自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MissMaMa 發表於 24-4-27 11:11
墾丁玩水我就麻麻地,如果玩水,沖繩會係更好選擇

Btw,去台灣旅行咁多次,真係從未試過自駕,我就鍾意包 ...

多謝你意見,我都知道南部夏天比較熱,不過諗住自駕出去熱一陣又返車涼一陣,同埋諗住夏天住酒店同沙灘玩水比較開心。沖繩我哋以前自駕去過係好開心,我都好鍾意嗰種陽光與海灘嘅感覺。我之前去台中都試過自駕,覺得喺台灣揸車都同日本一樣咁方便。

大宅

w.c.chong 發表於 24-4-27 10:01
我都未買,就係怕

係囉,我都有啲怕,所以唔敢買機票住…可能到五月睇睇餘震有冇跡象停先

珍珠宮

雪米兒 發表於 24-4-27 14:02
多謝你意見,我都知道南部夏天比較熱,不過諗住自駕出去熱一陣又返車涼一陣,同埋諗住夏天住酒店同沙灘玩 ...

可能我怕熱,台灣嘅夏天都幾辛苦,雖然會包車,但都唔太想喺戶外。

自駕方面,我覺得台灣同日本好唔同,我鍾意喺日本自駕,但台灣就唔會。唔計左右軚,台灣揸車冇日本咁好揸,多單車和摩托,如果山區,山路設計都麻麻,窄又多灣,而且多工程車。重點係,台灣包車算平,自駕唔會平好多。

公爵府

牛年勳章

Bicanna 發表於 24-4-27 10:37
我地7月尾去,而且我地family trip , 要早d計劃。酒店都越黎越貴,book 定先冇壞。我計晒機票加酒店,平均 ...

呢度啲姊妹話咁早訂機票係好傻㗎!遲啲訂暑假嘅機票係會平啲㗎 !

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-22 20:31
事實我買完暑假機票無耐,係平過之前我睇嘅價,我之前都有講,平啲嘅價唔係成日有,今個星期平左下星期可 ...

我贊成你講,我試過好多次好遲買暑假機票,其實係見突然平,就即時計劃去。我經驗係,如果機票平,酒店都唔會太貴。

珍珠宮

sk2sk2 發表於 24-4-27 10:36
只係買左機票8月去札幌,呢家開始plan

Hello,我7月尾去北海道

珍珠宮

小艾美 發表於 24-4-18 20:30
我上年6月開始想暑假去日本,7,8月日本機票9千元,一啲都唔覺平。
坐cx

我上年10 月換咗今年7月尾北海道,Asiamiles 換北海道最抵

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 24-4-27 14:20
呢度啲姊妹話咁早訂機票係好傻㗎!遲啲訂暑假嘅機票係會平啲㗎 !
...

冇人話早訂係好傻,只係有人回答遲訂都有機會平,唔好攪錯個邏輯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 24-4-27 14:46
我贊成你講,我試過好多次好遲買暑假機票,其實係見突然平,就即時計劃去。我經驗係,如果機票平,酒店都 ...

我8月去高松,依家再睇我book嗰間酒店個價已經加咗價10幾%(以兩者原價計算比較),我book嗰陣仲有做折價券promotion仲再平多啲添同埋越遲越無房呀,空房越嚟越少就越貴。
仲有最緊要係有啲活動係先到先得要俾錢早啲book先,好似我book明石海峽大橋登頂見學體驗咁,佢4月已經開放可以book暑假個期啦,我見暑假有啲日子/時段都full咗喇,咁早啲買咗機票定咗日子就可以早啲plan呢啲~

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-4-27 15:25
我8月去高松,依家再睇我book嗰間酒店個價已經加咗價10幾%(以兩者原價計算比較),我book嗰陣仲有做折價券p ...

我只係分享不一定愈來愈貴,亦唔係代表一定愈來愈平,都視乎個別情況。

btw,我訂北海道,有些愈來愈貴,有些愈來愈平,所以我會取消再訂,務求價錢更抵,住得更好。除非非住不可,否則仍有不少好選擇。

子爵府

7月中到8月上旬既話早訂好d,8月中到8月尾通常平d又可能有不定時特價。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 24-4-27 16:08
我只係分享不一定愈來愈貴,亦唔係代表一定愈來愈平,都視乎個別情況。

btw,我訂北海道,有些愈來愈貴, ...

係呀,都要視乎你有咩情況要求,好似我舊年7月先至臨時決定換8月去札幌機票,我當時搵酒店想要3人房,好full好難搵又貴,可能2人房會容易搵啲。
好似今次我去高松,搵3人房其實都無乜選擇,一係就勁貴。

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-4-27 10:42
請問是Asiamiles 換?台灣機票,一搬買抵過換

我係換asiamiles, 本身想換日本 ,冇就換台灣囉。

珍珠宮

虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 24-4-27 14:59
冇人話早訂係好傻,只係有人回答遲訂都有機會平,唔好攪錯個邏輯
...

佢好搞笑囉,人地只係話唔一定遲買就貴啫,佢就不斷潤下人

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-27 17:14
佢好搞笑囉,人地只係話唔一定遲買就貴啫,佢就不斷潤下人

咪係,都唔知點解要不斷潤人,其實都係分享一下啫,可能佢未試過遲買平,覺得天方夜談吧

珍珠宮

小艾美 發表於 24-4-27 17:03

下次留返 d 里數換其他地方,暑假飛台北機票都係2千左右,但用里數換附加費和稅要$800幾,計返成本要$2300幾,唔抵呢

珍珠宮

小艾美 發表於 24-4-27 17:03

題外話,我見你話想換日本,我經驗係Asiamiles 年年都會放暑都飛。我上年1/10換,係日本大放題,暑假北海道,東京,大阪,福岡都有。

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-4-27 16:40
係呀,都要視乎你有咩情況要求,好似我舊年7月先至臨時決定換8月去札幌機票,我當時搵酒店想要3人房,好fu ...

2人房係易訂好多,當中雙床房難訂過大床房。而我對酒店房間又有少少要求,網站評分要高,面積最好有250尺以上,有浴缸,最好有大浴場,所以又難訂d。

男爵府

洪仔頭 發表於 24-4-17 17:45
各位暑假會唔會去旅行?小朋友返學始終冇咩時間好選擇,暑假流流長好似去過旅行先感覺實在啲。其實有冇機會 ...

趁暑假,安排國內火車遊,遊全國

珍珠宮

虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 24-4-27 17:31
咪係,都唔知點解要不斷潤人,其實都係分享一下啫,可能佢未試過遲買平,覺得天方夜談吧
...

接受唔到遲買嘅人平過自己 根本無人講早買係傻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊