自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

peru 發表於 24-1-30 14:58
純粹想聽聽以消費者角度看, 你會照入數嗎? FB 例子圖

其實$1內真的那麼大不了嗎?
妳沒做過網上交易又怎知道對數有多困難?今日要確認收款無誤再寄出貨物, 一個月後要埋數, 每年做Audit ... 我自己諗下都覺得困難. 與人方便不是美事嗎?
不過這個商家也是無品之人 ...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果自己好想買個件貨會咁做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如現金入, 入數紙REF NO係唔對銀行REF NO<--公司試過....好彩同一日,真係得果個客入錢姐

如果你覺得唔鍾意, 去合自己個間店買啦!!

以前團購都係咁, 去分別邊D人俾咗錢。第一個+0.01....順住排0.99都試過。好多人一係話吾記得禁BANK SLIP, 一係話好似入咗 (要攪手去CHECK都好麻煩)

珍珠宮

好耐啦!佢哋話係容易啲分辨邊個客,咁我又唔明唔通個order no. 分唔到咩?!

男爵府

唔人地貪一個幾蠔子?可能係小本經營方便記數,我都試過,冇咩大不了!

珍珠宮

回覆樓主:

我試過實體店買嘢,用八達通比錢,佢都 round up 我!

e.g. 67.50, 收我$68。 我照比佢,但一次過,以後冇再光顧。 後來摺埋囉!

男爵府

爭一個幾毫,我無咩所謂,最重要收到貨

珍珠宮

減齡達人勳章

大姑娘 發表於 24-1-31 13:49
我試過實體店買嘢,用八達通比錢,佢都 round up 我!

e.g. 67.50, 收我$68。 我照比佢,但一次過,以後冇 ...

有間袁記雲餃, 收8達通的, 毫子全部round up. 20.1會收21

伯爵府

peru 發表於 24-1-30 15:01
我在FB 已見過2.3 間會咁 ! 是趨勢嗎? 可以咁?

最尾兩個數字可以重覆喎!以前家長們團購,搞手有咁做過,係方便佢,不過搞手義工嚟,但事前係編個獨一無二嘅號碼俾家長的。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

2023年兔年勳章

peru 發表於 24-1-30 14:58
純粹想聽聽以消費者角度看, 你會照入數嗎? FB 例子圖

No

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-1-31 13:57
有間袁記雲餃, 收8達通的, 毫子全部round up. 20.1會收21

好心佢收20算啦! 要個客蝕九毫,自己收少一毫都唔得?

所以呢啲摺哂唔扺可憐。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊