自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

出到去都會豪吓,試吓。我同老公又試咗2塊各HKD$1200蚊嘅乜鬼嘢十勝和牛,2個字,把鬼

不過之後又用咗HKD$1500蚊,食咗隻蟹,雖然俾香港貴,但至少都叫好食。

珍珠宮

回覆樓主:

睇過新年日本團好貴

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

記得韓國跟團有個oppa 大學生跟足咁多日,落手落腳斟茶遞水搬行李上上落落,最幫得手係餐餐我哋多數都要加大量紫菜餸飯,佢不停出出入入,最後果日佢又唔係影咗太多相都會同佢買晒

侯爵府

cwmren6 發表於 23-12-10 18:48
早前參加日本旅行團,導遊話有幾餐無乜好嘢食,如想食好嘢就要加餐。。。

老實講價錢我覺得都幾貴吓,但唔 ...

我仲以為你同我一團添,因為上星期我都係跟團去日本,最後個餐都有加餐,我哋四人加咗一塊神戶牛扒12000日元、神戶牛柳12000日元、北海道馬糞海膽一板12000日元、牡丹蝦刺身加特大帶子刺身7000日元。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實加餐唔算太難,加多加少都可以,果時跟團去北海道就最慘,梗食自費玩雪上電單車,上山得間木屋仔,唔玩留响度真係會凍僵

大宅

Lovelybbs 發表於 23-12-11 13:32
跟團雖然貴d,但唔洗諗唔洗煩,每個景點有車接送,事前唔洗plan 行程,上車瞓落車食,俾錢買服務,一定有人 ...

其實我覺得自由行貴過跟團,跟團可以舒舒服服乜都唔使理和唔使煩,自由行又要plan行程又要搵地方搭車,我會覺得好大壓力

珍珠宮

哈哈笑咯 發表於 23-12-12 01:49
其實我覺得自由行貴過跟團,跟團可以舒舒服服乜都唔使理和唔使煩,自由行又要plan行程又要搵地方搭車,我 ...

原本新年想日本自由行,但見坐廉航3人單系來回機票都22000 跟團4萬3(3人5日),你覺得哪個性價比較高??

珍珠宮

cibewong 發表於 23-12-12 00:40
我仲以為你同我一團添,因為上星期我都係跟團去日本,最後個餐都有加餐,我哋四人加咗一塊神戶牛扒12000日 ...

請問你跟邊間?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去日本邊度呀?其實係咪全日本都要人加餐?

水晶宮

issactmaria 發表於 23-12-10 19:28
好多年前已發現跟團去日本加餐好掠水,自從自己自由行發現自己叫真係平好多!
...

識自由行去日本,自己隨便找食店去食,係最抵的。旅行社一定賺錢。

男爵府

回覆樓主:

行街如果見到超市,入去買板海膽,吾洗加餐。日本絕對可以自由行。咁多年,除左20年前跟團真係冇再跟過團。而家去澳洲Tasman 就再一次跟團。

公爵府

iki 發表於 23-12-12 00:43
其實加餐唔算太難,加多加少都可以,果時跟團去北海道就最慘,梗食自費玩雪上電單車,上山得間木屋仔,唔玩 ...

如果俾我揀多次,我寧願唔玩,留响下面凍了。上次北海道俾錢玩雪地電單車,排前排第一,二嘅團友,又要驚又要玩,渣得勁慢,真係行路都快過佢。我同老公响最後面,開幾步又停,又開幾步又停,窒下窒下,超級冇癮,浪費金錢…

瑪瑙宮

大廚勳章

cwmren6 發表於 23-12-11 22:34
你咁講都係嘅

其實如果一家人或者朋友一齊跟團。。我唔會自己覺得貴就掃人慶囉。。一班人難得先至去旅行如果其他人都好想叫咪一齊跟吓囉。。。

我見到你上面話自己細食。。。其實就好怕遇到咁嘅人出嚟食飯,正所謂你細食人哋都要食

就好似我同朋友一齊去食飯。食火鍋咁。。。我唔食牛肉人哋食都係除大數。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

BGCOME08 發表於 23-12-12 07:08
如果俾我揀多次,我寧願唔玩,留响下面凍了。上次北海道俾錢玩雪地電單車,排前排第一,二嘅團友,又要驚 ...

點解會同人夾車嘅?
我嗰陣時去玩。。兩個人一架。。。
有啲兩公婆都鍾意揸。。。仲一人租一架添。。。四個人又唔相識,好冇癮囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

sytckm 發表於 23-12-12 04:02
去日本邊度呀?其實係咪全日本都要人加餐?

其實個團冇規定你要加餐,不過人哋俾咗價錢你可以唔join。。。佢本身包正常餐。。

而家係又想食,但係又嫌貴。。。跟團加一定係賺你錢。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

seaheart88 發表於 23-12-12 07:52
點解會同人夾車嘅?
我嗰陣時去玩。。兩個人一架。。。
有啲兩公婆都鍾意揸。。。仲一人租一架添。。。四 ...

唔係夾車,我哋有10架車一齊上山,我同老公係一人揸一架,排後排。但佢行車時係一架跟一架咁揸上山,咁排頭一,二位揸得勁慢,咪塞住哂後面D車囉,又冇得超佢車。諗住可以飛馳吓,點知慢過行路…

男爵府

我好多年前曾經試過參加北海道團,曾經見兩位老人家帶住2個初中嘅孫,因為誤解咗加餐嘅餐費計法,最後行程後半段,領隊收取費用,一臉無奈愁眉滿臉無錢付,後來怎樣解決我就不得而知。只見到2粒孫,完全無替老人家擔心,繼續開開心心旅遊。

公爵府

littledot 發表於 23-12-10 22:11
其實個價錢都唔算好離地,我記得成20年前第一次跟團去日本,和牛10000yen,刺身船2人份都要10000yen。咁當 ...

呢個2019年價錢,又真係同2幾年前差唔多,但果時可能足料d又可能會覺得好味d,果時香港冇咁多好嘢食,個嘴冇咁刁

attach1_sign/tmp/phpBgBQeK

珍珠宮

成件事我覺得唔係貴唔貴嘅問題, 係捨唔捨得嘅問題, 跟團就預咗有啲錢係要俾領隊賺, 你係去玩人地係做嘢, 如果玩得開心少少錢無謂計得咁足, 覺得唔抵唔食就得, 唔好食完又周圍check 下有冇食貴到, 咁樣令到之後成個旅程都耿耿於懷仲唔抵

象牙宮

哈哈笑咯 發表於 23-12-12 01:49
其實我覺得自由行貴過跟團,跟團可以舒舒服服乜都唔使理和唔使煩,自由行又要plan行程又要搵地方搭車,我 ...

睇自由行點啦!
有d機票換返來,
食普通,係可以好平的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊