自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蝦米豬 發表於 24-5-5 15:27
唔好怪佢哋,係香港高樓價做成的禍,佢哋學歷做full-time萬幾二萬一個月,做前線ft多數要做12個鐘,番5日 ...

唔會怪班後生,衹係讀咁多書向下流心態好可惜。
香港最大問題係住,政府政策失敗,公屋起到靚一靚交通又方便,多年來攪到啲人得公屋得天下心態,害咗下一代,好羨慕新加坡組居政策。

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 18:22
每次我都好怕見到有人好似你咁講呢啲嘢,因為我每次都好想鬧「唔該可唔可以認真啲資料搜集吓做吓功課、啲 ...

Jm

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Kittymummy 發表於 24-5-5 12:06
其實係,佢地覺得買樓係好遙遠既事黎。呢個話題,我女同佢地食飯時有傾過的。
...

所以家庭教育好重要,好多後生仔女你問佢哋乜嘢係按揭?按揭保險?首置最少要俾幾多成供幾多年? 利率點計?佢哋根本就唔知,只係聽得多人哋話死慳死抵廿幾三十年都買唔起樓,佢哋又跟住信咗人哋講⋯⋯

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 18:46
所以家庭教育好重要,好多後生仔女你問佢哋乜嘢係按揭?按揭保險?首置最少要俾幾多成供幾多年? 利率點計 ...

星期五晚,就係bk有件怨婦/佬無限loop兩萬蚊人工,咩儲幾十年首期,又講返咸豐年97好易買樓。我cap埋兆山苑5千幾蚊呎比佢睇,3球已有564呎,已補地價的。大件夾抵食,仲可以話上唔到車,咩咩咩,救命....

stagea    發表於 24-5-6 09:55

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-5 18:40
唔會怪班後生,衹係讀咁多書向下流心態好可惜。
香港最大問題係住,政府政策失敗,公屋起到靚一靚交通又方 ...

談「具包容性」的組屋政策:為什麼新加坡單身者在買房過程,常被調侃是「二等公民」?
https://www.thenewslens.com/article/191916
jm勸你搜集吓資料、睇吓新加坡當地單身人點睇呢個政策,呢篇文先再講⋯ 唔好人哋話羡慕你又羡埋一份⋯⋯⋯

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-5 18:48
星期五晚,就係bk有件怨婦/佬無限loop兩萬蚊人工,咩儲幾十年首期,又講返咸豐年97好易買樓。我cap埋兆山 ...

呢啲人被洗腦洗得好勁 我覺得啲人就好似將「買樓/供樓」視為洪水猛獸咁,連掂都唔敢去掂/抑或係懶得去掂? 連搜集吓資料做吓功課都唔肯,就算你有足夠車資都唔知可以喺邊度搭車啦,咁係咪成世人原地踏步等人打救你呢?

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-5 18:45
Jm

我真係好怕睇到人哋講呢啲,呢啲擺到明根本無買過樓/無做過功課,仲話要交稅,我心諗你話搵萬幾二萬,要交稅交得幾多呢? 就算話係要俾買樓印花稅,300萬以內既樓都只係需要俾$100啫,真係咁難為你咩? 壓測又取消埋喇,咁都仲話儲廿幾三十年都上唔到車我真係唔知講咩好喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 24-5-5 18:51
談「具包容性」的組屋政策:為什麼新加坡單身者在買房過程,常被調侃是「二等公民」?
https://www.thenew ...

你啲咩理論,人哋羨慕我唔可以羨慕咩

唔理佢二等公民先, 政策至少改善咗好多人嘅居住環境,住屋需要, 有能力嘅亦可以自己再買樓,總好過香港而家房屋政策,新世代 讀咁多書為咗公屋都向下流嘅心態。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-5 19:21

唔理佢二等公民先, 政策至少改善咗好多人嘅居住環境,住屋 ...

你其實有冇睇內文㗎?又懶得睇嗎?你講到好羡慕新加坡組屋政策?請問你係羡慕啲乜呢? 內文話有個38歲既申請咗8次先至成功喎,你覺得佢呢個政策真係幫得到單身年輕人咩? 究竟有乜好羡慕呢?

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-5 19:21

唔理佢二等公民先, 政策至少改善咗好多人嘅居住環境,住屋 ...

「一名單身者要購買預購組屋面臨諸多限制,首先必須夠老(35歲才有資格申請預購組屋),接著是選擇寥寥無幾(只能購買二房式靈活單位,且不能位於成熟組屋區)。

在這種「爹不疼娘不愛」的尷尬處境中,單身者想買位置更佳和空間更大的組屋,只能著眼轉售組屋市場(但同樣須等到35歲以後),但轉售市場近年風起雲湧,未必是中等收入者能夠輕鬆負擔的選項。」
你覺得真係好過香港? 唔係吖嘛anyway我叫你唔好人羡慕你又羡慕既意思唔係話你唔可以羡慕,而係⋯⋯ 不如我直接啲講:唔好人哋咁蠢你又跟住佢蠢啦⋯⋯咁解。

子爵府

回覆樓主:

有邊個唔想唔洗做又有錢洗,真係係時候要檢討一下所謂嘅扶貧政策,唔好再亂洗錢係啲懶人假貧窮到

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-5-5 19:31
「一名單身者要購買預購組屋面臨諸多限制,首先必須夠老(35歲才有資格申請預購組屋),接著是選擇寥寥無 ...

最叻係你啦,討論區唔比人講嘢嘅,開口就鬧人,知少少扮代表叻唔切,咁叻你自己一個慢慢講啦.... bye

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 19:19
我真係好怕睇到人哋講呢啲,呢啲擺到明根本無買過樓/無做過功課,仲話要交稅,我心諗你話搵萬幾二萬,要交 ...

X2, 3球野唔係冇選擇,有心上車做下功課,銀行有pre-approval 服務。大把app去計每月供款。依家仲要唔駛on top 兩厘壓測。政府又減埋印花稅。樓價平均跌左兩成,大西北有d直頭跌左4成。3球野大把選擇,已經唔係個別賣得平。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-5 19:43
最叻係你啦,討論區唔比人講嘢嘅,開口就鬧人,咁叻你自己一個慢慢講啦.... bye

...

又一個人云亦云,我暗示咁講你又唔明,到我直接咁講你又話我鬧你
點解家庭教育咁重要?原因就係你唔肯認真去了解,連睇篇文都懶得睇,咁咪造就下一代都同你一樣錯覺香港好難買樓呀、好羡慕新加坡啲房策咁好呀,咁囉⋯⋯⋯
你其實知唔知新加坡樓價&租金,已經超越咗香港成為亞太地區最貴呢?

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 19:51
又一個人云亦云,我暗示咁講你又唔明,到我直接咁講你又話我鬧你
點解家庭教育咁重要?原因就係 ...

我可以話你知,我朋友個仔係星洲讀書,疫情時佢租樓係要兩萬5。 唔會比香港平得幾多。我諗今時今日已經見3皮。因為呢兩年抽升左好多個租金。

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-5 19:50
X2, 3球野唔係冇選擇,有心上車做下功課,銀行有pre-approval 服務。大把app去計每月供款。依家仲要唔駛on ...

我信乜嘢圈子造就乜嘢人㗎,我身邊都有認真識諗既年輕人都已經靠自己上咗車。
樓上jm所言 「香港而家房屋政策 新世代 讀咁多書為咗公屋都向下流嘅心態」,我覺得呢啲好多時都係家庭造成,呢度好多jm都話等仔女18歲就幫佢交表申請公屋,一直都灌輸仔女18歲就可以去排公屋呀呢種觀念⋯⋯
認真啲諗吖,如果唔係屋企人幫佢交,佢會自己走去遞表格排公屋咩? 十個有九個都嫌麻煩啦,分分鐘根本唔知乜嘢係公屋乜嘢係居屋添。
你唔去「點」佢行呢條路,而係教佢點樣儲錢上車,乜真係咁難敎咩? 起碼我身邊識既年輕人都鍾意住私樓有會所⋯⋯ 係向上流嗰班囉。
我唔想啲人「一竹篙打一船人」,「年輕人=一定買唔到樓=公屋」咁樣標籤化佢哋囉

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 18:46
所以家庭教育好重要,好多後生仔女你問佢哋乜嘢係按揭?按揭保險?首置最少要俾幾多成供幾多年? 利率點計 ...

想當年,我都比我媽說要三成首期才可買樓,比佢呢句野騙左好耐。

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 20:10
我信乜嘢圈子造就乜嘢人㗎,我身邊都有認真識諗既年輕人都已經靠自己上咗車。
樓上jm所 ...

你說得好正確。所以我會點啲仔女向上游,盡力。

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 20:10
樓上jm所 ...

咁你又講得冇錯喎。有幾多個18歲主動DL房署份表去交?填都未必識填啦。咪又係d亞媽唔知聽邊個講,傳媒,左右隔離c9話人生勝利組,老虎蟹都排左先。

水晶宮

hfl2000 發表於 24-5-5 18:22
每次我都好怕見到有人好似你咁講呢啲嘢,因為我每次都好想鬧「唔該可唔可以認真啲資料搜集吓做吓功課、啲 ...

我幫人地答埋:「呢啲屋不是人住架。」

正如我慳錢食平野帶飯,都比人留句:「呢啲野不是人食架。」

上車不是難,但好多想一步到位那款。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊