興趣嗜好

跳至

首頁
45678...36

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

rose-mag  Thanks.  發表於 11-5-30 23:57

大宅

rose-mag 發表於 11-5-28 06:57
第五款:同第四款差不多,右面一條法國辮,左面一條,再綁到後面,上面睇成個心型咁
真係幾靚喎, 我都想幫阿囡咁樣紮呀, 不過又唔識喎, 只靠工人姐姐幫佢紮乍..

rose-mag  練習多D就得架啦,我都係紮咗幾十年。  發表於 11-5-31 00:33

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

第十三款:好簡單,前面兩邊紮起兩條,再加入後面頭髮再紮兩條,之後加入中間頭髮,將兩邊兩集紮成馬尾。

張秋    發表於 12-3-20 12:01
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

第十四款:係第十三款嘅變奏,因為囡囡話唔鍾意紮馬尾,
佢話唔做馬仔要做牛牛,所以就將放咗馬尾落嚟,紮成側邊兩條。

張秋    發表於 12-3-20 12:02

王國長老

第十五款(媽咪示範):要準備幾隻髮夾或梳髻嘅髮叉, 先抓前面一執頭髮(不需要太多)嬪三手成一條辮,
然後盤起成一個玫瑰花形於側邊,用髮夾或髮叉固定,
再將餘下頭髮拉向玫瑰花一邊紮成一條側辮,
亦可以用較華麗嘅髮夾做裝飾。

張秋    發表於 12-3-20 12:02

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔怪得d人鐘意生女啦,咁好玩﹗﹗

你真係好叻,好有耐性呀﹗

rose-mag  麻麻地,過獎啦。  發表於 11-6-1 14:17
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

RE: 分享:每日為女兒梳辮 (新款同圖解法國辮在第4,5,6頁)

第十六款:係第十五款的變奏,前面的玫瑰花最好係織向較前面,
固定玫瑰花之後,再將部份腮邊頭髮再嬪一條三手辮,
然後拉向後跟其他頭髮一齊綁成一條側辮,嬪嘅時候要就啱方向,
令三手辮向側面,綁成一條嘅時候,側面可以清楚見到條嬪辮就最好睇。

張秋    發表於 12-3-20 12:03

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我識同人嬪唔識同自己嬪

張秋  咁都好叻架啦﹗  發表於 12-3-20 12:04
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

王國長老

冰極 發表於 11-5-31 21:59
我識同人嬪唔識同自己嬪

練多D就得架啦,我以前都係同妹妹嬪,妹妹唔識幫我嬪,
所以就自己學幫自己紮,唔係只有佢靚就好蝕底。

王國長老

第十七款:第十六款嘅變款,將腮邊條小嬪辮盤上玫瑰花側邊,
再用髮夾或髮叉固定,成個頭我用咗兩條橡筋圈加兩隻髮叉。
後面頭髮可以就咁由得佢散落嚟,又或者收起盤隻低髺都OK
(呢個款我會等得閒再紮,影完相放上嚟,今日有D攰加上冇時間)。

張秋    發表於 12-3-20 12:04

子爵府

我都黎分享下先,
若你地識紮五手辮,呢個公主頭都好易整架咋!

張秋  點收埋d頭髮架?  發表於 12-3-20 12:06
rose-mag  考令呀,我囡囡鍾意D頭髮垂落嚟,所以我冇幫佢整呢個,留番我自己紮,呵呵。  發表於 11-6-1 14:20

子爵府

GCH 發表於 11-6-1 14:16
我都黎分享下先,
若你地識紮五手辮,呢個公主頭都好易整架咋!

只要係兩旁一路紮起,但只取下方頭髮,即四手辮咁紮,去到中間,
再將兩辮各用細橡筋紮起,然後交叠一起,用髮夾收尾就得,
唔好意思,唔知大家明唔明,若唔明,我試下一路幫亞女紮一路影相比你地睇呀!
呢隻辮好靚架,但又好快搞掂,通常唔駛十分鐘就得呢,大家都試下呀

張秋    發表於 12-3-20 12:06
rose-mag  10分鐘你好快手呀。^-^  發表於 11-6-1 14:27

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我都係每日幫囡囡紮辮既MAMI , 等我都分享一下
丸子頭~

antique  very lovely!  發表於 11-6-18 09:40
rose-mag  你囡囡好Cute呀,分享下點整啦。  發表於 11-6-1 14:28

子爵府

xanax1mg 發表於 11-6-1 14:24
我都係每日幫囡囡紮辮既MAMI , 等我都分享一下
丸子頭~

咦,點可以個髻咁鬆咁靚既?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

好靚呀...

大宅

你地令我諗番起, 我細個時媽咪成日同紮頭髮番學架....好懷念呢種感覺呀~~好多同學仔都話我媽咪紮得靚架, 自己都好開心;
各位媽咪, 努力d 幫囡囡扮靚靚呀.....真係世上只有媽媽好~~~

rose-mag  咁你有冇得到媽咪嘅真傳呀?  發表於 11-6-1 14:58

子爵府

GCH 發表於 11-6-1 14:29
咦,點可以個髻咁鬆咁靚既?

+左呢個~

子爵府

寶黛麗

五手辮變奏~

張秋    發表於 12-3-20 12:08
jaycee_mami  寶黛麗辮子好靚, LIKE.  發表於 11-6-18 17:33
rose-mag  你影D相好靚呀,我老公唔俾我個女正面出鏡。  發表於 11-6-1 14:59

珍珠宮

我直程唔畀留長髮.... 廢事攪

王國長老

各位JM,你地分享住先,我去瞓啦,聽日仲要返工,See you tomorrow。

首頁
45678...36

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊