自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

文文媽打 發表於 24-1-24 11:45
Tms有咩作用?

係將個儀器戴喺頭度大約半個幾鐘,刺激腦電波咁,可以舒緩情緒病同失眠咁,我去life young做過兩次deep tms,做完之後情緒冇咁易有起伏,真係冇咁辛苦,半夜少咗扎醒

大宅

咁細個成績都唔係咁重要,有排讀,慢慢會進步。培養好佢睇書興趣,語文自然好

細女今年小一
小一上學期測驗4科3科肥,到考試就嗰3科僅僅合格。到下學期測驗嗰3科7字頭,下學期考試2科8字頭,2科9字頭

而家小二轉左校
上學期測驗2科6字頭,1科7,1科8字頭。上學期考試 1科7,1科8,2科9字頭。適應需時,最緊要佢知努力啲,佢有能力越來越好。

男爵府

回覆 wanlee23wan 的帖子

完全明白你感受,我都經歷過呢啲日子,身心俱疲,我有兩個小朋友,當時一個三年班,一個一年班,老公幫唔到手,每晚放工後再chuk 功課,如果佢哋有默寫,我喺公司鎖起自己在會議室扮開conference call 同佢哋默書,最後我頂唔順,轉左佢哋去英基嘅小學,佢哋都讀得開心,現在一個今年考大學,一個十五歲啦,經濟上係洗多咗錢,但我哋冇補習,冇乜付費嘅課外活動,圍起嚟計都唔係話多到不可接受,希望你work out 到一個處理嘅方法。

伯爵府

回覆樓主:

搵個住屋企附近嘅大學生上門補習,跟功課溫默書,從此冇煩惱

大宅

如果經濟許可,每星期2-3日私補,每次2個鐘,等自己都可以抖下氣

子爵府

Doracy2009 發表於 24-1-18 20:43
我女小二,有讀寫障礙,每晚放工反來教阿女都至少要用個半鐘,仲未計溫默書,真係累過反工,有時又要擔心 ...

Same,我仔讀寫加ADD,我從來唔睇佢分數,做到咪做囉,咁佢能力唔達既,無謂逼得佢太過份,我放工食埋飯就陪佢一齊做功課,其實個半鐘必搞掂(學校都有抽佢下午出去做下功課,幫輕左好多)
可能我要求唔高,佢符合到我基本要求就夠
我都係working mum,身心都疲累,但我可以做既就係我會親自教個仔,但一星期都有幾堂俾佢上專科班等人逼一逼佢,放補習社既功課輔導班我就唔會,冇人最明白佢既進度,俾補習社衰d講係信心打擊,日日俾人鬧,佢地係Sen小朋友,講真受唔受歡迎自己知,與其咁,我親身教好過

大宅

tkinwong 發表於 24-1-22 19:24
二年級上學期唔應該咁難。

你小朋友好多功課唔識做?測驗考試時背唔到啲生字?還是閱讀理解有困難?

未到好多唔識做,但老師教完佢通常都唔記得,我要再同佢復習一次先得,我覺得佢係跟唔上學校既課堂,要比其他同學多花時間先跟到進度

大宅

curiousfu 發表於 24-1-23 11:13
醫生唔一定建議開藥嘅,我生完BB後試過俾醫生話係產後抑鬱,見我想餵人奶唔食藥,直接建議我做TMS治療,我 ...

有得揀我都唔想食藥,好驚會依賴咗,希望我快啲捱到佢中學就輕鬆好多…

大宅

curiousfu 發表於 24-1-25 11:38
係將個儀器戴喺頭度大約半個幾鐘,刺激腦電波咁,可以舒緩情緒病同失眠咁,我去life young做過兩次deep tm ...

請問你呢個做完有冇副作用?有冇規定要做幾多次?

男爵府

爸爸豬 發表於 24-1-18 17:46
有能力,揀讀直資,揀d無考試,無咩功課
我係咁幫個仔咁揀,他童年都算開心,我也快樂
...

唔好意思,離題一問
有邊間直資係少功課少考試?

男爵府

wanlee23wan 發表於 24-1-26 12:20
未到好多唔識做,但老師教完佢通常都唔記得,我要再同佢復習一次先得,我覺得佢係跟唔上學校既課堂,要比 ...

預習會好一點

別墅

回覆樓主:

同你一樣 working mum
仔仔小二 去功課班唔係做唔哂就做錯
食完飯要跟功課默書 搞到10點幾11點先瞓 起初都好嬲佢 覺得小朋友冇用心做 但慢慢明白 佢地幼稚園真係冇左兩年 佢地要追番比一般小朋友更困難 而且番左學8個鐘仲要去功課輔導 佢一日對住功課10幾個鐘 仲慘過大人番工 慢慢我冇俾咁大壓力佢 放寬啲 佢成績反而進步

依家先小二 仲有時間俾佢努力 加油媽媽

別墅

慢慢黎

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

wanlee23wan 發表於 24-1-18 17:42
仔仔今年小二,佢都算聽話嘅,但係個人比較鈍,教功課同溫書嘅時候通常都要花足兩三個鐘先完成,但出到尼嘅 ...

補唔到㗎係佢哋仲未知咩一回事。

男爵府

小朋友溫習做功課外判啦,搵個上門補習老師。宜家先初小,男仔係遲啲先開竅。再者,人生唔係得讀書一條路。

女人要愛自己呀

水晶宮

回覆樓主:

要學睇開啲,要明白細路仔唔同你幾十年人經歷及智慧嘅道理,要學同理心
明就做,佢大大吓,你變變吓,就無咁辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章

bunbunbunny 發表於 24-1-26 14:35
唔好意思,離題一問

spccps, 港同, dgjs(私校)都少功課少測考

大宅

wanlee23wan 發表於 24-1-26 12:21
請問你呢個做完有冇副作用?有冇規定要做幾多次?

我做過兩次都冇副作用,情緒一直都穩定返,好過長期食藥,我做過兩次覺得已經好足夠,睇下你個人啦

男爵府

而家小學生D功課都幾多, 日日都要做幾個鐘.

男爵府

減齡達人勳章

bunbunbunny 發表於 24-1-26 14:35
唔好意思,離題一問

救恩,小一至小三都無測驗考試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊