自由講場

跳至

首頁
45678...54

尾頁

子爵府

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:47
唔貴丫,我計80歲個行,見到住院18xxx一人、意外3xxx一人,甘仲計通帳呢

如果買無 saving component 既係咁貴
買d供20/25年保到100歲果d唔係好d咩?
退休前就可以供斷晒佢

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 24-1-24 00:00
退休前就可以供斷晒佢

住院有得供20年既咩?年年比架喎

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:57
我地過65一定要工人的,講好左。為左慳幾千蚊。一陣做家務整親又洗幾萬,得不償失啦
我岩岩早幾日拉親個盤 ...

你呢啲睇醫生係咪醫療plan全部cover晒啊?
我有個親人話佢買高端嗰啲真是包晒,我諗都要買嗰種

大宅

Fishqqma 發表於 24-1-23 21:34
例如呢?

飲飲食食 去旅行

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-24 00:25
...

我買保柏大房住院+附加醫療+意外保+家居+人壽。無買危疾
本身想買高端,但計落住院+高端費用,供到8-90歲都幾貴,c6個客70歲份高瑞萬幾一年。
如大房轉半私家,變化係比喻8萬一個手術大房仲頂到,但十幾萬一個手術要半私家先保障到全面
變左照舊,再加大份意外保/大房轉做半私家/大房+高端。仲未決定到
我呢次甘意外整親住院保唔到,要claim 份意外,但我買得細,我病情賠盡一萬,如加大可加到兩萬,但詳細份保單係點,我都係今晚先叫經紀幫我睇
仲有一樣開支好多人無計,我媽8x歲每月食3千蚊正廠藥,絕大部分人食政府副廠藥,副廠食左有些人會唔舒服,同副作用多

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-24 00:25
...

其實點解我叫經理睇份單,我見到有一項骨折賠5萬,但我唔知自己個份有冇
老左好易骨折,所以問清楚佢,再睇點加保

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

liverpool2023 發表於 24-1-23 22:41
每個人唔同,我就覺得退休好悶

我仔細時我已退休(轉ftm )現在佢哋升晒中學,我就去返自己喜歡既pt,唔係 ...

我c6舊年都提早退休了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 24-1-23 17:51
可能我是辛苦命,除非工作量大加,否則我會有一日賺一日。

又唔係嘅,每個人喜歡的不同,喜歡賺$也可以是樂趣。

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-24 01:45
我c6舊年都提早退休了

咁男人退休有乜細藝做?女人就可以做facial ,shopping打發時間。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 23:44
如果你按摩咁平,應該都是小店吧?
我做眼袋槍半小時都$1500(買十次),不是Cosmax

唔係小店,連鎖大型美容集團,全港17間分店。我對body 和facial 都有d 要求,而且facial 主要做機,所以會幫襯大型店舖。按摩和facial 平,係因為我買得多,按摩一 part 45分鐘,扣格先$160。

因為都係熟客 ,所以而家所有買嘅plan 都可以變永久做。自己經驗,做機價錢差距可以好大,美容院可以開大殺價,laser facial 我都有做,Pico, Lucid, 又或者傳統1064 ,755,CO2.... 個plan 都可以做,做埋水份導入或注氧,就算係Pico 都唔使$2000喎,你話$4000真係太貴了。

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 24-1-24 00:00
退休前就可以供斷晒佢

醫療一般唔會斷供,就算有,保費係超貴,而且唔會保到一百歲。人壽和危疾就會有固定年期供款plan。

珍珠宮

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:46
其實我覺得佢係比人上既,但佢話做左好多年架啦,好熟甘話。咁我覺得有小小唔熟唔食甘
因為佢份人好鬼豪既 ...

以我做 facial 經驗,呢位太太比人掠水囉

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 14:11
已經有自住樓,
大家覺得退休可行嗎?
補充:當50歲

如果仔女已出身,有不同種類的被動收入或穩定投資(收租,股息,年金,儲蓄保......)本身有醫療保障/保險,兩個人800萬現金,50歲退休,過簡樸生活是可以的。但如冇任何被動收入(唔包括用800萬放定期或買股票收息),我會冇乜安全感。

男爵府

MissMaMa 發表於 24-1-24 05:57
唔係小店,連鎖大型美容集團,全港17間分店。我對body 和facial 都有d 要求,而且facial 主要做機,所以會 ...

咁唔同既美容中心,除了機既分別,都仲有其他既

$4000當然貴,不過都是睇自己消費習慣。我之前都是做$1000/機,都是laser,都是有醫生既中心

Cosmax$2900係操作兩部機,如果打去紅係由醫生操作,其實除開差不多。
$4000就係加埋用機清潔+用機導入,清潔出面都係要$1000左右。

我都做過其他大型小型有醫生既醫美,Cosmax既顧問、美容師、地點都是頂級既,體驗不同。呢幾年做pt,咪做好啲既facial囉!反正食又食唔到幾多

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-24 01:45
我c6舊年都提早退休了

你既細路都未讀完大學,係因為你唔止400萬/人,先可以無顧慮提早退休。

如果50歲而仔女未出身,只有400萬,隨時佢要去讀書就清袋了!

而且就算我C6退休可以同我去珸,如果仔女未讀大學,我都唔會兩個飛

男爵府

wongsiuchu 發表於 24-1-24 02:24
咁男人退休有乜細藝做?女人就可以做facial ,shopping打發時間。

我去做yoga,有退休男性

伯爵府

無話可說 發表於 24-1-23 14:15
我一定夠!1個月唔去旅行唔睇醫生,只係飲食生活費,10000咩都夠啦!

老咗唔會唔睇醫生
而且有通脹,今年1萬將來要2萬

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-1-23 16:40
學16樓話齋,可以去旅行可以出街食飯,+可以揸車有錢睇醫生可以買自己喜歡既野可以醫美

目標是維持原本既 ...

同意
仲有年紀大長途機想坐business

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 14:11
已經有自住樓,
大家覺得退休可行嗎?
補充:當50歲

两個人800萬我覺得可以,如果無其他人負擔只得两公婆,甘食住一齊,一份開資多d養两個人,先攞其中700萬做定期或年金

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-1-24 00:50
我買保柏大房住院+附加醫療+意外保+家居+人壽。無買危疾
本身想買高端,但計落住院+高端費用,供到8-90歲 ...

食藥呢啲無得claim?

首頁
45678...54

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊