好! 所有人都離棄我, 而我本身又無咩牽掛,又無人無物, ...

你冇病冇痛,可以選擇新地方重新開始,人際關係可以改善,唔係冇得救!

我有定心理準備隨時離開,但唔捨得屋企人,父母年紀大,要好好孝順佢哋,我生死睇得好開,有定心理準備隨時離開。

公爵府

siugocandy 發表於 23-10-26 10:24
你冇病冇痛,可以選擇新地方重新開始,人際關係可以改善,唔係冇得救!

我有定心理準備隨時離開,但唔捨 ...

我圈子一直都係呢班人, 好難斷, 除非block哂所有人,完全唔見面。 但會連一啲好close既朋友都要捨棄,但照keep住,我會接受唔到自己嘅失敗,釋懷唔到。

重新選擇新地方,我無呢個能力去移居外地生活,無能力可以選擇自己想過既生活,呢個最可悲。

男爵府

zoie_w 發表於 23-10-26 11:04
我圈子一直都係呢班人, 好難斷, 除非block哂所有人,完全唔見面。 但會連一啲好close既朋友都要捨棄,但 ...

其實朋友合則來,不合則去,無謂勉強落去,無需自責,做人心安理得,對得住自己就可以。
做一些自己喜歡做既事,身體健康係上天俾你最好禮物,活在當下。
唔開心有壓力,會好辛苦。
我都睇開宜家,橫掂遲早要死,去到身體差我就解脱,去另一個世界

大宅

siugocandy 發表於 23-10-26 14:10
其實朋友合則來,不合則去,無謂勉強落去,無需自責,做人心安理得,對得住自己就可以。
做一些自己喜歡做 ...
係, 身體老化或者重病, 就算唔死都好似一路受刑咁, 真係好辛苦
有時去醫院見到D病人, 睇一陣間都好心UP
真係有神既話, 點解要咁攪法

大宅

zoie_w 發表於 23-10-26 11:04
我圈子一直都係呢班人, 好難斷, 除非block哂所有人,完全唔見面。 但會連一啲好close既朋友都要捨棄,但 ...
人到一個年紀, 係難識人好多, 由其自己本身都唔係擅長社交
就好似困左係個死胡同入面, 出唔返黎, 永遠都無辦法得到幸福

大宅

mln 發表於 23-10-25 22:55
明白你有這樣的想法,除非係疾病痛苦令到人想有死的念頭我會接受。

我寧願離家出走,去一個無人認識我的 ...
係既, 暫時都仲可以當然唔會
但難保有一日情況急轉直下, 你既身體, 親人, 一D擁有既野, 突然
好快咁無晒, 咁果時真係好難講, 我可能會走左去算

大宅

siugocandy 發表於 23-10-25 19:32
其實呢啲講出來係嚇人,唔想啲人走去自殺,我就唔信。
至於做唔做返人下世,俾我唔想啦,做人太辛苦
其實點解自古以黎都係唔提倡自殺
中西兩邊自古都係強烈反坑自殺, 唔知係唔係有根據

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持安樂死,當生活沒有質素可言便選擇結束。地球太多人了。

公爵府

siugocandy 發表於 23-10-26 14:10
做一些自己喜歡做 ...

而家就算我呼吸緊,但係都覺得自己好似行屍走肉,冇靈魂

其實我怕俾人遺棄嘅感覺,無論屋企人或者朋友,突然之間同我絕交或者對我態度好冷淡,都令我亂諗嘢,唔知自己又做錯咗啲乜嘢,搞到人哋咁對我,而自己又冇能力改變,只有去接受人哋對我一副副嘅冷面孔。

我覺得自己好失敗,但係我又接受唔到自己咁失敗

男爵府

nobodynotalk200 發表於 23-10-28 00:18
係, 身體老化或者重病, 就算唔死都好似一路受刑咁, 真係好辛苦
有時去醫院見到D病人, 睇一陣間都好心UP
真 ...

所以做人唔好太長命,有病既話,愈長命愈痛苦

男爵府

nobodynotalk200 發表於 23-10-28 00:28
其實點解自古以黎都係唔提倡自殺
中西兩邊自古都係強烈反坑自殺, 唔知係唔係有根據
...

如果唔講自殺後冇得做人,不停自殺既動作去告誡世人,好多人會走去自殺。

之前睇新聞講,外國有研究話問瀕臨死亡,
經歷過靈魂出竅的人士聲稱,他們進入了另一個世界,穿過隧道並看明亮的光線,然後受到已故親人和寵物的歡迎,他們覺得這個領域才是自己真正的家。

男爵府

zoie_w 發表於 23-10-28 07:09
而家就算我呼吸緊,但係都覺得自己好似行屍走肉,冇靈魂

其實我怕俾人遺棄嘅感覺,無論屋企人或者朋友, ...

其實你諗太多,好好珍惜同家人相處時光。

公爵府

siugocandy 發表於 23-10-28 10:19
其實你諗太多,好好珍惜同家人相處時光。

我就係沒有家人, 沒有牽掛,隨時走得

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

annie133 發表於 23-10-24 00:10
活在當下,是現在式,點解一定要永遠擁有先可以enjoy個様野?
就好似去旅行,唔通因為旅程點都會完結,就 ...

男爵府

如人生了冇生趣,又再冇牽掛,我會買支gas犒掂自己

水晶宮

nobodynotalk200 發表於 23-10-23 23:48
細個聽到朋友講話林過自殺,有次唔小心
笑左一聲。 雖然知好無禮貌,但果時打從心底入面林, 有咩咁大件事 ...

咁倒轉諗,依家係咩支撐住你唔想離開吖

子爵府

2024年龍年勳章

「諗 」唔係「林」

男爵府

回覆樓主:

人生冇來日方長,只有無常,活在當下,當不如意時你抱著什麼心態。我這6年,面對生仔,自己生cancer, 再老公突然過身,咩都冇講低,體會太多野了。但如果你知人生無常,每個人都係一個過客,緣盡就在人間不相見。就係個一下,你智慧發芽,你好走得過。人生好好修行。

男爵府

nobodynotalk200 發表於 23-10-23 23:48
笑左一聲。 雖然知好無禮貌,但果時打從心底入面林, 有咩咁大件事 ...

你呢篇野,講到自殺好合理,一陣有人睇完好認同去自殺,甘點算?甘算唔算係你既責任?
呢排已經甘多年輕人自殺,你仲舉例到好明自殺既人點解要自殺,仲例出例如是什麼情況!

珍珠宮

今日又有女孩跳樓啦,開鋪前思考下會否影響到人

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊