自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

子爵府

好擔心我們的下一代

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:一個七十 後對香港的心死經歷

sad

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好有共鳴!

珊瑚宮

畀面勳章

fengfeng 發表於 13-1-31 15:51
冇錯, 好多人只睇到好既但睇唔到唔好既 ... 而且過去了即是過去了, 只緬懷過去, 以為自己仲好巴閉, 不思上 ...
仲有50/60 年代嘅中學生係叻過而家嘅大學生, 因為以前讀書要比錢, 如果無錢而又想讀書咪要有最好嘅成績攞獎學金, 呢個就係 motivation .... 再唔係無錢讀書會半工讀, 返夜校進修
後來9年免費教育, 令到D學生無憂無慮咁到中三, 個人覺得9年免費教育係令學生質素變差嘅其中一個原因.

同時而家D學生看似不斷讀書, 但係有幾多真係讀書, 好多學生係為逃避工作.

其實大陸亦有高質素嘅人, 我記得十幾年前我出差去北京, 當地同事請我去某高級會所玩, 呢間會所已經係全電腦化, 而整套 software 係北大班學生寫出來. 而我另一個同事修讀德文, 程度亦不賴, 所以大陸人唔係差香港人好多.

如果香港人再一味懷緬過去, 真係只會越來越落後

lypoon    發表於 13-1-31 16:25

珊瑚宮

畀面勳章

mercy_mama 發表於 13-1-31 15:39
同意!
97年前所有拎英國passport的人就算無HKID入院都係香港人收費,仲要有得揀食西餐。
其實D英國佬都攞 ...
有某D場合比我嘅感覺係英國人高人一等, 只差個 " 華人與狗不得入內 " 嘅牌

大宅

回覆:pamelaywy 的帖子

同感

大宅

複式洋房

sigh ... sad but true.

大宅

醒目開學勳章

so am I

別墅

你唔去理政治,咪有一人一步一步咁侵犯你同你下代的權益囉

而家大陸佬同港共政府唔係以前的英國人咁可靠善良,
我地唔反抗,就咪旨望統治者會會循規蹈矩去做野。

侯爵府

BK Milk勳章

中晒point~~~
有褲著啦~~~

侯爵府

環保接龍勳章

比較法治醫療生活質素,
而家香港都唔係咁差,
我好感恩BORN IN HK.
自由行係幫咗HK一大忙, 錯在有D人貪勝不知輸, 越放越多人落, 人既質素梗唔高.
加上人仔低水, 唔掃貨就奇啦..

男爵府

畀面勳章

別墅

香港人而家係得3條路可以揀

1)有錢的,快D移民外國,免受共產黨的魔掌

2)團結反抗,係反抗港共政府為前題下,爭取香港人應該的權益,政客唔敢嘈唔敢做,由我地去做!!!

3)投降放棄,乖乖做順民,接受赤化劣低化。

珊瑚宮

畀面勳章

edwardlam12 發表於 13-1-31 16:43
你唔去理政治,咪有一人一步一步咁侵犯你同你下代的權益囉

而家大陸佬同港共政府唔係以前的英國人咁可靠善 ...
唔係呀 .... 英國人可靠善良 ???!!!

fengfeng    發表於 13-1-31 17:06

侯爵府

畀面勳章

引用: 最攞命係社會現今K形生態,綜援老馮出雙

原帖由 蜆介鯪魚球 於 13-01-31 發表
最攞命係社會現今K形生態,綜援老馮出雙糧,底層要遊學,及在香港空中盤旋坐飛機.返工好似被玩 ...
我既心聲

別墅

onlam2005 發表於 13-1-31 16:47
比較法治醫療生活質素,
而家香港都唔係咁差,
我好感恩BORN IN HK.
無人敢去嘈,共產黨咪借D二放更多人落黎同化我地囉

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

mercy_mama 發表於 13-1-31 15:14
明白你的想法,但我絕不認同!
我和C6都係70後,仲係有得移民但堅持留低的香港人,我重不放棄香港,因這裡 ...

agree!!

時代要變, 係阻止唔到, "為官者愚昧,在野者跋扈,媒體多推波助瀾,強行洗腦",雖然我自己都有好睇唔過眼, 不過淨係懷念以前有咩用, 做好自己, 堅持自己既信念, 每個時代都總會有出頭既機會.

每個地方都一定有佢好既地方同唔好既地方, 我自己移過民, 外國既月光唔一定圓d, 始終香港先係我既家, 希望在明天!!!

別墅

回覆 pamelaywy 的帖子

totally agree r

首頁
45678...17

尾頁

跳至