婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 95# LokMoMo 的文章

姊妹,樓主都好煩啦,重叫佢進修增值?等佢攪掂依單野先啦,依度個個都鬧佢,我真係好想問下,唔通D人真係咁得閒無事做,搵佢黎鬧激親自己會有好處咩?樓主都火摭眼到乜都唔識諗,講太多,都只會令佢亂!

何況兩公婆生得個B出,咁大個人有手有腳,樓主唔會餓死架,放心啦!

珍珠宮

原帖由 joey_23 於 09-6-26 02:05 發表
算啦,咪腰潤佢啦,佢重咁Young,點會明你講咩丫,佢撞過釘就會學精!機會人人均等,由得佢講啦!

講真, 樓主如果兩公婆做嘢, 加埋同我當年人工咪一樣....你知我當年幾慘, 一個人做嘢, 4個人食飯, 15k人工, 扣起11k俾咗呀媽做家用, 重要交個女既學費2.5k(我呀媽唔肯湊), 我當年都係1.5k一個月, 果1.5k重要交埋上網同手提電話, 日日同啲同事講, 我減肥唔食飯......我係好明白個袋無錢果種感覺, 亦好明白無錢還面對唔到朋友既滋味!所以我先叫佢要eq高啲, 想多啲辦法去慳錢.....

我真係想話佢知, 我都窮過架.....
好好過每一天......

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 maggie35201 於 09-6-25 18:39 發表
而且我而家比個女去返學,我就係唔想比ee湊,一個月要3k,如果我比佢返左學,學校有資助,我都可以唔洗比學費,我地都只係比一個月,之後政府比返我地,而且我地每個月都唔會得2k返工囉!

以我所知...個資助唔係咪易申請架...
你老公7k, 如果你揾份6k...你同你媽媽同住(4人家庭)就只得半免
同埋申請個時要你地兩公婆都係返full time 先會批...所以唔好大安旨意有資助喎

珍珠宮

原帖由 siusum 於 09-6-26 09:36 發表

以我所知...個資助唔係咪易申請架...
你老公7k, 如果你揾份6k...你同你媽媽同住(4人家庭)就只得半免
同埋申請個時要你地兩公婆都係返full time 先會批...所以唔好大安旨意有資助喎 ...

如果兩個都係搵6k, 加埋家庭總收入少於11800, 咪可以有3/4免.....

別墅

點解係個女身上唔洗幾k呀!之前我有野做,冇人同我睇個女,我係唔係要放係ee到叫ee幫我湊呀,ee都收3k喇!仲有係ee個到d奶粉尿片都係自己比ee,自己屋企又要,如果唔係夜晚自己放工返黎屋企自己湊個女點會有奶粉呀!而家我係自己湊,但如果我係要搵工,我係唔係都係要比個女早d返學呀!而且學校個到話仲未有9月份個份新既學生資助呀!我何來資助左呀!

原帖由 LokMoMo 於 09-6-25 23:28 發表

我唔係好明樓主點叫理財, 佢嘅理財概念係我搵多D就自然有錢, 搵得多當然儲得錢多, 但搵得少就要節流. 口口聲自己搵得幾K, 但用你個女身上又幾k (使唔使咁多呀). 依D叫理財? 水煤又2K, 又叫理財? 無野做, 唔係自己湊 ...

侯爵府

十分同意
原帖由 LokMoMo 於 09-6-25 23:28 發表

我唔係好明樓主點叫理財, 佢嘅理財概念係我搵多D就自然有錢, 搵得多當然儲得錢多, 但搵得少就要節流. 口口聲自己搵得幾K, 但用你個女身上又幾k (使唔使咁多呀). 依D叫理財? 水煤又2K, 又叫理財? 無野做, 唔係自己湊 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,睇左你個post好奈,我吾係要針對你,不過,你自己已經大個,亦係一個mami,一個"家",係要你同你老公一齊去配合,吾可以將個問題放哂响你老公身上,無錯,佢要你問你mami借錢係有吾岩,但係佢吾咁做,又可以點做呢?不如你教下你老公啦.一個家係要共同付出ga.

文中睇到,你老公好似吾需要俾家用你99或62,已經係好幸福ga la,你地既$$只不過係用响自己既家庭度,文中題及有好多bk mami搵得多,但係你有無諗過,搵得多並吾代表可以洗得多,可能人地大部份$$都要俾外家或99呢??每個家庭都有自己既問題,有問題,咪去解決囉,並吾係去將個問題放大呀,傻妹,成熟d,用第三者既身份去睇哂每個mami俾你既回覆啦.
我都明白而家好難搵工,但係你又係吾係每份工都願做願見呢?馬死要落地行,真係無$$,洗碗清潔都要去做,明吾明.
我老公可能係你心目中係搵得多果隻,但係我地有好大負擔,有99要養,要俾間屋99住(我地供緊),生活都好艱苦,搵得多吾代表洗得多.我地要養兩頭家,你地養幾多頭家呀??
為左囡囡有好既將來,我都出黎做工,得6k一個月,囡囡學費已經3500,我自己得返2500,都係應洗得洗咋,等囡囡9月放完暑假,我都會搵多份part-time,為左個屋企,辛苦d都要,我無吹水,同我傾開計既bk mami都知我好大負擔,我搵多一份工做已經搵左好奈,同夫家關係亦好麻煩
世界上慘既人吾只你一個,有好多人陪你,我都係其中一個,大家努力啦.

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

........我都係早婚之人......不過讀書時期, 補習呀, PARTTIME呀~都同樓主一直揾的差唔多7000幾~~ 果時我都覺得唔係幾夠用....... 何況樓主係個啊媽病左, 個女仲細個, 老公的錢剛夠生活費之人......

但係路係行出黎的~~~ 我而家二十幾歲, 我父母係大6來港的, 兩人加埋先得萬出頭, 要養3個小朋友, 1個老人家, 加埋佢地2個, 6口之家~ 最後佢地死慳死底, 都養大我地~ 仲在香港有一間細細地的居屋仔, 大6有一間三層屋~~~

我媽咪常話: 無錢只好慳出條血路~~~

之前佢地是但一個失業後, 都一定拎我地出黎打黎出氣~

所以自細我好明白窮係咩嗞味~ 你想下, 幾年前, 得返一個人6K, 養6口之家, 供一間居屋~ 3小朋友要返學~6把口要食飯~ 仲有自己的伙食車費呢?

但我父母真係慳出條血路~ 用的每一毫子都係死慳死底~~~

當然, 到我呢一代就大洗左啦~ 因為有能力了麻~~~ 但我係由中一起就派傳單的果堆人黎的~~~ 基本上, 咩PARTTIME都試過~~ 一邊企係度派傳單, 一邊背英文單字~~~

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

我由頭到尾都係講,我話我個時未比人炒我個女比人湊,個女都要洗3k呀!你地d人點解咁鍾意將人地講既野唔睇清楚架!
仲有個d日本米糊唔係我架,我又係幫人賣架!你地唔知就唔好係咁講喇!
仲有7月個到,你地又知我報完名,冇同個個媽媽講唔去架咩!你地d人真係好得意架!

男爵府

樓主, 係到留言的人,唔認同您的想法及講法, 就係人地唔明白您唔諒解您? 唔知您苦況?

人地回應您, 提點您, 個訊息都係話比您知...
兩公婆共得富貴, 也要共患難
慳錢, 唔係話您扣晒所有開資, 得返ge錢點樣慳, 係點樣少開日常開資..
明唔明咩叫 "開源節流" ?
日頭減少開燈, 唔開冷氣(慳電費)..
減少亞女的日用開資(eg.唔用尿片, 用尿布)...

不過年紀細, 通常都會忠言逆耳...

男爵府

樓主, 您可以上網search"開源節流", 睇下人地點樣慳錢過生活, 仲好啦..

珊瑚宮

畀面勳章

算啦 ... 由得D細路女鍾意點就點啦, 反正佢根本聽唔入耳, 只係一味話自己/老公揾得少, 失業來做藉口 ... 由一開始(未婚)佢都無為自己將來打算(如有講錯,請見諒). 等佢繼續啦 !

禁止訪問

BK Milk勳章

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 hv245 於 09-6-27 15:51 發表

嘔血. 我係不吐不快, 回應埋今次我都唔再回應, 因為我真係唔係得閒無事幹, 搵人鬧呀.........

我有睇清楚, 仲同你講就係你搵得7K唔夠, 唔好洗3K搵人湊, 仲提供埋方法你諗諗. 雖然, 你依家失業用不著, 他日可能可以 ...

同意!

大宅

樓主~(事先講明我唔係得閒冇o野做,搵交嗌ge 人.我只係一個直腸直肚ge人...我lee几日有see你lee個post,但係今日真係忍唔到你lee d 咁ge做人處事態度..我都係不吐不快..真係嘔血!!!!!)
lee度唔係真係得你一個生活艱苦,我都窮過,我明白,你好想係lee度有人應同你,但係lee度所有有留言比你ge bk sis都係想教精你點可以慳到$,講真我諗你好細個,咁又點?lee條路係你o地自己揀ga...你地唔係應該諗下點先可以改善到以家ge生活ga咩?仲有時間係度怨邊個唔o岩.你一直怨,都唔會有多餘$跌落o來ga la..係未?.其實我唔信真係咁難搵o野做low,我見到好多人請sales ga..m記.電話訪問員都得ga.又唔洗點學歷ge...真係在乎你肯唔肯去做ga ja wor...
我都唔係話大你好多ga ja..我now 22歲.我同我老公冇人幫ga,只係靠佢一份糧..我o地交曬所有o野之後都係得返1千几百用ga ja..(雖然我同你唔同ge係,我now有o左5個几月,你係有個1歲几ge小朋友.)但係now我o地咩都係自己靠自己...我o地係搵方法解決問題而唔係製造問題low~咁你同你老公係唔會開心ga....
我大住o個肚都係咁搵工la...咁難搵都有人請..更何況你都唔係大住肚又冇咩問題,點會搵唔到?
我想樓主唔好再比d直口自己好ma..真係ga,窮有窮過.我唔信一世都會係咁....係未?
lee條路真係自己揀...要點做你和老公自己好好想吧..
(題外話..)
講真..我諗住我第時生o左呀b出o來..$o個方面都係見步行步ga ja..平有平養...當然我同老公都係會慳自己比好d ge 呀b~你add oil 吧....

侯爵府

樓主。。。。可能你覺得大家真係唔了解你。
但係我覺得你根本就係人地講咩你就有一大堆REASON去SUPPORT自己。。。。講到人人都誤會你,得你係最慘咁。。。。

珍珠宮

大家算啦...

其實樓主最錯就係揀咗而家個老公囉....自己搵唔到錢, 重揀個搵唔到錢既男人......

貧賤夫妻百事哀, 重夠膽生個女出黎....當正自己係清兵(掛咗個"勇"字係心口)

反正香港都唔會餓死人架啦.....一係繼續賒借度日, 一係同個老公離婚攞綜援囉......

(反正講咩都唔啱聽架啦...哈哈)

大宅

樓主,你愛唔愛你老公?一個愛老公既女人唔會當個家有問題時,只係識怨自己老公,你仲想人地一齊同你怨你老公,你覺唔覺得你有d唔岩?

恕我直言,其實我一開始睇你個post時,我覺得你好唔錫自己老公,你埋怨佢經濟有問題又唔出聲搵男家幫手,作為妻子既你,有無想過男人係極要臉既生物,你要佢拎家姐d公司錢做家用,你叫個男人塊臉可以放係邊??我地唔係唔幫你鬧人,但要鬧都要鬧得有道理先,係咪??老公下下問你mammy拎錢係有唔岩,但係最唔岩係身為妻子既你,唔想下點樣可以幫輕下個老公,有事就一味怨人,人地提議左n咁多樣方法比你slove problem,你就一味係咁ban人,ban ban ban..試問大家點會仲有計傾呢?

首頁

尾頁

跳至