自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

李家承 發表於 24-3-23 20:12
應該永安旅遊買機票同訂酒店,暑假去可否6月先訂?應該去5日大板先,大板有無好介紹?
...

應該可以,暑假旺季遲訂可能會貴,
酒店又無咁多選擇。
想介紹咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babytt2 發表於 24-3-22 09:54
8月尾先有位

點解8月尾會平呢?

不嬲8月尾都平,我都唔知點解
我最鍾意吼8月尾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

李家承 發表於 24-3-23 18:36
我想問睇邊到可以快啲學到,朋友話去大板比較容易,由訂機票酒店至去邊個景點搭咩車等,請問邊到學到?
...

上網搵懶人包,YouTube 搵片,其實真係好多資訊
懶得plan 嘅,搵個行李照抄都可以。再唔係旅行社網頁,4/5/6/7/8日遊,豪華有豪華玩,抵玩團又有

王國長老

李家承 發表於 24-3-23 20:12
應該永安旅遊買機票同訂酒店,暑假去可否6月先訂?應該去5日大板先,大板有無好介紹?
...

如果無頭緒,你可以殺上永安或東瀛遊,攞行程參考,又問吓理想日子自由行機票+酒店套餐幾錢
問完你會有初步概念,有咩熱門景點,邊d特別貴(例如去環球影城有入場費,價錢實多一截)
大阪,可考慮 1. 淨大阪 2. 加周邊地區奈良、京都、神戶。會有額外交通時間同費用(但唔算難攪),問題係你要做吓功課,睇吓你想去邊先。我自己會揀大阪+京都(奈良去過一次就夠),京都即場買火車飛就得,唔駛好早預先book。而大阪/京都都交通方便的。你決定幾日大阪、幾日京都,再訂機票酒店好了

子爵府

李家承 發表於 24-3-20 07:14
但我地未試過自由行唔識訂機票同酒店,去日本又唔識講日文 如果佢地攪我驚攪唔掂到時仲唔開心。
...

去首爾啦,平平地近近地好安全,有樱花有K-pop 有show 睇,揀吓文青cafe hea 吓又得。遊客區店員講普通話,menu 有英文。女人可以買面膜化妝品,join local tour遊郊區同韓劇拍攝場地。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-23 20:45
如果無頭緒,你可以殺上永安或東瀛遊,攞行程參考,又問吓理想日子自由行機票+酒店套餐幾錢
問完你會有初 ...

你建議又幾好喎,上去旅行社問下先,唔該曬。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我睇 Lazy Japan 懶遊日本,台灣人 blogger,交通講解簡單易明

象牙宮

李家承 發表於 24-3-23 20:52
你建議又幾好喎,上去旅行社問下先,唔該曬。
如果真係怕唔識搭車去景點,
而家好多包車可
或者參加一天團,可考慮下。

別墅

回覆樓主:

大板好似有合味道博物館,值得去嗎?

珍珠宮

李家承 發表於 24-3-19 18:59
佢地都係話想去日本,我唔想plan 行程所以跟團,上年去完褔岡覺得一般般,想問大板好玩嗎?想去行街多。另 ...

福岡好好玩喎,不過你跟團就可能差好多

珍珠宮

yin-ting 發表於 24-3-22 10:11
上年暑假去日本,就決定以後唔會暑假去日本

去吓可以避暑的地方

上年暑假日本真係特別熱,我去咗福岡+鹿兒島,合共19日,真係曬燶咗 不過我今年仍會再去,會去北海道

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-22 10:12
北海道唔熱,暑假嘅天氣好舒服

上年北海道暑假都熱,希望今年唔好咁熱

珍珠宮

milkteabb 發表於 24-3-22 11:05
題外話, 小朋友都中三, 會唔會考慮比佢一個人去join暑假遊學團?

見到坊間有d 去新加坡 / 日本/ 澳洲, 10 ...

自己帶小朋友去啦,可以自己泡製遊學團,我試過帶小朋友去水族館參加兩日一夜活動,夜宿水族館都好特別。另外又會去博物館,參加生態導賞團等,又可以玩下 DIY(例如朱古力DIY,可認識埋可可樹)

水晶宮

MissMaMa 發表於 24-3-23 22:29
上年北海道暑假都熱,希望今年唔好咁熱

遇到熱浪就邊度都熱,北海道已經叫做唔熱。

水晶宮

JaniceB 發表於 24-3-23 21:28
大板好似有合味道博物館,值得去嗎?

香港都有喎 ~

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-24 08:13
遇到熱浪就邊度都熱,北海道已經叫做唔熱。

上年暑假我都喺日本,每朝睇住天氣報告,北海道最熱有36度,咁都叫唔熱? 最慘係有 d旅館冇冷氣,勁辛苦,所以我訂今年暑假,都 check 清楚有冇冷氣。

水晶宮

MissMaMa 發表於 24-3-24 08:46
上年暑假我都喺日本,每朝睇住天氣報告,北海道最熱有36度,咁都叫唔熱? 最慘係有 d旅館冇冷氣 ...

36度就梗係熱浪啦 ~ 今年香港會好熱,同香港比,一定會突然舒爽。
有年暑假喺北海道,我直頭覺得凍。而家旅行搵酒店,要搵有冷氣,即使去歐洲,都要有冷氣。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-24 09:38
36度就梗係熱浪啦 ~ 今年香港會好熱,同香港比,一定會突然舒爽。
有年暑假喺北海道,我直頭覺得凍。而家 ...

香港年年都熱吧,上年喺福岡,可能係打風前夕,嗰種熱力係好恐怖,熱過香港

試過暑假去歐洲,訂過一間冇冷氣嘅(去到先知),好彩嗰年天氣正常,仲涼涼地

希望今年北海道天氣正常吧~

水晶宮

MissMaMa 發表於 24-3-24 09:44
香港年年都熱吧,上年喺福岡,可能係打風前夕,嗰種熱力係好恐怖,熱過香港

試過暑假去歐洲,訂過一間冇 ...

我舊年暑假都喺福岡,又唔覺辛苦過香港。我覺得香港夏天好難頂。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-24 09:57
我舊年暑假都喺福岡,又唔覺辛苦過香港。我覺得香港夏天好難頂。

可能你唔係最熱嗰幾日,最熱係7月尾,8月頭,嗰種熱力喺香港真係未試過。之後我8月中喺鹿兒島,都唔熱。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊