自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

135790876 發表於 12-5-3 10:55
大家樂飯盒可能過百了

唔怪得$50盒鵝比飯啦.

珍珠宮

畀面勳章

通過啦咩???
見你一獲打你一獲

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通脹

我only諗到生活更艱難.

yiu_mimi  Yes, $28 已叫我們受罪了!~  發表於 12-5-3 13:38

寶石宮

doraemonking 發表於 12-5-3 11:21
未通過, 現只係建議中.
其實先要控制租金, 依家d租貴到離普, 樓市, 舖價, 租金, 既加幅真係快到得人驚, 仲 ...

最敝無乜良方可令租金合理地回落, 一跌的話, 好多時係大跌, 到時好平都無乜人租/買架.

子爵府

babybaby2007 發表於 12-5-3 11:50
最低工資就算加到$35, 有可能拉高少少通脹同物價,但其實一D都唔多LOR..

真正拉高通脹同物價既係地產商---- ...

但係你地又有無諗到我地呢D低唔低, 中又唔中既打工仔呢, 有好多已經好多年無加過人工架喇, 可能呢十年都仲係搵緊8,9千蚊個月, 依家佢地就加到成8,9千蚊, 咁即係點呢, 講真你再加幾多都唔會幫到佢地, 你都識講地產霸權, 政府若然継續無能, 就算加到100蚊個鐘都無用, 到時佢地就富, 中級就窮無保於事!! 你又可知道今日他們又咁樣加一加佢地既最低工資 (25%喎), 你可知有幾多從無政府福利得益又要交稅又無人工加既人, 要做羊呀?? 現在已經等同減薪無耐當中!!

男爵府

babybaby2007 發表於 12-5-3 12:19
努力增值?後生就話JEI......

你叫D 50,60既人點增值???有D真係字都唔係好識...
幫我做鍾點既嬸嬸, 都6X啦! 又係 "真係字都唔係好識" , 時薪$70大元, 仲係市價.
係我公司拉LIFT既亞嬸, 叫佢做鐘點女傭, "嘩好辛苦喎!" 我寧願坐係度拉貨LIFT, 睇人點去取取捨.
這世界係多勞多得!

大宅

加加加....惡性循環,
萬零蚊人工,"中低層"人士最慘!
除非租金減啦,不過都幾難 (李X人應該向呢方面爭取LAW)

珍珠宮

畀面勳章

引用:通脹我only諗到生活更艱難.

原帖由 htts 於 12-05-03 發表
通脹

我only諗到生活更艱難.
靚仔,我養你

htts  你包禾呀?  禾唔係燒鴨喎  發表於 12-5-3 12:45
見你一獲打你一獲

伯爵府

d人以為加高最低工資對基層有幫助, 實情係羊毛出在羊身上, 你口袋既錢係多左但物價就不斷上升, 買到既野反為少左, 而服務性行業為減少支出, 唔請咁多人, 大家睇吓行最低工資既國家/地區就知架啦.....

班垃圾為求票源害死我地香港人...., 他日我地想收少d人工去自食其力都唔會有人請, 攞硬宗緩啦!

男爵府

babybaby2007 發表於 12-5-3 12:16
事實係有人真係搵5/6千蚊一個月, 做一些好舒服既工作如保安員

<坐OFFICE係好舒服,有冷氣.> 比起出外工作係舒服喎! O甘份工辛唔辛苦, 有無壓力另一回事.

babybaby2007  咁出去工作既人唔駛點用腦,唔通代表又舒服D?理性D.......  發表於 12-5-3 12:59

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 12-5-3 11:33
離譜啦,28蚊已經唔低,仲想加到35蚊。加左人工後,咩都貴晒,管理費本來八年無加,就因為加到28蚊 ...
me too, 我屋苑要加到19xx個月管理費

yiu_mimi  吓! 好貴呀!  發表於 12-5-3 13:40

子爵府

引用:所有商家只會將成本轉移到銷費者身上 +

原帖由 szehang420 於 12-05-03 發表
所有商家只會將成本轉移到銷費者身上

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

搵條烏鼠lum咗李賤人:;pppp:
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

135790876 發表於 12-5-3 10:55
大家樂飯盒可能過百了

活在當下,愛得及時

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:尋日新聞話有咗$28後多咗人就業,我想問係

原帖由 oscarmama 於 12-05-03 發表
尋日新聞話有咗$28後多咗人就業,我想問係攞開綜援嗰班,定係一般家庭主婦因為吾夠買餸錢,所以焗住要揾工 ...
到時可能唔會再有ftm

禁止訪問

畀面勳章

我無聼錯呀最低工資35元

伯爵府

環保接龍勳章

catcatmom 發表於 12-5-3 12:38
幫我做鍾點既嬸嬸, 都6X啦! 又係 "真係字都唔係好識" , 時薪$70大元, 仲係市價.
係我公司拉LIFT既亞嬸, 叫 ...
呢個情況係有..但唔多...
鐘點好少係6X既人做...
70元,你請貴左.....因我知好多都係50一個鐘...

拉LIFT個D幾錢我唔知.多勞多得就唔係.<------低下層勞得最多..得係咪最多?唔係
宜家全部都肥上瘦下

加到$35一個鐘係咪好過份.
我又覺得OK,都仲合理.
因為宜家D野真係貴左好多好多.
如果唔加俾D人,佢地真係買唔起,食唔起.

加到$35如果佢地一個月番28日,9個鐘,都係8820,扣MPF得番8379

唔係真係咁過份...

同大家睇番樓價,廿幾年前~D人搵1000-3000一個月~
樓只係10幾30萬
但宜家人工只係升左3,4倍~到1~2萬(中位數係11000)

但上車既樓已去到200萬,上升左7-10倍,唔通真係因為最低工資??

其實係中低下層既人工資偏低LAW...

我識D做IBANK搵過1500萬一年,佢自己都話佢係OVERPAY,D錢係邊度黎??轉個團咪就係剝削我地中低下層既人得黎架LAW

公爵府

伯爵府

環保接龍勳章

palapala 發表於 12-5-3 12:38
但係你地又有無諗到我地呢D低唔低, 中又唔中既打工仔呢, 有好多已經好多年無加過人工架喇, 可能呢十年都 ...
要慢慢黎LOR,

我自己都係夾係中間,又點會唔明,要慢慢FIGHT!我地仲YOUNG,可以增值,搵多D,

但佢地條件低D, 唔幫佢地立法, BOSS點會加俾佢地,係咪先?不過你地反對人地35蚊個理由,

就好似話"我地人工都咁低,你地人工要再低D"<----咁樣係真係唔合理!

首頁
45678...13

尾頁

跳至