自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

又係度搵我哋呢啲冇住政府樓又要交稅既夾心階層同中產笨。

佢哋可以咁平租到公屋住就係政府高地價政策的收入補貼佢哋。

已經咁平租金啦。 重要補貼佢哋?!

珍珠宮

虎到金來勳章

vkyu 發表於 24-1-29 10:50
又係度搵我哋呢啲冇住政府樓又要交稅既夾心階層同中產笨。

佢哋可以咁平租到公屋住就係政府高地價政策的收 ...
很多公屋地皮位置景觀靚過私樓

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

應該一視同仁, 有經濟需要可申請津貼.
而唔係所有公屋都派.

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 24-1-28 18:08
贊成取消買呢個不會分解嘅膠袋,偽環保!應從教育著手,政府要有配套先得,之前已經聽唔少人講所謂嘅三色 ...

Exactly, 希望D 官聽到我地既聲音啦.
我唔係反對垃圾征費, 但唔該做好配套先. 同埋要一視同仁.

伯爵府

回覆樓主:

公屋就免費派.我地呢D唔係住公屋要比錢.呢個垃圾政府. 你估我地無住公屋好有錢呀?個個好似佢地用屁股當腦用就每個有十萬八萬人工呀?真係火滾.
要免費派就全港住戶派!

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

TingTing 發表於 24-1-28 17:26
公屋户唔洗環保嗎?別人就要買鋸,買膠袋,唔明都話人唔想明。。。

呢d 垃圾政策咪就係假仁假義囉!那群無交管理費(分分連租金都吾洗交)的住戶竟然又不必配合環保政策 就如濫用急症室的人 也可能是免費者一樣.

侯爵府

ming1120 發表於 24-1-28 16:59
點解係要制造一d香港人自己 內訌既 政策況?
何永賢:垃圾徵費適應期向公屋戶免費派指定袋

果然得公屋得天下,叫我地住私樓既情何以堪?有本事既住私樓每人退稅1萬。

珍珠宮

ming1120 發表於 24-1-28 16:59
點解係要制造一d香港人自己 內訌既 政策況?
何永賢:垃圾徵費適應期向公屋戶免費派指定袋

環保系要一同承擔,,永遠幫忙系吾會肉痛就吾會做回收

男爵府

回覆樓主:

一加入左政府,即刻冇晒正常人既思維。
攪環保同住邊跟本無關係!
成日攪歧視+分化!

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hellomiki 發表於 24-1-28 17:47
一系就一視同仁,一系全部派,唔好成日分化港人,公屋全部人都無錢?好多公屋富戶
...

同意, 我覺得最好實施初期全港免費派, 一視同仁先公平.

瑪瑙宮

littlefunpig 發表於 24-1-28 23:21
公屋租金已經好平
仲要免膠袋費
係咪傻左呀?

仲有好多新移民兼拎綜援人士。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

唔係劏房戶就一定窮, 好多人寧願屈在那裡扮慘等快上樓, 學校放假就回鄉住大屋週圍遊玩(我的學生多的是)

子爵府

香港衰落佢簡直有份 d簡屋亂甘起真係多謝曬,中產只會愈走愈多 窮人唔駛做又靚地免租 交通方便 香港變成福利社會真係超失望到極點

複式洋房

hellomiki 發表於 24-1-28 17:47
一系就一視同仁,一系全部派,唔好成日分化港人,公屋全部人都無錢?好多公屋富戶
...

絕對同意,俾個理由點解淨係派俾公屋住戶,一系就全港都派,我幫佢諗埋點派,好簡單,好似當年派口罩咁,憑身份證就到郵局取,公平公正,都唔明佢諗乜

珍珠宮

Chanjoey 發表於 24-1-29 15:35
絕對同意,俾個理由點解淨係派俾公屋住戶,一系就全港都派,我幫佢諗埋點派,好簡單,好似當年派口罩咁, ...

高官好似話想公屋戶有幸福感 難道我哋不是公屋的就不配有幸福感?

公爵府

從來冇出過聲批評,今次真係唔x唔得 ,點解次次都優待公屋?私人屋苑好蝦啲?x佢!!

子爵府

回覆 hellomiki 的帖子

咪係,離晒譜
又要交稅

男爵府

公屋已經有房屋資助津貼, 比個理由嚟點解樣樣都津貼晒

象牙宮

回覆樓主:

我住公屋,我都唔贊成派袋,因為其實都無用!公屋垃圾袋一向係免費比!取消最實際,香港太多人又唔夠回收商,一定搞到四圍廚餘同垃圾

大宅

2024勳章

呢個何永賢似乎好仲意做show 和出位立功!之前比加超一話要搵地建臨時屋,佢就好快有理冇理就搵咗好多邊陲地出嚟做靚盤數!依家垃圾袋又出嚟高調話教啲公屋戶如何揼垃圾,仲要免費提供垃圾袋比公屋戶學點揼垃圾?天才高官!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊