自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事

係多事 但你應該要知醜,因為正確揸筷子揸刀叉基本食飯禮儀,如果連呢啲都做唔好 即係無家教。
你可以話年代唔同,唔洗甘重視。
但我講你知,出去做野見客食飯,人地見你揸到甘核突,都唔多唔少影響觀感。同事見你揸得衰,會背後笑下你。如果唔係大學點解會有high table manner呢啲活動參加?

你覺得人地多事但都要反醒自己有無教好小朋友基本野。呢個係我不斷同我自己細路講既 我唔教你核突出去比人話,係我無家教。

ps 我細路仲未揸得岩,但練緊。佢做唔到係另一回事

公爵府

BarbaraX 發表於 24-4-30 17:39
我細個又係揸得好肉酸
比大哥打到識揸為止
今日嘅我 真係多謝佢肯"教"我

我地阿公都係甘 我好多謝佢有教我地
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可能個親戚態度唔好
如果只係為批評而批評就唔駛理
但如果真係唔識揸,有人提下係好事,趁機會教返識佢

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fasola 發表於 24-4-30 16:54
十居其九, 都係食飯時間, 當面話小朋友或者指導小朋友父母. 咁做都係另一種無禮貌.

應該係小朋友唔在場時 ...

或者唔直接指出錯處,婉轉咁講:小朋友,你咁揸筷子攰唔攰呀、辛唔辛苦呀?如果咁咁咁(示範)會唔會好啲呀? 跟住鼓勵

佢試多幾次。

如果係唔得既,其實應可能係肌肉未得或其他問題﹗ 咁再鼓勵下佢,話:叻喎﹗肯嘗試﹗未得都唔緊要架,慢慢黎吖。

我相信若係咁,大家都容易接受囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 24-4-30 15:33
對於完全屬於人哋嘅事情我好包容,佢只要夾到餸生活唔成問題,又唔會叉舊餸去人哋度, 我冇所謂。

而且所 ...

我都曾有此疑問

不過,約定俗成,都唔想同人爭拗咩喇,總之唔好手指指住人,我就當合格喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

我細個都唔識揸筷子,但我又夾到,一直到小學,同親屋企人以外嘅人食飯就俾人咁講,講得多我開始覺得煩,咪重新揸番正囉,之後再同果啲人食飯,我夾得仲穩過佢哋,一粒圓咕碌丸子佢哋夾極都夾唔到,我一野夾起俾佢

公爵府

醒目開學勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-30 11:41
調轉諗啦,想你小朋友衰嗰啲見到有問題都唔會出聲。

X2, 而家啲家長玻璃心,忠言逆耳!

伯爵府

December_baby 發表於 24-4-30 11:33
我覺得佢哋好多事

X2 關佢鬼事

水晶宮

叉可以點樣唔識揸?

別墅

回覆 lemontea520 的帖子

的確喺.......

而家 冇咩人 聽過 / 學過 - 揚名聲,顯父母,光於前,裕於後. 呢d 好嘢.

子爵府

有錢人唔識就有d核突. 如果只係普通平民一個, 識唔識揸筷子其實有咩所謂呢, 唔通識揸就代表你出身好咩, 人品好咪得囉.
話人唔識揸筷子其實等於批評人父母冇家教, 某程度都係冇禮貌的一種. 始終以前年代窮, 父母好多冇咩文化可能真係唔識呢d餐卓禮儀.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

細個改劣行會容易好多,揸筷子有人覺得小事,夾到就得,觀人於微,話不多說!

伯爵府

tmlhk 發表於 24-4-30 17:06
回覆 vencyk 的帖子

出嚟做嘢個陣 跟老細 同d 大老闆 坐埋一齊食飯,

我好巴閉,
去中式宴會,
一開始就叫主人家拎刀同叉同更比我,我話從來唔用呢D咁既筷子食野

琥珀宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 12:17
樓主都幾蠢下
人地間接話你個仔無家教
即係鬧你做乜唔教個仔呀

餐桌上確可睇到此人的出身、家的階層,冇得呃,就算係有錢人,都睇到係暴發戶定係書香門第。

揸筷子其次,捧唔捧碗食飯更重要,見好多人烏低頭爬飯或在碗中夾餸放入口食,另一隻手殘廢咁在檯底,好似狗仔咁食飯,出身於低下階層家庭,食飯一定挺直身子吃方為人類。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢啲唔係幾十年前先會講?
而家果啲唔理架喎

侯爵府

我覺得佢哋好多事

點都要佢學識. 唔係再大D俾同學笑時才學囉.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

睇對方語氣啦

斷估唔會用8婆語氣講啩

普通講吓的話我唔會嬲,我會話係呀,因為我都唔識揸,你識你幫我教唔該晒

水晶宮

2024年龍年勳章

我覺得佢哋好多事

可以詳細講下當時具體情況?實際講咗D咩?語氣表情又係點?
你小朋友又幾大?學咗揸筷子幾耐?
佢地多事還多事,都係希望你個小朋友揸得正確D。
題外話,我在電視見好多的食飯場景,唔少演員都唔識揸筷子。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

Rita 發表於 24-4-30 21:29
可以詳細講下當時具體情況?實際講咗D咩?語氣表情又係點?
你小朋友又幾大?學咗揸筷子幾耐?
佢地多事還 ...

王鶴棣唔識揸
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊