自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-5-15 12:34
我直情想快d立平安紙,死左錢就比子

立平安紙好快啫,唔難呀!

珍珠宮

變成一首歌 發表於 24-5-15 12:35
個人睇法唔同,例如家用,香港人覺得好平常,原來喺大陸,除咗廣東人,其他省嘅人係冇俾家用呢回事
...

原來廣東以外,好多都無比家用呢個概念

大宅

小諧星 發表於 24-5-15 08:44
你個例子係網上情緣
而家係有埋真人服侍
洗錢請看護都要錢啦

樓主,想父母開心,如果佢使多D錢可以令自己開心我會叫佢唔好慳.呢點我好認同你!
但新何太100%為呃錢而來,而何伯身為局人已中毒太深唔理性,如果我作為仔女好難無動於衷由得佢.我會約爸爸出来傾,會幫爸爸看管住D錢, 例如每月轉2萬俾佢哋生活,然後爸爸俾家用佢太太.如果個女人係真心想同伯伯過日子而唔係為450萬而來相信都無乜意見.(好多家庭都係咁經營)咁佢又係真心陪伯伯過完佢開心的下半生的話,到伯伯走後俾筆錢佢,當多謝個女人又好當陪伯伯的酬勞又好.
筆錢的额多少我會跟據個女人陪得好唔好決定

子爵府

小諧星 發表於 24-5-15 08:02
我絕非事件中任何人
只係係何生何太單嘢睇到人性

好欣賞樓主你孝順嘅心
但呢件事明顯個女人呃老豆
當然要阻止
錢係父母辛苦幾十年得來或者係保險金 點都好 都係2人努力先會有
就咁就比個只識10+日嘅人呃左去?
到時老豆自殺都有啦
到時周圍花生友又話 明知老豆比人呃都唔做嘢
其實而且細女保住筆錢比老豆之後慢慢用係好事喎 你唔應該用比乞兒嘅講法
如果個女人係正常嘅
咁當然唔會理老豆錢點洗啦
就係而家唔正常 所以先會有呢個做法麻

子爵府

richfish 發表於 24-5-15 12:45
樓主,想父母開心,如果佢使多D錢可以令自己開心我會叫佢唔好慳.呢點我好認同你!
但新何太100%為 ...

珍珠宮

我絕非事件中任何人

其實我都buy你的睇法。 只是何伯的case, 明眼人都見到何太好唔妥,仔女擔心好正常。

不過呢班仔女都有好唔妥当嘅地方,真係關心何伯,和善d去勸下,就算勸唔惦,都唔應該講d咁難聽嘅說話。

學你話齋,d錢係何伯嘅,就算使晒又如何?仔女養父母都天經地義,難道父母有能力使自己錢,仔女就無養父母的責任?

呢個case咁戲劇性,都係因為兩邊都有唔著嘅地方,否則點會比到有心人入到位/

男爵府

我爸爸過身留咗樓同$比媽媽,媽媽亦已改嫁、我無諗媽媽遺產,我嘅錢亦都會留比子女。
我只係花生友,無話撐邊個。我明白何家子女諗法,因為我都經歷過。
第一集都有啲同情何伯,後黎發現佢根本就係咸濕阿伯,姣婆遇着脂粉客
而且我覺得,嗰筆錢,一定唔會係全部屬於何伯,否則銀行唔會咁易俾何細女轉走晒啲錢。

水晶宮

畀面勳章

我絕非事件中任何人

仔女冇要求父母生佢出來,父母如果冇抱住“無條件愛子女”的心態,點解要生?唔生可以剩更多身家啦!

大宅

我絕非事件中任何人

諧星

就算唔謀父母D$
但眼白白睇住老豆D $比人呃
呢D唔係孝順呀, 係叫做睇住佢死都唔出手, 你死關我乜事呀
呢D 仔女真係自私又不孝

公爵府

hashtag影視迷勳章

我絕非事件中任何人

我同你諗法相近,不過你勇敢d,你敢講出來我覺得如果d錢係佢賺嘅,就係佢同之前在生老婆的,老婆死咗就係當事人自己的,佢喜歡倒落海都可以。不過如果睇到老豆亂咁洗錢,可以提醒佢,如果提醒咗都唔聽,就嚴正警告佢唔會幫佢執蘇州屎。完。
呢單野實在悶極。

男爵府

我絕非事件中任何人

真愛就唔好計較錢, 人哋仔女同個老豆相處幾廿年,你同佢老豆相處咗幾個月~~~

伯爵府

我絕非事件中任何人

打横黍講!
點都比有血缘仔女,就算佢地用哂都唔會比外人。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

藴藴 發表於 24-5-15 12:55
我爸爸過身留咗樓同$比媽媽,媽媽亦已改嫁、我無諗媽媽遺產,我嘅錢亦都會留比子女。
我只係花生友,無話撐 ...

很理性
对,阿伯心知肚明錢不是他所有
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

dongnut 發表於 24-5-15 12:45
好欣賞樓主你孝順嘅心
但呢件事明顯個女人呃老豆
當然要阻止

個細女就係要你地冇左$45O萬係乜樣,now幾快現形。

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-5-15 08:08
咁你自己係咪已早年一早通知父母不要分$比你,而你又已通知你仔女唔會分比佢地 ...
我仔真係叫我唔駛留錢俾佢,佢知我想捐曬俾流浪狗

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

foggyao 發表於 24-5-15 09:55
我就係見洗版,先去補做返啲功課

撮要,老夫少妻,三十幾年差距,老夫7 6歲,少妻內地人有18歲仔 ...
仲有唔夠2個月要亞伯去銀行拎啲未到期嘅定期(一百萬)做生意

侯爵府

hellomiki 發表於 24-5-15 12:35
立平安紙好快啫,唔難呀!

對,好快又好平。我媽一早立咗,放我保險箱。佢就係見有親戚突然去世,遺產搞到好煩。所以一早立定清清楚楚。立咗唔等於老人家要慳住使,只不過係佢去世後,少一個麻煩。

伯爵府

唔關事⋯⋯我從來唔覺得老豆老母走咗之後D錢要比我,即使父母話要比曬我細佬我都唔覺有乜問題。但如果我父母遇著一個咁嘅人而沉曬船,我都會想盡辦法阻止個騙子得手。呢單個騙局太明顯,新何太根本一D耐性都無,付出耐少少都唔想。大咬到想阿伯渣都無得剩!

伯爵府

難道 用「婚姻」謀男人財產又應份?

珍珠宮

好媽媽勳章

小諧星 發表於 24-5-15 08:44
你個例子係網上情緣
而家係有埋真人服侍
洗錢請看護都要錢啦

你認為河馬將450萬騙到手後會乖乖留下"服侍"河伯嗎?吾係傻嘅都知吾會啦,正如佢攞完身份證一腳踢走低前夫一樣對待河伯。依家仔女做法:隔幾個月俾幾萬河伯駛(見到銀行薄有入6萬),令河伯永遠不會乾塘,才是留低河馬"服侍"河伯的最好方法!

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊