自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實比得老人家湊要預咗,因為老人家實寵孫的,唯有平時自己教好啲囉

水晶宮

唔知點解好多老人家都做呢啲嘢
教小朋友要誠實及自己節制,如果太細個就教唔到

複式洋房

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

你如冇得選, 就吾會咁多意見。
我同事原本99湊b,點知整親之後湊吾到,佢冇計辭職湊仔,最慘佢未差1年先上到公屋,要交萬幾元租, 中間呢1年捱到佢不似人型。

伯爵府

見到糖就丟哂佢,但唔好畀老人家知,費事同佢正面衝突

男爵府

老人家即係你邊個先?

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-12-30 02:20
我會老老實實同99講,我唔會要,如果你夾硬塞比我,我出門口就會掉,所以佢唔敢立亂買嘢比我。我平時好和 ...

我講過好多次 …你地買比佢地跟本多到就算食都食唔晒…何況唔會比咁多.有時都係1-2粒氹下佢地,買咁多我都係掉晒落垃圾桶⋯⋯ 我女連玩具都自己掉落垃圾桶,我連相都影埋叫佢地唔好再買,佢地都仲係要買

象牙宮

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食
我99就豪養孫。影響深遠。

當年我選擇工作… 因我要早日退休。又沒精力時間菅理工人及小孩。
有得必有失。人生本就是不完美。

我小時,被爺爺養成 食糖生活。20岁牙齒都出問題。40岁植牙了。

你要研究老人家背景。
买糖食糖的目的。
寵! 祖父母照顧的孩子 近4成天天喝含糖飲 - 生活。
【TVBS】祖父母寵「糖孫」!  近4成天天給「甜」頭吃 (youtube.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆樓主:

自己湊啦,我見好多請工人會係公園比好多零食小朋友食,就算咳都照比糖食。所以自己湊會安心啲,不過就無份左工

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實呢啲情況要教自己小朋友嘅自制能力,這個世界從來誘惑很多。我仔細個嘅時候有氣管敏感,我奶奶都鍾意比糖佢食,佢咳嘅時候又話俾可樂佢濕濕個喉嚨。
之後我就當住全世界人,包括老爺奶奶,我老公面前同個仔講:亞仔,如果你食左糖,半夜就會咳到要坐起身,你自己都話好辛苦,人地俾你食係好容易,因為你咳之嘛,又唔係佢地咳,你自己決定食唔食?
我個仔聽完點點頭,之後嫲嫲比糖佢,佢都話要問過媽咪。

男爵府

是是但但 發表於 23-12-30 07:32
其實好慘,自己唔湊,又set 咁多規限要人跟。分分鐘在家電視唔開得,手機唔睇得。
...

妳講左我唔敢講出嘅問題,佢新抱連我朋友比水個孫飲,都話唔得,話飲左水,會飲小左奶,朋友照比幾淡水個孫飲,唔敢比新抱知,講電話都要好細聲同要快快收綫,佢行山晨運好多年,依家都要介左,佢都話就黎無晒朋友。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

青豆 發表於 23-12-30 16:02
妳講左我唔敢講出嘅問題,佢新抱連我朋友比水個孫飲,都話唔得,話飲左水,會飲小左奶,朋友照比幾淡水個 ...

你朋友好人,又肯跟新抱個套。
俾我真係唔會,要我坐監,叫佢自己湊飽佢,個孫幾可愛都勢係假。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

我媽都係咁嘅人,影響到健康我地唔俾佢就叫我個仔呃我地。仲話阿媽衰人先唔俾

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢買d其他款,唔好剩係買糖

珍珠宮

青豆 發表於 23-12-30 16:02
妳講左我唔敢講出嘅問題,佢新抱連我朋友比水個孫飲,都話唔得,話飲左水,會飲小左奶,朋友照比幾淡水個 ...
俾返個bb佢個仔同新抱搞掂,叫佢地自己請工人,唔好老咗都要咁勞心勞力同唔開心,
另外,唔係飲水唔得,而係嬰兒已經從奶中吸取咗水份,就不必再飲清水,濕吓口幾啖就無問題,一支奶份量,醫護都唔建議

翡翠宮

回覆樓主:

要解決呢個問題
一係自己湊,一係請工人

男爵府

其實糖呢類野,唔駛老人家,淨係萬聖節聖誕節返嚟都兩大袋,我轉頭已經送晒俾人,只要媽媽自細教好D小朋友一定要問過你先食得,小朋友係知掟唔敢唔問你自己食,試過一次我個細女偷食,俾哥哥報串,我地鬧到阿女飛起,佢以後都唔敢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

百幾個留言,樓主都冇出現過

侯爵府

2024年龍年勳章

第一成日食糖影響腦部發展
第二會蛀牙
第三教小朋友講大話
第四你變咗衰人小朋友更加唔聽你教

以上4點影響重大,自己湊或請工人,唔好再俾老人家縱壞細路

侯爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-12-31 00:22
百幾個留言,樓主都冇出現過

原來又係呢啲潛水樓主
總之唔好咁認真覆

男爵府

自己湊返囉,個個湊都有自己一套方法架啦,求人不如求己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊