親子旅遊

跳至

首頁
45678...38

尾頁

子爵府

引用:回覆+potpot+的帖子 potpot:我上年跟你的

原帖由 SinCnai 於 13-03-11 發表
回覆 potpot 的帖子

potpot:
近台北的水上樂有三個:小人國水上樂園(規寞比較小)、六稫村水上樂(去年才正式開幕,有媽報料說人太多,管理麻麻),還有一個八仙水上樂園,算是最老牌近台北玩水的樂園。你可計劃整個行程才决定去那個也末遲。也可以走走台北人的後花園~宜蘭,我覺得也適合小朋友去的,可安排住一晚農場再回台北玩過。

子爵府

引用:Quote:potpot+發表於+13-3-10+10:10+南方以

原帖由 Chocolate888 於 13-03-11 發表
potpot可否幫幫忙?對於2日行程有點亂唔識plan車程
第一日中午12:00到達桃園機場 >>> 呢日住南方 ...
我的推介行程有說怎樣搭車的,還有什麼不明白

子爵府

台北近效Weekend遊-溫泉*農場*樂園<近近地先去桃園>

老板迫得很緊,但也想寫些東西減減壓,說說大溪另一熱門景點:

如果說台灣夜市勾起年靑時逛大笪地的感覺(還記得大笪地嗎?在港澳碼頭旁,現在是巴士站,為了巴士站毀了個香港本土特色景點,無限感概!),那台灣的老街最能觸動兒時逛沙田墟、西林寺等舊區情懷。去桃園,當然要走走老街,最負盛名當然是這條人稱大溪老街的街道(或另一叫法~和平老街)。

這條老街起源要追塑到晚清時代,這裏是樟腦、茶葉、木材等的集散地。外國啇船在大溪河停迫,街道兩旁是巴洛克式的建築物,各式商舖林立,來這裏能想像當時繁華之景象,

來這裏除欣賞特色建築外,當然要買些老街名物,可惜來到這邊拍了幾張相冇電(真真失敗), 所以下面張月光餅、花生糖和祼都係借網絡上的相片介紹。相中那間黃大目是買豆干小食,那天見它最人頭湧湧,看來是這大溪老街的盟主了。

Click 下一点巧克力共和國

子爵府

引用:Quote:原帖由+SinCnai+於+13-03-11+發表回

原帖由 potpot 於 13-03-11 發表
近台北的水上樂有三個:小人國水上樂園(規寞比較小)、六稫村水上樂(去年才正式開幕,有媽報料說人太多, ...
八仙去過2次,我覺得幾好!

男爵府

potpot
謝謝你,或許我說得不清楚,水上樂園我上年看完了你前一個貼,好清楚了(己去了你介紹的其中兩個),今年想加入玩農場,你知否那一個農場有觀星屋的?

potpot  在台北附近農場,有觀星屋, 找找  發表於 13-3-12 18:49

伯爵府

請問富野綿羊牧場可以點去? 搭公車可以到嗎?

大宅

有沒有拉拉山的住宿推介? 想8月去採水蜜桃呢 謝謝

民房

想問問, 你們覺得在台北或桃園, 那個牡場算比較動物齊全及互動活動多呢? 最好有擠牛奶的啦!
謝謝!

potpot  Hobby 答了妳,看到嗎?  發表於 13-3-13 18:22

子爵府

ilovedancendanc 發表於 13-3-12 12:38
請問富野綿羊牧場可以點去? 搭公車可以到嗎?

如不包車或自駕的確有難度看看以下官方指示:

搭乘大眾交通工具的遊客~搭乘桃園客運至大溪總站下車
轉乘至復興站或水源地站,再電洽 (單趟費用)$300
住宿客可免費接駁~

睇完以上後,我想大家要放棄乘公共車的念頭

子爵府

hobby 發表於 13-3-12 16:44
有沒有拉拉山的住宿推介? 想8月去採水蜜桃呢 謝謝

真知'訂'識去拉拉山食水蜜桃.

如你這個月去我一定會推介你住一晚恩愛農場. 住過你會知何解

maggielau0705  呀~~採水蜜桃,I  LIKE  發表於 13-3-24 01:49

大宅

回覆:potpot 的帖子

睇完呢個post, 我決定放棄台北市,主攻去桃園. 但想請教5日4夜行程點編排好…因有老有嫩,行程會參照你既3日2夜,住南方温泉及古華…但行程會攤開,點编D景點會順路D,及想住一晚農場,請指教.

大宅

我都見呢間比較多人講,我相信食物有水準,設備齊全,環境一流;有埋你推介就放心了

大宅

回覆:baby.wong 的帖子

想近住味全埔心農場,跟古華相距10幾分鐘車程,但就冇發牛咁靚

子爵府

引用:想近住味全埔心農場,跟古華相距10幾分鐘車

原帖由 hobby 於 13-03-12 發表
想近住味全埔心農場,跟古華相距10幾分鐘車程,但就冇發牛咁靚
記得有媽媽去年去過味全後評價不太好,所以唔係好敢再推介。如有其它人近期去過,幫忙update吓有冇改善。

男爵府

potpot 發表於 13-3-12 18:54
真知'訂',識去拉拉山食水蜜桃.

拉拉山有咩玩?可以介紹吓嗎?

大宅

我有親戚啱啱去完, 佢哋覺得都清潔, 評價可以, 因晚上沒有活動, 成家人(2大2細)9點幾上床瞓, 小朋友都好開心, 不過冇得跟飛牛比

因桃園可供住宿的農場不多, 呢間算冇選擇之中的選擇

大宅

回覆 amon28 的帖子

呢度有少少介紹: http://lalasan.okgo.tw/scenic/

可參考行程:

「早上」9點出發台北大溪橋大溪老街大溪花海農場慈湖。
「下午」角板山公園東眼山森林遊樂區復興橋巴陵大橋拉拉山民宿。
「晚上」喝咖啡,賞星星,享受悠閒。
「隔天」早餐悠遊拉拉山神木區森林SPA→小烏來瀑布三峽老街回家

我計劃2日1夜, 不是跟足以上行程, 但8月去的話一定加採桃

伯爵府

仲諗住去住民宿,但我地唔打算租車,不過send email比民宿主人,佢冇覆我,都應該住唔到呢度。但睇相,民宿同農場環境好好好鬼靚,好想去住

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

potpot 發表於 13-3-12 18:54
真知'訂',識去拉拉山食水蜜桃.
pot pot , 可以講多 d 拉拉山食水蜜桃嗎? Thks~~
我地已經plan 左一家三口 8 月到臺北, 其中有一日想去飛牛, 其實我要預幾耐之前 book 房呢?

[img=500,400][/img]

大宅

POTPOT 你好!
我地一家4口, 有大有小, 會係4月出發, 住天成, 中午去返, 玩4天,
想去, 十分, 九份, 貓空, 木柵, 六福, 行程可以點PAIN??

首頁
45678...38

尾頁

跳至