自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

提議:
1)邀請世界各地既年輕人係尖沙咀跳街舞,封左尖沙咀幾個鐘(好似花車巡遊咁)。

2)邀請發哥策劃行山路線,跟發哥行山。

3)長洲飄色,攪大佢。其實好多外國遊客好鐘意呢類特色活動。

4)美酒夜光杯,可以增設現場樂隊。(唱英文歌/外語歌)。好似青島啤酒節咁。吸引外國遊客, 可以係中環摩天輪附近攪,夜景又靚,唔近民居。

5)馬場同歡,有好多國家無馬跑。對遊客係唔錯體驗

6)與佛有緣,攪禪修班,講解下幾千年文化。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chrischeung 發表於 24-2-26 20:27
例如攪好香港深度遊,睇香港日出日落

放煙花,劃指定地方比市民放

瑪瑙宮

香港净係靠旅游业吗?

珍珠宮

saikungyan 發表於 24-2-27 16:45
整個大型outlet,本地人同旅客可去

呢個好難有賣點,國內outlet做得好好,剛剛星期六才去了一趟上海青浦outlet,滿載而歸。所以現在國人都不需要去美國outlet,嗰邊啲款仲舊同埋只有低端專門做比outlet賣嘅貨,搵唔到正店貨品,反而上海有。咁何必飛去香港買,又要住同食都貴。

伯爵府

想生BB熱投

減租。

所有源頭都係租貴。

租貴》野食貴》客人有要求》但店舖利潤少,所以人工唔高》 搵得少少唔想俾人老點嘅店員態度差~~
結果又貴又唔好食又無服務,結果做唔住,要執

變成:香港無嘢好食,無嘢好行。

所以減租啦。減到變成大陸深圳咁嘅水平。唯一救市方法。

領展肯唔肯帶頭?

Skytree1000    發表於 24-2-27 23:28
I am Agent P

男爵府

Goldfat 發表於 24-2-27 17:30
提議:
1)邀請世界各地既年輕人係尖沙咀跳街舞,封左尖沙咀幾個鐘(好似花車巡遊咁)。

第6好吸引, 比人住幾日特色旅館,禪修幾日,黎個心靈淨化之旅

侯爵府

回覆樓主:

整條有特色的食街,其實我去過國內都有呢啲食街,邀請啲名店係入面開分店,整啲靚的裝飾比人打咭。仲有魚市場,好似sydney的fish market, 整啲賣海鮮的地方,海邊有啲食嘢的地方比人飲吓嘢食吓嘢。香港咁靚海景,點會做唔到。

男爵府

做醫療旅遊+合法化安樂死,短期先努力起醫院同培訓醫生護士等護理人才,長遠善用港人兩文三語、高效率性格,而且人口集中,做醫學研究都有優勢。
反正本地人口老化都需要呢樣服務,如果可以增加服務供應到順便用嚟吸引高消費力醫療旅客就最好,不過要多年建立,今日遠水救唔到近火。

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

KTKTKT5 發表於 24-2-26 21:17
花田打卡 雞蛋花 櫻花 鬱金香 荷花 牡丹......

重新搞好美食天堂: 現做點心 (不是來貨,是即日製作,失 ...

整容業係有得諗
我:
1.中醫、中藥港
2.在標誌性建築物附近辦文創和美食攤位,讓年輕人和有意小本經營者創業。

大宅

ayako 發表於 24-2-27 19:06
第6好吸引, 比人住幾日特色旅館,禪修幾日,黎個心靈淨化之旅

係,其實有得攪。我知有瑜珈既老師每年都會去印度進修,好多人去。

其實外國人對太極都有興趣學,又可以強身學平行,可以攪埋太極健身活動。請一班太極師傅,每月係上環中山公園教,個公園又大又靚。

大宅

回覆樓主:

如果要推廣旅遊業,香港咁細地方特色係兩個鐘可以由繁華市區去到有山有水既郊區,可以著重依點去推廣。不過以往香港繁榮,唔係靠旅遊業,要返返去以前咁的確唔容易

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

先要所有食肆全面減价,再搞好服務態度,双管齊下...

伯爵府

地鐵廣播cut 咁d 無謂廣播(路面濕滑、金屬氣球、掩住口鼻)同埋較番細音量,
星加坡朋友都話聲太大,
趕客,令人心情煩躁

男爵府

回覆樓主:

算吧啦⋯⋯香港做生意既唔做好自己本分根本無得搞

今晚分別打去兩間酒樓訂位、 5/4同外地回來探親長輩晚飯

第一間話:
我地做兩轉6-8、8-10!無其他時間可以揀、唔岩你諗吓再打黎!試問返工既後生點會6點到⋯,8點開飯長輩又肚餓⋯仲要唔係平⋯

另一間話:
家下2月都未過、咁早book4月、無得book喎⋯⋯

乜繽紛都無用啦⋯⋯都唔優做!樓主、係咪過份擔心左呀

公爵府

回覆樓主:

劃个地方出來、 俾人放煙花、 有收益、 又唔使香港花錢去放煙花!大家点睇!

侯爵府

jarjane 發表於 24-2-26 20:32
賭場
澳門、星加坡、韓國都實行到,唔明點解香港唔得,我覺得會比澳門更加吸引

就係只有兩個特區,香港都有,邊個去澳門?咁澳門仲有咩收入?

伯爵府

收每人$10離境陸路稅,除咗返工上班嗰啲人
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

gilgilgilgil 發表於 24-2-27 14:56
土瓜灣椰汁冇試過嗎?

呢間係最有椰味, 似細個時飲嘅味道

男爵府

彌敦道兩旁種銀杏樹,秋天會好靚(日本春天櫻花、秋天紅葉,帶動旅遊旺季)
大型室內滑雪場
動物園要有長頸鹿、大象
解放軍升旗典禮,好似天安門咁朝朝早都進行
attach1/tmp/phpMVvrxH

男爵府

回覆樓主:

大佛、觀音象、黃大仙、車公廟… 做多啲宣傳
李鄭屋古墓、火車博物館、高街舊精神病院、深水埗主教山配水庫,完全宣傳唔夠
我去旅行都會特登搵當地歷史景點影相

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊