自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

hkgra 發表於 24-3-20 11:16
木門對木門,竹門對竹門,差距唔可以太大

對方家庭唔需要接制既,其實又唔使門當戶對

子爵府

大家說中重点,格局眼界真係会被貧窮限制了,所以,我对較孰的世侄親友講,努力裝備自己,大学畢業後,要嘗試創造自己的世界,多D探索這世界,認識多D不同事物,擴濶自己眼界。
曾有人說過:出世窮不是自己的錯,長大成年後仍然是窮,那就是自己的錯。
這句話確有意思

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

GreenMaDad 發表於 24-3-20 21:55
回覆 littlefunpig 的帖子

真係基層家庭出身架....

應該唔洗養家?無負擔既人先唔洗工作賺錢

子爵府

貝_貝 發表於 24-3-20 22:04
對方家庭唔需要接制既,其實又唔使門當戶對

如果可以, 大家唔好差距太大, 婚後牽涉埋對方家庭成員, 心術不正的就煩啦.

子爵府

Cinken 發表於 24-3-20 22:13
大家說中重点,格局眼界真係会被貧窮限制了,所以,我对較孰的世侄親友講,努力裝備自己,大学畢業後,要嘗 ...

有時唔係你話去探索就探索, 如果家境唔好, 一畢業已經要背起頭家了, 仲有咩理想可言.

男爵府

吾知佢地要吾要養家喎,估計佢地有時可能一個月賺到幾萬,一有錢就買靚衫,去旅行,咁當然佢地有非一般既審美標準,點會着u記個d, 仲有整頭髮,男仔都可能做facial化妝,吾似儲到錢。但佢地外表光鮮,亦有咁上下才華,我都估阿女鐘意。

男爵府

外表普通,打份普通工,出身基層,我其實吾太擔心,因阿女應該吾鐘意。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

fivebeanrice 發表於 24-3-20 19:39
未拍過先好呀,多d幻想空間去生活!拍過嘗過戀愛滋味但最後得不到仲痛苦。
...

都有啲啱。所以有個而家idol 係十二子,姜B係no. 1 ans.
另一個係Anson lo,睇佢去同 anson lo紙牌影嘅相真係幾sweet嘅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

GreenMaDad 發表於 24-3-20 23:57

吾知佢地要吾要養家喎,估計佢地有時可能一個月賺到幾萬,一有錢就買靚衫,去旅 ...

咁得閒扮靚多數都唔洗養家養仔女
幾好丫中意做自己野咪做

翡翠宮

Onlok 發表於 24-3-21 00:04
都有啲啱。所以有個而家idol 係十二子,姜B係no. 1 ans.
另一個係Anson lo,睇佢去同 anson lo紙牌影嘅相真 ...

幾好丫 人生係佢地自己
又唔係個個一定要搵人嫁
一陣嫁著個衰既
洗錢供養啲不孝仔女老公又出軌或者食軟飯
甚至要倒貼 幾多人日日上去夫婦婆媳單親版開鋪
佢地人生少好多煩惱
又大把錢洗

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Cinken 發表於 24-3-20 22:13
大家說中重点,格局眼界真係会被貧窮限制了,所以,我对較孰的世侄親友講,努力裝備自己,大学畢業後,要嘗 ...

出世窮不是自己的錯,長大成年後仍然是窮,那就是自己的錯。
這句話確有意思

唔認同呢句,出世有錢同無錢家庭,
眼界差好遠,接觸人,事,物,父母栽培,人脈已經差好遠。

Dauntlessff    發表於 24-3-21 04:15

大宅

MRS.KAREN 發表於 24-3-21 00:44
出世窮不是自己的錯,長大成年後仍然是窮,那就是自己的錯。
這句話確有意思

個人認為,較接近現實嘅一句,應該係:

"發唔發到達要睇個天,會唔會仆街就睇你自己"

由貧窮上升到中產,唔係好難。由中產上升到"發達"就好難,除非你好肯搏,又好好彩。

情到深處人孤獨

男爵府

我都係咁諗,雖然佢地係月光族,"錢途‘’暗淡,但做到自己鐘意既野,外表亮麗,自己後生都應該鐘意🤣,咁樣既窮鬼,都吾反對喇,只會提佢地,可以儲錢就儲喇。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 貝_貝 的帖子

就算係甘,但成長以黎既背景唔一樣,價值觀唔同,都好易形成錯配

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-3-20 10:09
湖南,有一名26歲的女子,經常被父母催婚,因為父母看到別人家的女兒都嫁出去了,還收到了很多彩禮,就非常 ...

女孩是中國父母的搖錢樹,是用來做家務,比家用和換禮金的,怎會肯讓她們嫁窮人。

男爵府

GreenMaDad 發表於 24-3-21 07:08

我都係咁諗,雖然佢地係月光族,"錢途‘’暗淡,但做到自己鐘意既野,外表亮麗 ...

有父母蔭嘅話,呢類人一生活得瀟洒

大宅

lovebobo 發表於 24-3-20 11:22
我朋友小康之家,當年同個窮男友一齊,我地成班朋友都反對。大約十年前,佢男友搵萬幾,中資公司,份工好 ...

如果之後都係無咩轉變, 經濟壓力大咗時, 佢到時就會明你地點解咁講
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

侯爵府

Onlok 發表於 24-3-20 11:16
咪就係囉!

佢啊媽教得好唔好丫?兩姐妹加埋都有幾層樓,俾一層啊哥一家住。

女人奄尖既,都係好難嫁得出

男爵府

yuyueng 發表於 24-3-20 11:08
窮男人究竟有幾窮?點窮法?最怕系男家一家好窮,婚後要照顧埋男家一家。

...

我有個朋友佢唔係好有錢,但佢揀嘅老公係比佢更加冇錢。而且佢老公成日轉工。。。朋友要負責仔女嘅開支,同埋因為仔女係比男家湊,所以佢都要俾錢男家父母。我朋友要做兩份工,其實好辛苦。。。

子爵府

好媽媽勳章

我朋友嫁左個窮男生左個女,分居緊,個女比自己亞媽湊獨力養大佢,一個女人仔養起成頭家都佩服佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊