自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我好少獎勵比我仔女,但如佢地很努力做好一件事,我會增加一些零用錢給他們儲起來買想要既野,但成績好就沒有另比。

珍珠宮

2024年龍年勳章

無送,唔想佢為禮物才努力,因為佢應該為自己而努力
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

考得好就去食豪啲,如果佢開到聲想買某樣野,價錢又合理,我會獎勵。如果無出聲咪由佢。

子爵府

回覆樓主:

有次我小朋友話同學考8x分媽媽都買禮物獎佢,自己考9x分點解我無獎勵佢。之後同佢解釋一番,不過當日都獎佢食雪糕。

每年我都會同小朋友定目標,佢達標就有獎勵。佢考得好,學校都會有獎學金,錢唔多,不過小朋友就好開心。

考得好唔係理所當然,小朋友有努力過,唔好吝嗇讚美or獎賞。

珍珠宮

會一齊食返餐好嘅,獎勵佢額外嘅打機時間,唔會俾錢

大宅

阿仔小學時 我通常每次考試都會有獎勵
唔睇名次
我只會同佢講 因為我欣賞佢有努力 有盡力
我只著重個過程 唔睇成績
就算佢考嘅名次好後 成績分數唔高
但我見到佢已經好努力溫習
我都會獎 但唔會係大獎啲咩
一粒珍寶珠 一杯雪糕 一杯啫喱 一隻雞脾 佢都經已好滿足
但我一定會好清楚表達因為我欣賞佢啲咩 所以依杯雪糕係獎勵佢嘅
雖然平時都有得食 但因為係獎勵 佢就特別開心
所以唔需要特別俾金錢定買啲好貴嘅禮物

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

會。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

會,會獎佢喜歡嘅東西或活動!

伯爵府

我會,有獎勵先有動力

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小學時會,有時獎禮物(圖書/遊戲/玩具/學習上需要的物品),有時獎去邊度玩,另外會計獎金,不過記錄係我度,佢地出街時要買野時扣除,冇得吐現。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-12-3 20:44
你仔都似我仔咁,又係好懂事。我成日問他夠不夠錢洗,點都話夠。

思想成熟嘛

男爵府

goodsnooky 發表於 23-12-3 11:46
如果仔女一向成績都好好,你哋會唔會因為佢考得好而獎勵呢?
我就有一個原則,就係唔想成績同埋金錢掛鉤。 ...

我唔會,因為我希望佢能夠覺得學習知識就係一件開心嘅事,成績好只係熱愛學習下嘅副產品,亦唔想佢因金錢或物質而扭曲佢嘅價值觀(例如覺得學習都係為咗換取物質),同埋唔想用外在嘅嘢取代佢嘅內在動力

水晶宮

有進步就會鼓勵,睇佢嗰期想要啲乜滿足吓佢,話晒溫書溫得咁辛苦

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔會買禮物獎勵仔女成績好,除非一早有言在先,但我會同佢地慶祝,多數係佢地揀去邊度食嘢,因為我睇到佢地努力温習讀書,準備考試,有好成績証明佢地努力有成果,值得同佢地一齊食餐好嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

考得好唔好都會同佢哋食好嘢,因為佢哋真係努力過

男爵府

當然會, 我個仔間學校冇名次, 每個quarter如果所有subjects佢都攞到B grade以上, 我都會買份小禮物俾佢作獎勵, 獎勵唔一定係錢, 你可以同佢去佢喜歡地方玩一日又或者去佢喜歡嘅地方食一餐, 甚至乎買一本佢喜歡嘅書或睇一套佢喜歡嘅戲都可以, 所以绝對同金錢冇掛鈎嘅, 但就可以充份表達到你對佢好成績嘅關注!

水晶宮

waic 發表於 23-12-3 22:20
思想成熟嘛

年齡與心智沒直接關係架。

我同我仔說細毒姑買樓做錯晒決定,佢都識得分析佢錯咩。

複式洋房

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊