自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小ice 發表於 24-2-9 19:48
青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

佢係咪唔想跟你番大陸過年呀,你有冇問佢想唔想去㗎。

大宅

dandan2006 發表於 24-2-10 23:10
曾經有啲人分享家中青少年(男仔),會拖住父母去街,我其實無乜見過,除咗係年老母親 ...

我仔就十六 佢會

大宅

2024年龍年勳章

野人好索子 發表於 24-2-9 21:02
咁我咪仲要忍多1年半(我嗰位係女)?

我仔大學畢業先正常

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

olkan 發表於 24-2-11 18:41
因為係家長的鄉下,家鄉情都唔係佢的。佢冇歸屬感都情有可原。如果家居環境不理想同親戚都唔熟,夾硬俾父 ...

無錯

伯爵府

青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

算好乖了仲肯跟你地返大陸過年! 我果個基本上日日都黑口黑面,由細到大都教佢有禮貌同埋做人道理,可以突然唔見晒成個人變晒,明明好好關係都突然當成仇人一樣。唯有心諗好彩咁多年日日都陪住佢,成日同佢去玩,都仲叫做有好多好既回憶

珍珠宮

2024年龍年勳章

hohoho36 發表於 24-2-12 10:13
算好乖了仲肯跟你地返大陸過年! 我果個基本上日日都黑口黑面,由細到大都教佢有禮貌同埋做人道理,可以突 ...

一樣,由細到大教佢做人要有禮貌、有感恩心...中學後突然變了個人,變得非常自我,咩都以自己行先,唔理人哋感受,有種白眼狼嘅感覺

333s    發表於 24-2-12 11:36

珍珠宮

2024年龍年勳章

cibewong 發表於 24-2-12 00:22

基本上平時出街同我哋食餐飯都唔想去,除非有佢好想食嘅餐廳和食物,但無理由全部都以佢為中心,全世界唔會圍住佢嚟轉㗎嘛,唔識去體諒別人,唔識包容人,睇佢現在狀況係要人哋就晒佢,長輩都無面比,唔識做人,我覺得好冷血好無情,但佢自己唔覺得自己有黑面,但幾個親戚都問佢咩事唔開心咁樣,根本黑面已寫上塊面到,人家都盡量滿足佢要求,知佢唔鐘意食盆菜,晚d時間話美團比佢

333s    發表於 24-2-12 11:37

侯爵府

2024年龍年勳章

小ice 發表於 24-2-12 10:42
基本上平時出街同我哋食餐飯都唔想去,除非有佢好想食嘅餐廳和食物,但無理由全部都以佢為中心,全世界唔 ...

吾好失望住, 可能係佢啲荷爾蒙影響, 只係吾識表達! 咁你好好同佢講, 過年回鄉探祖輩係必須㗎, 無佢哋就無你嘅父母! 吾識溝通就只需保持微笑!

我諗佢會明白! 你都吾好過分囉嗦說教, 年輕人吾受㗎!

333s    發表於 24-2-12 11:37

侯爵府

2024年龍年勳章

cibewong 發表於 24-2-12 00:22

我小時候係討厭番大陸, 又黑又冷, 次次都回港就發高燒添! 但鄉下有婆婆嫲嫲,點到我吾番!

象牙宮

你試下同佢吹水傾。了解青少年及預早告他, 未來社會上, 工作, 家庭......

每個人一定都有自己擅長和不擅長、喜歡和討厭的地方。
學校里 : 考試, 功課, 難道人人喜歡? 你怎做?
生活中 : 必有你喜歡, 也存在不喜歡的。
工作里 : 喜歡, 不喜歡 並存喔。

想做自己喜歡的事不難,能不做自己不喜歡的事才困難你會怎樣? 黑口黑面… ?

返大陸過年, 看不同地方生活。從不喜歡中, 尋找令自己感興趣。
自己唔喜歡之事就黑口黑面… 未來社會上, 工作中。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

我無迫我仔去d親戚聚會,避免黑口黑面。

珍珠宮

2024年龍年勳章

爸爸豬 發表於 24-2-12 11:52
我無迫我仔去d親戚聚會,避免黑口黑面。

唔係直系親屬嘅我已經唔叫佢去,但直系親屬好難唔去,長輩年紀大了,平時已經少見,大時大節都唔見?

子爵府

小ice 發表於 24-2-12 12:09
唔係直系親屬嘅我已經唔叫佢去,但直系親屬好難唔去,長輩年紀大了,平時已經少見,大時大節都唔見?
...

會唔會d親戚成日問長問短, 佢覺得好煩?

珍珠宮

2024年龍年勳章

gallygally 發表於 24-2-12 12:15
會唔會d親戚成日問長問短, 佢覺得好煩?

無!見到佢黑面已經唔惹佢,就算佢唔黑面d親戚都唔會問長問短

男爵府

親戚個仔都係,唔止黑面,連人都唔叫,食開年飯同枱見佢個身郁郁下,咪望下枱底,原來一路食,一路Un腳,左手全廢,碗都唔拎住食

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

首先去之前已經唔想去?其實堅持人不在場無利是收。

伯爵府

小ice 發表於 24-2-12 12:18
無!見到佢黑面已經唔惹佢,就算佢唔黑面d親戚都唔會問長問短

我家人全部唔會問長問短,一向好溫柔對佢,由細到大勁錫佢,家族內又無比較,因個個讀書都麻麻地,大家都唔會講成績,佢地由幼稚園到小學都久唔久去接放學買玩具,應該係充滿愛既環境下成長,家下咪一出到黎對住佢地黑口黑面,唔會同佢地溝通,我都十萬個為什麼?

子爵府

關我鬼事 發表於 24-2-11 11:25
鋼琴練琴錄音依啲野吾係一日可以做到,如果個日要錄都唔係一次可以過到,我都試過分別錄,錄左都好幾日先 ...

其實交錄音係報左名一個月內. 咁多時間準備點解係要等到年三十先做?我一定唔會俾我女缺席,有得第一次一定有第二次. 父母有時太寵仔女都唔係一件好事

複式洋房

大家忍耐下,我個一樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

plato223 發表於 24-2-12 12:30
親戚個仔都係,唔止黑面,連人都唔叫,食開年飯同枱見佢個身郁郁下,咪望下枱底,原來一路食,一路Un腳, ...

咁我個會叫人,好少少

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊