自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

LekGirl 發表於 23-12-26 23:52
五哥未爆佢老豆玩女人之前,佢老豆仲喺電視機前喊到口水鼻涕都流晒出嚟咁話冇咗個老伴…
...

都幾好戲,但見到老豆話現在無人煮飯俾佢食,就知个老豆為人了!

公爵府

selinako^^ 發表於 23-12-27 11:39
憎個c6.. 可以唔比佢, 仔女係佢親生 就應該平均分配 唔係其中一個話好憎姓連既人 就將阿媽d財 ...

係呀!現在係其他6个,想分联名戶口的錢,唔合法喎!

selinako^^    發表於 23-12-27 12:18

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-12-27 11:39
憎個c6.. 可以唔比佢, 仔女係佢親生 就應該平均分配 唔係其中一個話好憎姓連既人 就將阿媽d財 ...

我覺得幾憎c6都好, 啲錢佢有份辛辛苦苦搵返嚟嘅,老婆獨吞都係唔啱

大宅

內情只有佢地先知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-12-27 12:18
我覺得幾憎c6都好, 啲錢佢有份辛辛苦苦搵返嚟嘅,老婆獨吞都係唔啱

我都彈入彈出, 認同你果句
但c6 比得佢就係佢 佢中意點用就點用, 不過唔係c6 比佢就冇果100萬
真係2難

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-12-27 12:21
我都彈入彈出, 認同你果句
但c6 比得佢就係佢 佢中意點用就點用, 不過唔係c6 比佢就冇果100萬 ...

老公畀老婆嘅錢係"家用", 所以啲錢係屬於個家, 唔係老婆自己獨有
有好多女人, 包括我阿媽, 認為啲錢係佢嘅, 阿爸有需要用錢嘅時候佢就覺得 係自己"俾”佢,仲要畀說話老公聽,佢又唔諗下啲錢係阿爸搵返嚟嘅

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

isamlum 發表於 23-12-27 09:36
100萬始終係兩老一齊捱返黎,都已經96歲,玩得几耐?冇理由1人獨吞囉!

其實嗰100萬又未必同亞伯共同擁有,因為好多女人為咗有安全感,會將家用剩低的和仔女比自己嘅錢死慳死抵儲埋唔用咁儲返來,呢啲錢我唔覺得係亞伯有份,反而亞伯玩女人,分分鐘將錢用落其他女人身上而令自己無積蓄。不過,這當然都係估,始終人哋嘅家事我哋又點會知。

不過睇第五個仔回答,都覺得佢唔係好人,言語間仲講到亞媽搞到佢而家咁煩咁,正一衰仔!講到尾,除非真係婆婆嘅意願將錢比晒呢個仔,否則就應該平分,然後幾兄弟姊妹再共同供養亞伯

珍珠宮

amy730 發表於 23-12-26 20:03
真係一家唔知一家事,清官難斷家庭事

個5仔既然甘憎連家,話老死不相往來,甘就攞反100萬比亞爸,大家真系絕關係,個5哥似有佢講無人講果d

男爵府

LekGirl 發表於 23-12-26 23:52
五哥未爆佢老豆玩女人之前,佢老豆仲喺電視機前喊到口水鼻涕都流晒出嚟咁話冇咗個老伴…
...

又係喎, 所以都唔好跟車太貼, 雖然5哥講嘢一嚿嚿

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-12-27 12:31
老公畀老婆嘅錢係"家用", 所以啲錢係屬於個家, 唔係老婆自己獨有
有好多女人, 包括我阿媽, 認為啲錢係 ...
好難判決 邊個, 所以我就彈出彈入

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實只要婆婆在生做呢個決定時錄片作實,已經可以解除所有懷疑! 成件事係有野隱瞞! 可能5哥說服婆婆過錢比佢!

珍珠宮

alicewong18 發表於 23-12-27 12:02
佢都講唔係比你,你個case我家中都有,我亞媽都有一筆錢比左我妹,係用嚟幫我媽投資!我妹自爆的!咁我媽 ...

我媽筆錢,主要唔係俾我,但佢講明亦唔係俾其他家人。如果我有需要,可以拎嚟用。呢筆錢係有個好長的故事,筆錢的由來都係我同我媽多年處理而來。講真,我唔至在筆錢,所以當初佢話放我到唔講俾其他人知,我反對的,我話除非大家知你有呢個安排,否則將來我麻煩大。但阿媽意願唔想。在我,如果阿媽本意都唔係俾其他人,我亦唔會分,最多自己都唔用,咁先真係按佢意願。
好多人都會覺得父母錢,仔女平分必須。基本上我同意,但呢個亦係好表面的想法,無計其他人同事。

別墅

goldpiglet 發表於 23-12-26 21:37
聯名戶口
冇立平安紙
合法
其實都係,呢啲唔會告到
但阿五係全家都憎哂,最後舊錢都係袋袋平安

珍珠宮

LisaRisa 發表於 23-12-27 13:50
其實都係,呢啲唔會告到
但阿五係全家都憎哂,最後舊錢都係袋袋平安

就算亞五冇拎果100萬,全家都憎佢㗎啦!如果我係亞五就更加唔會拎返筆錢出嚟。

象牙宮

回覆樓主:

七兄弟姊妹加埋個老公全部都係謀住一百萬

珍珠宮

meowmeow34 發表於 23-12-27 11:24
咁結果法庭點判?

末知,末審

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

961123 發表於 23-12-27 14:39
七兄弟姊妹加埋個老公全部都係謀住一百萬
100萬都要上電視+打官司黎爭...有無窮得咁緊要

水晶宮

回覆樓主:

五哥一定吾係好人。其實個個都以為婆婆係唔俾錢老公,其實我奶奶同老公都好好,但佢都係同其中一仔女聯名,因為老公仲老過佢,佢梗係揾個後生同佢聯名啦!但佢一定諗住後生會照顧爸爸的。其實大多數人以為100萬要分8份都吾係咁多啫。我就覺得應該留俾爸爸,如果日後有剩才分7份。爸爸都九十幾歲,D仔女都6-70幾歲啦!每人還要夾錢俾老豆生活費,又吾好講到咁容易,可能已經退哂休啦!所以我覺得姊妹們爭取把婆婆遗產退回給爸爸做生活費是合理的。可能還要請一位姐姐照顧爸爸呢!把責任推到是但一個仔女也不合理。

yeung_ma    發表於 23-12-27 20:55
978212    發表於 23-12-27 16:18

水晶宮

回覆樓主:

反哂面梗係憎哂大家啦!如五哥一向冇乜理兩老,突然走黎揾阿媽梗係同阿媽落藥啦!阿媽冇見阿仔咁耐,靜雞雞出來見阿仔都吾出奇。

水晶宮

meowmeow34 發表於 23-12-27 11:23
啱! 其實阿婆唔應該認為嗰啲錢係佢自己獨有,個五哥話因為阿爸以前有外遇就唔畀返d錢佢亦唔合理, 一單還 ...

不排除係婆婆意願想比五哥,而唔係比老公或其他子女,樓上亦有jm嘅媽媽同每個子女各開聯名戶口,呢個婆婆只同一個最憎姓連嘅仔聯名,而唔同老公及其他子女,可能有佢原因

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊