自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

carolwong168 發表於 23-11-27 11:50
二手三千一方
D aa 要9000一方

我反而建議你去惠州邊平深圳界線坑梓嗰邊,話曬都係屬於深圳版圖,亦都有地鐵直達深圳,或者係大亞灣界線,步行十分鐘內到坑梓站嘅樓盤,但千祈唔好信agent一定要親身去睇,而且嗰邊比較荒蕪,環境亦較差,但要cheap嘅話,呢個都係不失一個好選擇,如果可以建議喺嗰邊買樓,但一定要係一百萬或以下,agent一定會答你冇可能,呢啲嘢真係要慢慢搵

子爵府

littlefunpig 發表於 23-11-27 12:24
不得不俾個like你, 難得你響呢個BK 入面咁老實咁敢言, 少有少有

係好就要讚賞,係差就要彈,麻木吹噓,盲目踩低,根本就冇意思

的而且確,我每個禮拜都會揸車返深圳食嘢,香港消費實在太貴,但係只限消費,住一晚你會好開心,住一個月你會頂唔順

Sylvan    發表於 23-12-10 01:18

男爵府

ddkaka 發表於 23-11-23 23:55
https://youtu.be/LF3cBg1GcAc?si=-DSAsYRfkp4z2ylH

I try it b4

So Far So Good

Reasonable Price

大宅

baby668 發表於 23-11-27 12:15
親身體驗,我亦都定居過大陸一段時間,你所講嘅三大醫院,喺我眼中都係垃圾,絕對唔係要踩低人,而係有太深刻體 ...

香港政府醫院都好多人話垃圾啦
大家醫病的方法可能有不同,如果有大病做大手術,梗係返香港啦起碼溝通清楚

大宅

baby668 發表於 23-11-27 12:02
仲有深圳租樓千祈唔好信agent,佢哋開嗰啲價全部都係假

當你真實去,三千就變六千六千就變九千

蝕100%即係層樓值0?你穿梭中港廿年都中伏,無睇地圖定天真?

別墅

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝咁寶貴嘅意見
多謝
還你千世笑來世未必能遇到

子爵府

orezo 發表於 23-11-27 17:00
香港政府醫院都好多人話垃圾啦
大家醫病的方法可能有不同,如果有大病做大手術,梗係返香港啦起碼溝通清楚 ...

香港人奄尖聲悶,我完全理解,但係請親身去體驗下大陸醫院,先至再評價,我喺大陸十幾二十年,非常清楚了解佢哋做法同效率,我亦唔食過唔少大陸藥,細至傷風感冒,大至重要嘅藥物,全部都係垃圾,我喺大陸嘅親戚,都唔食本地藥,要我帶香港成藥返去,因為大陸醫院偶爾都會開外國藥物,但係價錢係香港嘅幾倍,所以精明消費嘅大陸人寧願喺香港買

呢啲一定要喺大陸定居個嘅人先至會好似我咁深深體會

所以唔係國內定居過一段長時間嘅人,就唔好認定所有嘢必定美好!!!

子爵府

orezo 發表於 23-11-27 17:05
蝕100%即係層樓值0?你穿梭中港廿年都中伏,無睇地圖定天真?

呢個只係誇張手法表達,簡單嚟講零蚊嘅意思,就係就算你減價90%,都唔會有人買,國內自從大型發展商爆煲之後,二手樓根本就死直,依家都係拉鋸狀態,業主又唔肯大幅蝕讓,但係就算低於市價,一樣無人問津,當然阿公已經出手救市,但係只限大城市,例如廣州同深圳,刺激返交投,但係深圳因為有大量炒家頂住個價,所以下跌根本唔多,但係2,3,4線,例如惠州,江門,中山,呢啲仍然係死淨直,其實我都睇緊依家呢刻有冇機會執死雞,我一直都講大亞灣近深圳坑梓,絕對係一個理想嘅地方,之前畀人炒到三萬幾四萬蚊一平方,依家無人問津,但係業主依然企硬,如果跌到八千一平方,我會毫不猶豫出手

子爵府

baby668 發表於 23-11-28 08:22
呢個只係誇張手法表達,簡單嚟講零蚊嘅意思,就係就算你減價90%,都唔會有人買,國內自從大型發展商爆煲之後, ...

仲有如果有留意深圳樓價嘅人就會知道,深圳樓市係好特別,500萬以上嘅樓係越搶手,相反五百萬以下嘅樓,就算減價都無人問津,因為好多炒家係非常之有實力,當年深圳富裕起嚟,都係因為對上十年升咗十幾倍嘅樓價,令到好多小康之家都坐擁千萬資產,所以嗰班人深信,深圳樓價不死的傳說,所以我亦都喺呢度講,深圳租樓唔好諗住便宜並且有質素,就係咁解

首先我並不是投資者,亦不是地產從業員,但係身為業主嘅我,都會好留意樓價走勢,我成日喺深圳法拍網睇啲銀主盤,只要低於市價10%,就即刻俾本地人掃貨

水晶宮

baby668 發表於 23-11-28 08:13
香港人奄尖聲悶,我完全理解,但係請親身去體驗下大陸醫院,先至再評價,我喺大陸十幾二十年,非常清楚了解佢哋 ...

我睇YouTube 兩公婆係中山退休,兩個都有係當地醫院做手術,分享過程都話幾好喎,我就親身係當地醫院醫番好啲婦科病,係香港都睇過私家醫生/公立急症 都幫唔到我,唔覺得大陸醫院醫感冒都醫唔掂,我啲大陸親戚有病都係睇大陸醫生冇問題喎,我諗大陸醫生唔夾你同你啲親親戚啫

我有香港親人係大陸住咗廿年,佢同你講嘅嘢有啲相反

伯爵府

carolwong168 發表於 23-11-22 15:29
長者想移返大陸
有咩要注意

長者想移返大陸
有咩要注意

如果只租樓——如睇落年青,租到
拎唔拎到居住證———租約半年後,可以辦

社保醫保有咩要注意——-有居住證後,到時問當地相關機構。

仲有想睇香港新聞有咩辦法——-可以,fb,youtube上,或住落問當地港人教路。
過好,每一天!

伯爵府

ddkaka 發表於 23-11-28 08:59
我睇YouTube 兩公婆係中山退休,兩個都有係當地醫院做手術,分享過程都話幾好喎,我就親身係當地醫院醫番 ...

有d人講喺20年近前,30年前
吹漲…
過好,每一天!

象牙宮

carolwong168 發表於 23-11-22 15:29
長者想移返大陸
有咩要注意

未成為長者前,要早預備好。
固定住1个地方/ 候鳥式養老。隨着季節變化,選擇不同的地方旅遊養老
北上: 我只租樓/公寓。方便 。長住 酒店式 公寓。不用买家私/家電。不必理万一水電煤坏了。
社保醫保 :大灣区有就醫, 沒就回港。高铁快。

移返大陸。但要上課。好似不易成事。
新型養老方式 「旅居養老」 每天不到百元 月租民宿包食住
2023年11月12日 · 其實這方法緣自歐美,跟普通去旅行並不相同,而是因應氣候及生活體驗,在一個地方長住,因此又被視為「候鳥式養老」

候鳥式養老,是老人根據季節變化選擇最適合的生活環境。 這種養老方式也被叫做候鳥式養游。 1、有慢性病的老人2、特別怕冷的老人,氣候相對老人的身體有明顯影響的老人3、適合五六十歲、身體狀況良好、心態相對年輕、適應能力和獨立生活能力較強的老人。

72歲老人抱團旅居 不依賴子女 …
新型養老方式 「旅居養老」流行 每天不到百元 月租民宿包食住 - 香港經濟日報 - 理財 - 退休規劃 - D231112 (hket.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

baby668 發表於 23-11-28 08:13
香港人奄尖聲悶,我完全理解,但係請親身去體驗下大陸醫院,先至再評價,我喺大陸十幾二十年,非常清楚了解佢哋 ...

我唔知你係咪20年前,10年嘅體驗啦…

我最近一年大陸住多咗時間,實戰經驗:
睇西醫,中醫調理,剝智慧牙補牙洗牙,照甲狀,乳房,子宮…驗血,膽固醇….血糖,骨齡,
睇類風濕科…

中山三甲醫院,

感受良好,但睇症都係人山人海,
時間,當然比香港公院快,費用比香港公院貴dddd,
比香港醫家診所平好多好多,
我新識3朋友,有癌症,喺大灣區3個地區醫…
狀況良好,中西合璧治療。
過好,每一天!

水晶宮

fishwawa 發表於 23-11-28 10:03
有d人講喺20年近前,30年前
吹漲…

係啦,講到大陸唔係人住嘅地方咁,但又話自己係大陸住咗十幾年,咁即係口點

象牙宮

新型養老方式 「旅居養老」流行 每天不到百元 月租民宿包食住
退休規劃

「旅居養老」流行 每天不到百元 月租養老民宿包食住

不少香港長者想前往大灣區養老,内地老年人近年也流行起「旅居養老」的新模式:一些老人退休後選擇離開原來的居住地,到其他城市旅行長住,短則幾個月、長則半年以上。

其實這方法緣自歐美,跟普通去旅行並不相同,而是因應氣候及生活體驗,在一個地方長住,因此又被視為「候鳥式養老」

72歲老人抱團旅居 不依賴子女

《三聯生活周刊》報道,一些50後、60後内地中產退休人士,喜愛去一些網紅旅遊城市「抱團旅居養老」。72歲的天津老人張承永招募了一些理念相同的同齡人,組成一個旅居小團隊,駐扎在終年溫暖的廣西北海,冬天逛逛附近的南方城市,夏天就一路向北去更涼爽的城市避暑。他覺得,年輕人也要打拼,「養兒防老」的觀念現在已經不適用了,要找個「不依賴孩子」的養老方式。

核心成員各有分工,分別負責規劃未來發展、組織團隊、管理財務、照應團員身體健康。他的團隊實行「AA制」,不提倡攀比、不追求享受,讓成員都負擔得起,每人每月交1000元(人民幣,下同),剩下的錢自己分配。他們還辦理了北海的暫住證,可享當地巴士優惠和惠民食堂。

54歲媽媽獨自旅居惠州:「真正活在自己的世界裏」

還有一些老人則是選擇獨自旅居,因爲覺得一個人時間安排更自由。54歲的吉林老人紅姐,在丈夫去世後搬到北京與女兒同住,一度因代溝常與女兒起爭執。後來她意識到︰女兒早就不是小孩了,她不用過度操心,而是需要放手、過自己的生活。於是她決定拾起年輕時的旅行夢想,第一站是廣東惠州。

去年12月起,她就在當地海邊租了一間房住下,每天將獨居生活的日程排得滿滿︰六點半起床晨跑,八點吃早餐,九點上健身課,十點半後自己做午飯,下午用短視頻賬號記錄生活,晚上八點再上另一場健身課。空閒時還會和朋友一起喝茶、散步、去海邊唱歌。

紅姐表示,她從18歲就開始工作養家,現在終於有了自己的時間,感覺「這輩子還沒有像這樣,以自己為中心,真正活在自己的世界裏。」

雲南養老民宿:每天不到百元 包三餐、水電網

旅居養老的流行也帶動了熱門旅遊城市「養老基地」產業的誕生。《鏡觀台》報道,有旅遊從業者與雲南省的民宿合作打造旅居養老基地,從2021年至今入駐了近萬名老人,年紀最大的旅居者有89歲,還有不少老人帶幾歲大的孫子一起旅居。

在一間旅居養老民宿中,老人們不用做飯,一個月2680元(約2870港元),包一日三餐及水電網費等雜費,平均每日只需89.9元(約96.25港元)。

寧夏、山西、雲南、廣東、天津等地的民政部門也簽訂旅居養老合作框架協議,對接養老機構和企業建立康養社區,完善配套的醫療服務,支持各地老人旅居康養。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

ddkaka 發表於 23-11-28 10:11
係啦,講到大陸唔係人住嘅地方咁,但又話自己係大陸住咗十幾年,咁即係口點
...

Hi 好耐冇見,返大陸bk 要翻牆(emoji),少上bk.
過好,每一天!

侯爵府

333s 發表於 23-11-28 10:11
未成為長者前,要早預備好。
固定住1个地方/ 候鳥式養老。隨着季節變化,選擇不同的地方旅遊養老
北上 ...
經歷過返大陸買樓經驗, 我好贊成你嘅策略
大陸好多香港人意想不到嘅陷阱/文化, 週圍住下, 睇清楚邊個地方啱自己住, 再短租一下, 識下當地人, 了解清楚生活各方面行程, 會好好多。

伯爵府

333s 發表於 23-11-28 10:14
新型養老方式 「旅居養老」流行 每天不到百元 月租民宿包食住
退休規劃

小紅書…
大把介紹,1999,2xxx 包食包住。
過好,每一天!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊