自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

Adiezz 發表於 24-1-8 00:58
增值稅係應該要有,係香港獲得暴利時交返啲稅都好合理,而且好易查,睇銀行戶口突然多咗錢就可以徵稅

另外 ...

我覺得公屋租金,應該按住嘅年期增加!
每5年加一次,直到交市值租金,咁先令班人努力工作!

大宅

高官同議員減薪
公援無雙糧,拎公援有手有腳要做社會服務
所有新移民未住滿7年無任何福利,不可申請公屋,無錢點解要移民嚟香港
送走假難民
的士可用電子收費,減少逃稅
公屋富戶比市值租金
所有僭建,包括圍村村屋同有錢人別墅,每尺計去罰款,每日都要罰直到還原

子爵府

回覆 qpalzm 的帖子

加差餉?
滅赤改口需數年 研加政府收費

侯爵府

qpalzm 發表於 24-1-7 14:51
啱喇, 我建議passport收費加價至$2000

陳茂波:是時候檢視長期未調整公共服務收費 ...

首先要cut既係:綜援出雙糧,呢件係非常荒謬既事,辛辛苦苦付出勞力既唔見得有雙糧、津貼,一群坐響度吃喝拉撒等阿公養既反而有雙糧、仔女優先補習、去樂園、遊學團。第二樣係公屋加租;第三係立法會根本唔需要咁多議員;第四係檢討高官及公務員人工;第五係檢討租金;第六係開徵陸路離境稅,以上6點做得到俾佢使晒既幾千億好快填得返。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

1) 高官減人數及減薪;
2) 垃圾會減人數及減薪、暑期一係取消一係無薪;
3) 綜援取消雙糧及設伸領限期,設定金額可維持基本生活開支,生日會、課外活動、遊學團... 等非必需的津貼要取消;綜援人仕只可編配中轉房屋,不可上公屋,直至有能力支付全數公屋租金;
4) 公屋加租;推行金手指獎,加快收回濫用的公屋給輪候人仕;
5) 掉走晒所有南亞裔;
6) 徵收陸路離境稅,與空、海離境公平看齊;
7) 取消劃一$2車,改為折扣優惠,杜絕貴車短搭等濫用;
8) 煙、酒、化妝品、私家車等奢侈品大幅加稅;
9) 移民政策學吓英國佬:"不歡迎任何無貢獻者"
10) 移咗民嘅唔可以享用香港人嘅福利;
總括嚟講,香港事,應該係每個香港人嘅責任,唔應該下下都係辛勤工作嘅納稅人孭晒,而D綜援大食懶、南亞弱勢社群就每次都可獨善其身、不勞而獲、坐享其成。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

yurili 發表於 24-1-7 21:11
成班冇資格住公屋就叫加公屋屋租,冇屋企人做公務員就叫減人地人工
仲有d人冇2蚊優惠就話cut,拎緊2蚊優惠班人(尤其5,60後)對香港貢獻很大

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

高官減薪
Cut綜援雙糧
公屋加租

侯爵府

回覆樓主:

以上JM所提議嘅全部都可以採納,到收支平衡再慢慢再決定取捨!

子爵府

KarsonReggie 發表於 24-1-8 08:49
回覆 V_VPONG 的帖子

絕對認同

係,都嚟明點解要養個班人,又成日斬人攪到治安差,食物劵又套現 真係好討厭

大宅

康媽 發表於 24-1-7 16:40
立法會議員數目真係應該減,依家加到咁多位,但出席率咁低,浪費公帑

贊成!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

singwin 發表於 24-1-7 20:52
公平D講,市好果時洗乜加稅,大把收入,正如銀行都係落雨收遮咁囉,全世界都係經濟差嘅時候加稅
...
政府應該實行嘅喺逆周期唔同銀行

大宅

mealie 發表於 24-1-7 20:12
行山人士call直升機收費每次一萬,急症室每次$300,街市加一倍租

惡劣天氣下行山

伯爵府

yurili 發表於 24-1-7 21:11
成班冇資格住公屋就叫加公屋屋租,冇屋企人做公務員就叫減人地人工
因為呢兩個都係納稅人嘅負擔。公務員唔創造社會財富。

子爵府

是時候為上次啲煙花習資埋單了

象牙宮

回覆樓主:

加離境稅,取消福利雙糧,取消$2車!

男爵府

978212 發表於 24-1-8 11:41
政府應該實行嘅喺逆周期唔同銀行

防疫基金果D貸款措施未係逆周期囉,係要黎保就業、保民生,資產價格要逆周期係講唔通,純粹商業活動,無得輸打贏要

加稅種應該走唔甩,陸路離境稅不合乎國情,消費稅影響面太大,資產增值稅最make sense 最少阻力

我覺得政府想用資產增值稅去取代印花稅,蝕讓果班會支持,個timing幾好,要夠多蝕讓先容易推行

伯爵府

singwin 發表於 24-1-8 12:59
防疫基金果D貸款措施未係逆周期囉,係要黎保就業、保民生,資產價格要逆周期係講唔通,純粹商業活動,無得 ...
而家政府好似推行咩政策都容易,問題係資產增值稅喺下行周期可以收到幾多對衝返賣地收入減少

子爵府

singwin 發表於 24-1-8 12:59
防疫基金果D貸款措施未係逆周期囉,係要黎保就業、保民生,資產價格要逆周期係講唔通,純粹商業活動,無得 ...

你估政府再有幾多季唔賣地?

珍珠宮

sogreen 發表於 24-1-7 16:16
中產更加應該開大刀啲啦,大把中產幾層樓收租,住到大大間,大把收入,應該税率加起碼雙倍先正確。
...

買樓一次過比幾十萬厘印,又要比差晌地租物業稅,無晒中產窮得只剩下基層好吾好?

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-8 09:10
我覺得公屋租金,應該按住嘅年期增加!
每5年加一次,直到交市值租金,咁先令班人努力工作!
...

同意。起碼納稅人都能受好些。

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊